OMV ще продължи да внася руски газ

В някои периоди през миналата зима компанията е плащала на Кремъл повече от 1 млрд. евро месечно за руски газ

"Докато "Газпром" доставя... ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", казва шефът на австрийската група Алфред Щерн
"Докато "Газпром" доставя... ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", казва шефът на австрийската група Алфред Щерн
"Докато "Газпром" доставя... ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", казва шефът на австрийската група Алфред Щерн    ©  Reuters
"Докато "Газпром" доставя... ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", казва шефът на австрийската група Алфред Щерн    ©  Reuters

Главният изпълнителен директор на австрийската енергийна група OMV заяви, че тази зима тя ще продължи да купува по-голямата част от своя газ от Русия, въпреки че компанията е осигурила резервни договори, които напълно покриват нуждите ѝ от внос от други източници. Алфред Щерн заяви, че 18 месеца след нахлуването на Русия в Украйна неговата компания не планира да се опита да излезе от дългосрочния си договор за доставка с руския "Газпром", подписан през 2018 г. Руският газ не е обект на западните санкции.

"Докато "Газпром" доставя... ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", казва Щерн в интервю за Financial Times. Запитан дали санкциите на ЕС по отношение на руския газ биха били положителни и отрицателни за OMV, той заявява, че въпросът е "за решаване от политиците", но предупреди, че "премахването на определени източници също ще доведе до повишаване на цените". "Имаме задължение като индустриална компания да гарантираме, че ще използваме тези източници, докато те са правно приемливи", добавя той.

Руска зависимост

OMV, която е регионален енергиен лидер с големи предприятия в петролния сектор и този на химикалите, чиито приходи за миналата година достигнаха 62 млрд. евро, държи около 30% от австрийския газов пазар. Компанията, чийто най-голям акционер е австрийското правителство, е остро критикувана заради зависимостта си от руската енергия. В някои периоди през миналата зима компанията е плащала на Кремъл повече от 1 млрд. евро месечно за руски газ.

Премахването на зависимостта на държавите членки от руската енергия се превърна в основен елемент от отговора на ЕС на агресията на Москва. През юни 2022 г. Брюксел въведе забрана за внос на руски петрол. Ограничаването на газа на Кремъл обаче се оказа по-трудно, като се има предвид важното му значение за икономиките на много държави. Санкциите върху вноса на газ бяха обсъждани от ЕС, но не се стигна до консенсус.

Докато Германия и Чехия намалиха вноса на руски газ до нула, Австрия, подобно на Унгария, не е постигнала почти никакъв напредък в намаляването на зависимостта си от руски газ. Австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер призна миналия месец, че не се прави достатъчно, като призова австрийските енергийни компании да постигнат по-конкретен напредък в намаляването на вноса на руски газ.

Щерн обаче отхвърли критиките, че OMV е бездействала. Той отбеляза, че компанията вече е финализирала договорите за осигуряване на капацитет на тръбопроводите за транспортиране на всички свои нужди от газ и е осигурила доставки от Норвегия, както и терминали за втечнен природен газ в Нидерландия.

"Всичко това ни осигури достъп до неруски газ, който е повече от достатъчен, за да покрием задълженията си към клиентите", каза Щерн, като посочи ненадеждния характер на руските доставки, които варираха значително през миналата година, като се колебаеха между 20% и 70% от месечния внос на газ на OMV.

Доставките на руски газ за Австрия при всички случаи могат да бъдат окончателно прекъснати през следващата година поради прекратяването на съществуващия договор за пренос между Русия и Украйна.

Газ от Румъния

Щерн също така отбеляза, че OMV току-що е одобрила инвестиция от 2 млрд. евро за пускане в експлоатация на газовото находище Neptun Deep в Черно море до 2027 г. в съвместно предприятие с румънската Romgaz. Изпълнението на проекта ще осигури 100 млрд. куб. метра природен газ на европейския пазар.

"Това ще превърне Румъния в най-големия производител на природен газ в ЕС, а OMV - в един от най-големите производители на газ в Европа", заяви Щерн. "Смятам, че това е значителен принос към сигурността на европейските доставки."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Цяла Европа го прави, просто й излиза по-скъпо заради "изпирането" му чрез триъгълни сделки с посредници - Азербайджан, Саудитска, Катар...
    Но пък Брюксел така може да обявява за плебса пълно спиране на руския газ.

    Нередност?
Нов коментар