Кои са румънските компании с най-високи печалби за 2022 г.

Енергийният гигант OMV Petrom оглавява класацията с рекорден резултат в корпоративната история на страната. Втора е държавната Hidroelectrica

Увеличените цени на газа изстрелват печалбата на OMV Petrom до невижданите 10.2 млрд. леи
Увеличените цени на газа изстрелват печалбата на OMV Petrom до невижданите 10.2 млрд. леи
Увеличените цени на газа изстрелват печалбата на OMV Petrom до невижданите 10.2 млрд. леи    ©  Shutterstock
Увеличените цени на газа изстрелват печалбата на OMV Petrom до невижданите 10.2 млрд. леи    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom е най-печелившата компания в страната за 2022 г. През изминалата година финансовият резултат на дружеството е нараснал с внушителните 282% спрямо 2021 г. и достига 10.2 млрд. леи (2.1 млрд. евро), показват публикувани от местното финансово министерство данни, цитирани от Wall-Street.ro. Подобни финансови данни не се предоставят от българското министерство или подопечната му НАП.

Печалбата е рекордна не само в историята на дружеството, а и изобщо за румънския корпоративен сектор. Към нея се добавят и още 555 млн. леи (112 млн. евро) печалба, отчетена от компанията OMV Petrom Marketing, която управлява бензиностанциите на OMV Petrom в страната. Нейният финансов резултат също расте спрямо година по-рано, макар и с доста по-скромните 10.8%.

Със сходен финансов резултат вероятно ще е и рекордьорът в по-малка България - от отчета на АЕЦ "Козлодуй" се вижда, че държавната централа през 2022 г. е спечелила около 4 млрд. лв., но голяма част са отишли в специализирания фонд, който компенсираше бизнеса за високите цени на тока.

Енергиен скок

Основен принос за силното представяне на OMV Petrom, която е и най-голямата компания в Югоизточна Европа по приходи, имат увеличените цени на горивата и енергията, в частност на газа - пазар, който е силно развит в Румъния. В резултат приходите на дружеството също скачат трицифрено - увеличението за изминалата година е със 137% до 56 млрд. леи (11.3 млрд. евро).

За сравнение - при дъщерната верига бензиностанции "ОМВ България" ръстът на приходите за 2022 г. е с 36% до 1.37 млрд. лв., а печалбата намалява спрямо година по-рано - до 23.3 млн. лв. при 28.8 млн. лв. за 2021 г. (Данните са предоставени от компанията на "Капитал" за предстоящото издание на класацията "Капитал 100", която медиата изготвя за 17-а поредна година и ще представи в края на юли.)

Тласъкът от поскъпването на газа през изминалата година изстрелва до трицифрен ръст и печалбата на друг местен газов доставчик - Engie Romania, при който скокът е с още по-внушителните 810% до 637 млн. леи (129 млн. евро).

Започналият спад в цените на енергийните ресурси през тази година обаче води и до по-умерени очаквания. За 2023 г. OMV Petrom прогнозира близо три пъти по-ниска печалба - 3.9 млрд. леи, както и свиване на общите приходи до около 40 млрд. леи.

Съществен стимул получава и държавният енергиен гигант Hidroelectrica, в чието портфолио са големите ВЕЦ-ове в страната и чието предстоящо излизане на борсата се очаква да е най-голямото в историята на Румъния. През 2022 г. печалбата му расте с 46% до 4.4 млрд. леи (888 млн. евро) и по този показател е втори след OMV Petrom. Държавното дружество може да се похвали и със завидна рентабилност - нетният финансов резултат е постигнат от приходи в размер на 9.2 млрд. леи (1.9 млрд. евро), което му дава нетен марж от 47%.

Банки и ритейл

Челната тройка допълва Banca Transilvania с финансов резултат 2.2 млрд. леи (440 млн. евро), който е с 22% по-добър спрямо този от предходната година. Финансовата институция, която е и най-голямата по активи в страната, е единствената в топ 3, която няма да сподели печалбата си с акционерите си под формата на дивиденти в съответствие с препоръките на националната банка по отношение на разпределянето на печалбите за 2022 г., отбелязва Wall-Street.ro.

В топ 10 по показателя влизат и още две банки - BCR, която е местното поделение на австрийската Erste Group, и BRD, която е част от групата на френската Societe Generale. Печалбата на BCR за 2022 г. е 1.8 млрд. леи (370 млн. евро), което е с 33% повече спрямо година по-рано. При BRD финансовият резултат е непроменен спрямо 2021 г. - 1.3 млрд. леи (260 млн. евро).

Силно присъствие в челната десетка отбелязват и представителите на ритейл сектора - също общо три. Групата включва "сестринските" вериги Lidl и Kaufland от германската група Schwarz, както и водещия местен играч сред веригите от типа "направи си сам" Dedeman, основан и управляван от братята Адриан и Драгош Павал.

Все още няма коментари
Нов коментар