🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жегата изстреля цената на тока до 265 лв./мВтч - най-високата в Европа за 20 юли

Все още средната стойност на електроенергията за месеца е под границата от 200 лв./мВтч, над която се изплащат компенсации за фирмите

От началото на март тази година в България не е имало толкова високи цени на електроенергията - стойностите са за сегмента "Ден напред" за 20 юли.
От началото на март тази година в България не е имало толкова високи цени на електроенергията - стойностите са за сегмента "Ден напред" за 20 юли.
От началото на март тази година в България не е имало толкова високи цени на електроенергията - стойностите са за сегмента "Ден напред" за 20 юли.    ©  https://energyineu.com/
От началото на март тази година в България не е имало толкова високи цени на електроенергията - стойностите са за сегмента "Ден напред" за 20 юли.    ©  https://energyineu.com/

На 20 юли електроенергията в България ще е най-скъпата в Европа - 265.18 лв./мВтч или 135.58 евро. Абсолютно същата стойност има и на пазарите в Гърция и Румъния, които са пряко свързани с българския и реално търговията е обща.

Подобна ситуация - борсовият ток в България да е най-скъп, не се беше случвала от миналата година, когато имаше всеобща ценова криза в енергетиката заради спирането на руския газ. През последните няколко месеца стойността на електроенергията вървеше постоянно надолу, заедно с цената на газа, като Българската независима енергийна борса се нареждаше винаги в средните нива.

Сега обаче природният газ продължава да поевтинява, но токът поскъпва. Основната причина в случая е горещата вълна, която е обхванала цяла Южна Европа. На практика потреблението на ток се е повишило средно с 30% спрямо нормалните летни дни с температури около и под 30 градуса. За България данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) сочат, че потреблението на електроенергия е колкото през повечето дни на изминалата зима.

В случая цена от над 265 лв. за мегаватчас у нас не е имало от 6 март насам. По-интересното е, че във вечерните часове - между 19 и 22 часа, стойността на електроенергията е дори над 400 лв./мВтч. А дори в следобедните часове, когато е най-голямото производство от соларните централи, цената на тока пак е над 200 лв./мВтч.

Въпреки поскъпването на електроенергията в последните дни средната стойност от началото на месеца все още остава под границата от 200 лв./мВтч, над която се изплащат компенсации на бизнеса. В случая тя е 188.5 лв./мВтч. Предвид прогнозите за продължаващи и дори засилващи се горещини, няма да е чудно ако до края на юли този показател се повиши до над 200 лв./мВтч. В същото време прави впечатление, че АЕЦ "Козлодуй" се опитва да продава част от енергията си не на пазара "Ден напред", чийто цени се цитират по-горе, а на т.нар. сегмент за Двустранни договори. Това се прави, когато се предлага енергия за по-дълъг период - седмица, месец или дори година. Ядрената централа предлага по няколкостотин мегавата мощност за седмица напред, както и за целия август. Началните цени на търговете са съответно 181 и 183 лв./мВтч (което е значително под дневните цени на сегмента "Ден напред"), но тук става дума за базова енергия - еднаква мощност за всеки час в денонощието. Въпреки това за последната седмица на юли е продаден само 15% от предложения капацитет, а за август дори няма данни да са сключени сделки.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар