🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собствениците на празните апартаменти в блоковете също ще плащат такса за входа

"Солидарното" разпределение на сметките за поддръжка на входовете влезе в сила от януари. Но може да доведе до конфликти

Опитът за нормативно регламентиране на такса вход едва ли ще доведе до съществени резултати. Със сигурност обаче ще породи допълнително междусъседско напрежение
Опитът за нормативно регламентиране на такса вход едва ли ще доведе до съществени резултати. Със сигурност обаче ще породи допълнително междусъседско напрежение
Опитът за нормативно регламентиране на такса вход едва ли ще доведе до съществени резултати. Със сигурност обаче ще породи допълнително междусъседско напрежение    ©  Цветелина Белутова
Опитът за нормативно регламентиране на такса вход едва ли ще доведе до съществени резултати. Със сигурност обаче ще породи допълнително междусъседско напрежение    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Годината започва с нови разходи и промени за живущите в етажна собственост.
  • Разходите за управление и поддържане на общите части ще се разпределят поравно между собствениците, независимо от етажа.
  • Притежателите на имот, в който пребивават не повече от месец годишно, ще плащат като за един човек.

Понякога е трудно да споделяш един покрив с много хора - всеки има различно виждане за това как трябва да изглежда пространството около блока, какъв да бъде цветът на входа, добре ли се поддържа стълбището. Един от най-големите проблеми на сдруженията на етажната собственост обаче често се оказва събирането на такса вход. Част от живущите не са съгласни с нейния размер, други не са я плащали от години, а трети - просто не живеят в имотите, които притежават, и са освободени от някои такси като почистване и разходи за ток и вода. С последните промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) обаче този проблем може да се реши. Или не съвсем.

Каквото за мен, това и за другите

Разходите за управление и разходите за поддържане на общите части на етажната собственост вече ще се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят. Това предвиждат част от последните промени в ЗУЕС от септември м.г., които влязоха в сила в последните дни на 2023г.

Заложено е също за имот, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за управление и разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. В редица входове към момента тези лица не заплащат нищо.

Подобни изисквания обаче рискуват да доведат до още по-големи противоречия между живущите в даден вход. Причината - в момента много хора плащат определена "твърда" сума вход, а тези, които ползват асансьор, заплащат допълнително за неговата поддръжка. С новите промени може да се окаже, че и домакинствата от първите етажи ще трябва да плащат за асансьор, независимо от това, че нямат нужда от него.

За куче, като за човек

В края на септември миналата година влезе в сила и промяна, която засяга домашните любимци, а именно: "Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател."

"Бонус"

По силата на европейски регламент за безопасност пък от началото на годината под кабината на всеки асансьор в непублична сграда трябва да бъде монтиран предпазен "щит". Срокът за останалите сгради като министерства, агенции и други публични сгради изтече на 31 декември 2018 г.

Щитът удължава кабината и предпазва хората от пропадане в шахтата в случаите, в които са заседнали между етажите и решават сами да излязат от асансьора, вместо да изчакат помощ. Цената му е около 200 до 500 лв. по информация на домоуправителите. Разпоредбите са в сила от 2014 г., което означава, че всяка етажна собственост е имала почти 10 години, за да направи това. Част от тях обаче и до момента не са го сторили, а какъв е точният им брой ще стане ясно съвсем скоро - проверките на Българската агенция за метрология и технически надзор предстоят, а глобите са от 100 до 2000 лв.