А на мен кой ще ми плати топлото?

Основна грижа на управляващите са цените на парното, но реално милиони българи се отопляват с дърва, пелети и въглища, чийто цени също са скочили два три пъти

За дървата за огрев и за пелетите, чийто цени тази зима са двойни и тройни, субсидии няма да има
За дървата за огрев и за пелетите, чийто цени тази зима са двойни и тройни, субсидии няма да има
За дървата за огрев и за пелетите, чийто цени тази зима са двойни и тройни, субсидии няма да има    ©  Юлия Лазарова
За дървата за огрев и за пелетите, чийто цени тази зима са двойни и тройни, субсидии няма да има    ©  Юлия Лазарова

През пролетта държавата, с парите на всички граждани, плащаше компенсации за цените на газа, така че парното и топлата вода в градовете и най-вече в София да не поскъпват рязко. След това беше намален и ДДС върху топлоенергията. Преди седмицата държавата, тоест отново всички, покри 680 млн. лв. от дълговете на "Топлофикация София" за газа. Въобще усилията на правителствата (редовно и служебно) са насочени към подпомагане на софиянци, тъй като всички други клиенти на парното в страната са общо четири пъти по-малко от тези в столицата. С други думи - помощите са насочени към най-богатите в страната.

Средната заплата в София по данни на НСИ е 2373 лв., докато в останалата част на страната е около 1400 лева. Въпреки това хората в Панагюрище, Ловеч, Видин, Благоевград, Смолян и много други градове и села, които се отопляват на дърва, пелети или въглища, няма да получат никаква подкрепа от държавата за отопление през зимата. Освен, разбира се, тези, които традиционно получават скромните енергийни помощи.

Става дума за милиони семейства, за които цената на дървата тази зима е над два пъти по-висока, на пелетите - три пъти повече, и на въглищата, ако въобще ги има, два пъти повече. За тях политиците не говорят и като че ли дори не се интересуват. Фокусирането върху газа, който никой извън София и няколко други населени места не ползва, показва пълната липса на държавна политика в сектора и фалшивата загриженост.

Но както казва Красен Станчев в интервю за "24 часа": "Подпомагането на всички е форма за създаване на фискални илюзии и подкупване на избирателите. Проблем на социалната политика, особено след 2020 г., е, че тя не е справедлива. Обикновено подкрепя по-богатите". Или ако перифразираме - важното на жълтите павета да е спокойно, а какво става във вътрешността на страната няма голямо значение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hystoyanov avatar :-|
    hystoyanov

    Sam!

    Нередност?
Нов коментар