Най-големият производител на ток в Румъния излиза на борсата в IPO за 2 млрд. евро

Трима институционални инвеститори са поели ангажимент да вложат общо около 500 млн. евро в Hidroelectrica

Листването на Hidroelectrica се случва в момент, когато европейските IPO-та почти пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишаването на лихвите в Европа.
Листването на Hidroelectrica се случва в момент, когато европейските IPO-та почти пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишаването на лихвите в Европа.
Листването на Hidroelectrica се случва в момент, когато европейските IPO-та почти пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишаването на лихвите в Европа.    ©  Hidroelectrica
Листването на Hidroelectrica се случва в момент, когато европейските IPO-та почти пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишаването на лихвите в Европа.    ©  Hidroelectrica
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компанията може да бъде оценена на около 8.5-10.2 млрд. евро, като в нея се очаква да влязат и инвеститори от България.
  • Търговията с акции на Hidroelectrica се очаква да започне на Букурещката фондова борса на 12 юли.
  • Hidroelectrica планира да добави 3.3 гигавата нови мощности през следващите няколко години - повече от половината от сегашното си портфолио.

Държавната румънска хидроенергийна компания Hidroelectrica провежда първичното си публично предлагане (IPO) от 25 юни до 4 юли. Това е едно от най-големите листвания в Източна Европа, което идва в момент, когато войната в Украйна повдига въпроса за енергийната сигурност и прехода към зелена икономика. Инвестиционният фонд Fondul Proprietatea предлага целия си 20-процентен дял на индикативна цена от 94 до 112 леи за акция (19 до 22.5 евро), което оценява компанията на около 8.5-10.2 млрд. евро.

Това би го превърнало в най-голямото румънско IPO на стойност около 2 млрд. евро, което е равностойно на най-голямото листване в Полша - на компанията за електронна търговия Allegro през 2020 г. Очаква се интерес от чужди институционални инвеститори, както и от България. Външният интерес се очаква да оскъпи леята, тъй като чуждите играчи ще трябва да се снабдят с местна валута.

Голям интерес

Hidroelectrica, която притежава и управлява 182 водноелектрически централи и осигурява една трета от производството на електроенергия в страната, е компания от комунистическата епоха, която е модернизирана и реорганизирана няколко пъти през последните десетилетия, но остава в държавни ръце.

Интересът е голям: трима институционални инвеститори са поели ангажимент да инвестират общо около 500 млн. евро, а инвеститорите на дребно също проявяват голям интерес, заяви пред Financial Times Кристиан Тудореску, главен изпълнителен директор на Explore Asset Management в Букурещ.

"Компанията е сред най-печелившите в Румъния, произвежда изцяло [възобновяема] енергия, интересна е за международните инвеститори, фокусирани върху зелената енергия и екологичните, социалните и управленските въпроси", каза той. "[Тя] имаше добро първо тримесечие, като приходите и печалбите ѝ нараснаха с повече от 30% на годишна база."

Всъщност индивидуалните инвеститори могат да подават заявки от 23 юни, като минимумът за записване е 50 акции на човек. Според съседните медии към 28 юни физическите лица вече са записали 98% от заделения за тях дял от около 250 млн. евро, като при презаписване могат да бъдат предложени допълнителни акции за тях. Последният ден за подаване на заявки от малките инвеститори е днес, като могат да участват само инвеститори с отворена сметка в румънски инвестиционен посредник.

Листването на Hidroelectrica се случва в момент, когато европейските IPO-та почти пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишаването на лихвите в Европа. Анализаторите заявиха, че Hidroelectrica може да създаде настроение за последваща активност, въпреки че румънската компания е изключителен случай, тъй като листването ѝ се очакваше от дълго време.

"Убеден съм, че то ще бъде презаписано", каза Адриан Анжел, заместник изпълнителен директор на OTP Asset Management в Румъния. "Компанията е много интересна и може да насърчи преминаването на местния пазар в категорията на развиващите се пазари на MSCI от сегашното му положение на граничен пазар."

Но той подчерта, че успешното първично публично предлагане на Hidroelectrica не би означавало непременно пробив за източноевропейските, още по-малко за европейските листвания в по-широк план, тъй като инвеститорите на пазара в Букурещ са преминали на дълги парични позиции, за да участват в предлагането.

"Тук няма друг емитент от този размер", каза той. "Но се надяваме да подобрим имиджа на пазара и да доведем до повече първични публични предлагания. В регионален план не съм сигурен, но за Румъния това е историята, която чакахме."

Плановете на компанията

Главният изпълнителен директор на Hidroelectrica Богдан Бадеа заяви, че компанията "се радва на силния инвеститорски интерес", като отбеляза, че ръководството има "планове да се възползва от значителните възможности, които виждаме на румънския пазар", включително органично развитие и придобивания.

Hidroelectrica планира да добави 3.3 гигавата нови мощности през следващите няколко години - повече от половината от сегашното си портфолио. По-голямата част от тях ще бъдат слънчева и вятърна енергия, каза Бадеа, а само около 300 мегавата ще бъдат нови хидротехнически разработки.

Възможните предизвикателства включват неблагоприятни метеорологични условия - екстремната суша намали производството през 2022 г. с 20%, но също така и силна международна конкуренция на отворения пазар в Румъния.

Търговията с акции на Hidroelectrica се очаква да започне на Букурещката фондова борса на или около 12 юли, съобщиха от компанията. По силата на споразумение за блокиране правителството ще задържи своите 80% за поне още една година.

Румъния, чийто пазар на електроенергия генерира годишни приходи от около 5 млрд. евро, ще отделя по 1.3 млрд. евро годишно от своя фонд за модернизация, за да подкрепи преминаването към "зелена" електроенергия, и по 1 млрд. евро годишно за модернизиране на мрежата, за да може тя да поеме новите мощности.

"Румъния се намира на първия ред на филм на ужасите и не можем да се върнем към обичайното", заяви пред Financial Times ръководителят на енергийния регулаторен орган Джордж Серджу Никулеску, визирайки войната в Украйна. "Движим се с пълна скорост с прехода към зелена енергия и диверсификацията на източниците и маршрутите.

Участие на юг от Дунав

Българският договорен фонд "Адванс инвест", управляван от "Карол капитал мениджмънт", също ще участва в първичното публично предлагане, което дава възможност и на българските инвеститори да участват индиректно.

"Първичното публично предлагане на акции на Hidroelectrica е едно от най-дългоочакваните събития на европейските фондови пазари", коментира пред "Капитал" Георги Георгиев, портфейлен мениджър на "Адванс инвест". "За нас то е възможност да дадем достъп на инвеститорите ни до единствената компания от сектора на комуналните услуги в Европа, която произвежда 100% зелена енергия", добавя Георгиев.

Hidroelectrica отчита около 45% скок на приходите до 1.9 млрд. евро през 2022 г. спрямо предходната година. Компанията работи на много висок марж на нетната печалба от близо 50%. Надзорният съвет на държавната компания обяви, че ще продължи да разпределя като дивидент между 90 и 100% от печалбата си, като така очакваната дивидентна доходност за притежателите на акции на румънската компания е близо 10% на година.

Все още няма коментари
Нов коментар