OMV Petrom откри в Румъния най-голямото петролно находище от десетилетия

Разкритите запаси на нефт и газ се равняват на около три четвърти от общото й производство през 2022 г.

Разкриването на новите находища идва в момент, когато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям проект за добив на газ в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz
Разкриването на новите находища идва в момент, когато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям проект за добив на газ в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz
Разкриването на новите находища идва в момент, когато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям проект за добив на газ в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz    ©  Reuters
Разкриването на новите находища идва в момент, когато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям проект за добив на газ в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz    ©  Reuters

Румънската петролна и газова група OMV Petrom, мажоритарна собственост на австрийската OMV, обяви, че е открила нови запаси на петрол и природен газ, равняващи се на около три четвърти от общото ѝ производство през 2022 г. Това е най-голямото откритие на суров петрол, което OMV Petrom е правила от десетилетия насам, и са открити в южна Румъния. Те съдържат над 30 млн. барела нефтен еквивалент (boe) извлекаеми ресурси.

"Новите открития ще допринесат за намаляване на спада на нашето производство и за непрекъснатост на доставките на основни продукти за икономиката", заяви Кристиан Хубати, член на управителния съвет на компанията, отговарящ за проучването и производството.

Къде са откритията

Откритията са в три района, като най-голямото е във Вергулеаса, който е в близост до съществуващото производство. Част от стратегията за проучвания на компанията е да ги извършва в близост до вече съществуваща инфраструктура. В тази зона, която се намира в Олтения, компанията е открила запаси петрол, възлизащи общо на близо 20 млн. барела. То е в непосредствена близост до друга зона, което дава възможност за по-бързото начало на производството. Находището се намира близо до поречието на река Дунав в Южна Румъния.

Друго откритие е направено в периметъра за проучване на румънския блок "Търговище", където са открити запаси от петрол за близо 6 млн. барела. Проучвателните дейности са извършени през април 2023 г.

Третото откритие е в периметъра за проучване на Târgu Jiu, където са идентифицирани ресурси на природен газ от 7 млн. барела, което се равнява на почти една трета от производството на природен газ в Румъния през 2022 г. Вторият сондаж вече е планиран за следващата година и тече подготовката за свързване.

Разкриването на новите находища идва в момент, когато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям проект за добив на газ в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz, съобщава Reuters.

OMV Petrom заяви, че очаква решение около средата на тази година за газовия проект Neptun Deep, чиято стойност се оценява на около 4 млрд. евро. Плановете за разработване на проекта преди това бяха забавени от въвеждането без нови данъци и разпоредби. През май румънският парламент промени закона, за да наложи допълнителен данък върху рафинирания суров петрол, който важи за OMV Petrom.

Рекордни резултати

OMV Petrom е най-печелившата компания в Румъния за 2022 г. През изминалата година финансовият резултат на дружеството е нараснал с внушителните 282% спрямо 2021 г. и достига 10.2 млрд. леи (2.1 млрд. евро), показват публикувани от местното финансово министерство данни, цитирани от Wall-Street.ro.

Печалбата е рекордна не само в историята на дружеството, а и изобщо за румънския корпоративен сектор. Към нея се добавят и още 555 млн. леи (112 млн. евро) печалба, отчетена от компанията OMV Petrom Marketing, която управлява бензиностанциите на OMV Petrom в страната. Нейният финансов резултат също расте спрямо година по-рано, макар и с доста по-скромните 10.8%.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 7

    И у нас сигурно има - но "братята" руснаци пречат. Което си е наш проблем.

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 10

    OMV Petrom е най-печелившата компания в Румъния за 2022 г.
    А в България Лукойл ще има печалба за първи и може би за последен път.
    При румънците печалба за милиарди /OMV/ , при българите загуби за милиарди /Lukoil/.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    До коментар [#2] от "popopo":

    Те щото са на 'големите' печалби затова в Румъния горивата са с 10+ % нагоре...

    Нередност?
  • 4
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt
    • + 4

    Лукойл не са на загуба, просто с печалбата са плащали на политици, прокурори и медии

    Нередност?
  • 5
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Ми това е супер. Нека напомним, че България също има залежи на газ и то за следващите 100 години... представете си колко по-устойчиви, независимии и богати можем да бъдем, ако добиваме :)

    Нередност?
Нов коментар