🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срив при тока от въглища и рекорд за ВЕИ през юни в България

Електроенергийният пазар се променя с много по-бързи темпове от очакваните

След като през май България беше нетен вносител на ток, през юни страната отново започна да изнася
След като през май България беше нетен вносител на ток, през юни страната отново започна да изнася
След като през май България беше нетен вносител на ток, през юни страната отново започна да изнася    ©  Цветелина Белутова
След като през май България беше нетен вносител на ток, през юни страната отново започна да изнася    ©  Цветелина Белутова

Никога досега в последните поне 50 години България не е произвеждала по-малко електроенергия от въглища както през юни 2023 г. И никога досега страната не е генерирала толкова зелен ток, колкото през изминалия месец. В същото време потреблението на енергия през месеца е било рекордно ниско, поне за последното десетилетие.

Това са основните изводи от данните за електроенергийния баланс на Българи през юни, които са обобщени в регистъра на ENSTO-E. Те ясно показват, че секторът се променя по-бързо от очакванията и тези промени са големи и драматични.

На практика трансформацията започна да се случва още в първите месеци на 2023 г. след също толкова необичайната 2022 г. А очакванията са до края на тази година разместванията в сектора да продължат с високо темпо.

Къде изчезнаха въглищата

Може би най-видимата и значима промяна в българската енергетика през юни е драстичният спад в производството на ток от въглищните централи. Тук не става дума просто за понижение, а буквално за срив. От средно 35% през първите пет месеца на годината делът им в общото производство на електроенергия спада до 17% - най-ниското ниво, откакто се води подобна статистика. За сравнение - преди години това беше обичайният дял на енергията от ВЕИ, но сега тя вече е над 30%. Реално двата енергийни източника са си разменили местата, поне през изминалия месец.

В абсолютни стойности пък понижението на въглищната енергия е 38% спрямо май и 75% спрямо януари. Общо всички въглищни мощности в страната са произвели само 507 хил. мВтч, което е по-малко от половината капацитет само на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Ако пък се направи паралел с миналия юни, то дейността на ТЕЦ е намаляла три пъти. Основната причина за всичко това са борсовите цени на електроенергията. Докато през 2022 г. те бяха критично високи, това позволява на въглищните централи да продават иначе скъпата си енергия и не само - те бяха предпочитани през газовите мощности, защото тогава бяха по-евтини. Но сега ситуацията е коренно различна. Цените на тока на свободния пазар се понижиха и в момента са около и под 200 лв./мВтч, докато разходите на ТЕЦ-овете са над 300 лв./мВтч и съответно енергията им е непродаваема.

С все повечето нови ВЕИ мощности и продължаващия спад на цените тази тенденция вероятно ще се засилва. А за да не затвори напълно, държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" бе включена с извънредна заповед в енергийния микс за регулирания пазар, с което всички битови потребители ще заплащат по-скъпата й енергия.

Соларна революция

Точно в обратната на въглищата посока се движи производството от соларните централи. През юни те са регистрирали исторически рекорд за България, като са осигурили 12.14% от цялата електроенергия. Това е с 20% повече от май, когато бе постигнат предишният рекорд от една десета дял в общото производство.

В абсолютни стойности слънчевите централи са генерирали 357 хил. мВтч, което е точно два пъти повече от резултата през юни 2022 г. Причината за този ръст са въведените в експлоатация нови соларни мощности.

При всички случаи обаче този ръст ще продължи и дори ще се ускори в следващите месеци, тъй като в последните дни на юни бе пусната една от нови големи фотоволтаични инсталации - 123-мегаватовият парк "Верила", а промените в наредбата за присъединяване, които КЕВР одобри преди седмица, ще позволят бързото присъединяване на още стотици мегавати.

Освен при соларите обаче през юни има и възстановяване на дейността на ВЕЦ-вете, които през цялата изминала зима работиха с намален капацитет заради сушата. Така те са генерирали най-много енергия от юни 2021 г. насам. Интересното е, че с това общата зелена енергия в страната е достигнала 32% от цялото производство на ток.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hqx04506254 avatar :-|
    hqx04506254
    • - 9
    • + 4

    С любопитство чакаме есента и зимата, особено ако има суша. Революцията ще се свре в ъгъла, а възторжените зелени писания ще секнат.

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "hqx04506254":

    в сегашната суша в Германия през последния месец между 50 и 80% от потреблението е покрито от ВЕИ. Ама много слънце имаше през юни тази година в Германия. Вчера го водят 80,3% от потреблението е било от ВЕИ.

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 4
    • + 7

    Екстра новина, това тепърва ще се чува. А ТЕЦ Марица Изток 2 да се готви за закриване, няма как цялото население да плаща по-скъп ток заради 2000 души, работещи в нея. Има си борси за безработни, има преквалификации, има компенсации - ще ни излезе в пъти по-евтино да им плащаме заплатите на тия хора без да работят и да цапат целия югоизток...

    Нередност?
  • 4
    wsq16856331281178870 avatar :-|
    Димитър Ников
    • - 3
    • + 5

    От 35 години държавната политика е към ликвидация на българския въгледобив. С всичките негативни последствия за държавата от това.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 3

    Тъй, тъй. Забравихте с печалбите на @КОИ централи се изплащаха компенцациите на т.н. бузинес - близо 2млрд лева :) Да видим сега от соларите колко компенцации ще платят.

    Нередност?
Нов коментар