OMV ще преговаря с Абу Даби за създаването на химически гигант

Според източници на Bloomberg общата оценка на обединената компания може да надхвърли 30 млрд. долара

Според главния изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн сделката има "силна и убедителна индустриална логика".
Според главния изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн сделката има "силна и убедителна индустриална логика".
Според главния изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн сделката има "силна и убедителна индустриална логика".    ©  Reuters
Според главния изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн сделката има "силна и убедителна индустриална логика".    ©  Reuters

Австрийската OMV обяви, че ще започне преговори с Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) с цел създаване на гигант в химическата индустрия чрез обединението на две предприятия, в които и двете компании имат дялове. Ако сделката за обединението на Borealis, собственост на OMV и ADNOC в съотношение 75:25, и Borouge, която е собственост на ADNOC и Borealis в съотношение 54:36, бъде реализирана, създадената компания ще има годишни продажби над 20 млрд. долара, съобщава Reuters.

Съгласно плана OMV заяви, че както Borealis, така и Borouge ще станат "равноправни партньори в рамките на съвместно контролирана, листната платформа за потенциални придобивания с цел растеж и създаване на глобална компания за полиолефини".

Според главния изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн сделката има "силна и убедителна индустриална логика". "Комбинирането на двата взаимно допълващи се бизнеса ще обедини технологичния опит на Borealis и специалните и устойчиви решения в областта на полиолефините с благоприятната позиция на Borouge по отношение на разходите и достъпа до привлекателни пазари", е заявил той.

OMV заяви, че всяка сделка зависи от няколко критерия, включително оценката на двете предприятия, както и от одобрението на управителния и надзорния съвет на австрийската група и на антитръстовите органи. По-рано този месец Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че двете страни обсъждат възможна оценка около 10 млрд. долара за Borealis, включително нейния дял в Borouge. Листната в Абу Даби Borouge има пазарна оценка около 22 млрд. долара, като е възможно общата оценка на обединената компания да надхвърли 30 млрд. долара, добавя Bloomberg.

Според анализатори от Goldman Sachs, цитирани от Reuters, комбинацията от двата бизнеса ще позволи на новото дружество да увеличи мащаба си. "Отбелязваме също така, че технологичните/иновативните възможности на Borouge до голяма степен се осигуряват от патентованата технология на Borealis, докато последната също така разпространява продукцията на Borouge в Европа и САЩ", заявиха анализаторите.

Миналия месец султан Ахмед ал Джабер, министър на индустрията и технологиите на ОАЕ и главен изпълнителен директор на ADNOC, е направил предварително предложение за придобиването на германския производител на полимери Covestro за 12 млрд. долара, добавя Bloomberg, позовавайки се на запознати със ситуацията. Ръководството на Covestro e отхвърлило предложението като твърде ниско, въпреки че e сигнализирало, че е готово да обсъди сделката при по-добри условия.