🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газ, ток или да се надяваме на чудо

Колко повече ще струва отоплението през предстоящата зима и какви са вариантите

Нарастващите цени правят все по-труден избора с какво да се отопляваме - най-сигурният начин за по-ниски сметки остава енергийната ефективност на домовете
Нарастващите цени правят все по-труден избора с какво да се отопляваме - най-сигурният начин за по-ниски сметки остава енергийната ефективност на домовете
Нарастващите цени правят все по-труден избора с какво да се отопляваме - най-сигурният начин за по-ниски сметки остава енергийната ефективност на домовете    ©  Shutterstock
Нарастващите цени правят все по-труден избора с какво да се отопляваме - най-сигурният начин за по-ниски сметки остава енергийната ефективност на домовете    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Макар и с нови цени дървата остават приемлив вариант за предстоящата зима. Токът донякъде - също.
  • Пелетите вече не са толкова атрактивна възможност за отопление.
  • Растящите цени блокират плановете за газификация на редица домакинства.

Божурище е малък град край София, известен с индустриалния си парк, старото си летище... и с това, че е газифициран още през 2001 г. Доскоро това, заедно с близостта му до столицата и чистия въздух, бе едно от основните предимства за младите семейства, търсещи нов дом. Цените на природния газ и удобството да не разнасяш дърва цяла зима и да търсиш място за съхранението им бе особено атрактивно и това често пъти наклоняваше везните в полза на малкото градче. Това е бил и изборът на Владимир, който от почти три години живее със съпругата си и малкото им дете в Божурище. Отоплява етаж от нова къща, който се простира на около 80 квадрата. Всичко върви добре - отоплението е чисто, удобно и най-вече на много добра цена. До началото на тази година, когато цените на природния газ рязко тръгват нагоре.

"Ако до миналата година, за да поддържам топло, плащах около 300 лв., тази година цената вече е 700 лв. А есента все още не е започнала, да не говорим за студените месеци", казва той. И действително - от началото на войната в Украйна поскъпването на газа е огромно - преди 24 февруари котировките на TTF бяха около 70 евро/мВтч, при инвазията на Русия той поскъпна рязко до 124 евро/мВтч, а тези дни (началото на октомври) е между 159 евро/мВтч (на 3.10) до около 83 евро/мВтч (на 5.10), показа справка от нидерландския газов хъб, считан за най-ликвидния в Европа. Повишението обаче не е само при природния газ, напротив - цените на дървата, пелетите и дори считаното доскоро за най-евтино и удобно отопление - парното, също бележат рекорди. Макар и символично, увеличение (традиционно около 2-3% всяка година) има и при тарифите на електроенергията за бита. Как всичко това ще окаже влияние на крайния потребител и кое всъщност е най-изгодното отопление за домакинствата?

Да заредим "Чудо"-то?

Цената на дървата за огрев, които често са считани за един от най-изгодните варианти за отопление (и първият източник на топлина, познат на човека) гонят ценови рекорд. В сравнение с миналата година те са поскъпнали с над 50%, а на места дори и с над 100%, като стойността им продължава да расте. По борсите и край пътищата в момента нарязаните дърва, готови за огрев, се продават на цени между 180 лв. до над 200 лв. на кубик (най-често в зависимост от това дали дървата са бук, орех или други). За сравнение, през м.г. цените им са били 80-100 лв. за кубик.

В същото време хората могат да си поръчват и купуват дърва за лична употреба по предварителен ценоразпис, но без право да ги препродават, приоритетно от общинските гори по местоживеене. Съответният кмет прави списък на хората, които са поискали да им бъдат осигурени дърва за огрев, но тук основният недостатък е, че често пъти се чака дълго. Така може да се окаже, че заявявате дърва за следващия отоплителен сезон още през март, а камионът пристига едва през ноември. Това е проблем, защото за да горят и съответно да топлят, дървата трябва да са сухи, а при това забавяне те най-често пристигат влажни или дори заскрежени.

Да чукнем на дърво

В село Долни Пасарел например отоплението на дърва е масово. През годината камионите пристигат един след друг, а макар цената на дървесината да е скочила в пъти, хората нямат алтернатива. "За нас това е най-евтиното отопление, макар че е много трудоемко - рязане на дървата, цепене, подреждане, а през студените месеци - пренасяне на нужните дърва до печката, мръсотия... Тук зимите са много студени и за да поддържаме 23-24 градуса на около 70 квадрата са ни нужни около 8-10 кубика т.е. един камион", разказва Стойко. Съседът му се отоплява с пелети, но също не е доволен - цената им е нараснала значително и вече не е така изгодно, както в предишни години. Смята, че предвид високите цени на пелетите те вече "излизат от мода" и самият той търси допълващо отопление.

На неговото мнение е и Павел от друго софийското село - Пролеша. "За един сезон използвам около пет тона пелети, като тази година поскъпването е повече от двойно - един тон е 980 лв., докато миналата беше 400 лв.", казва той. Къщата му е с обща квадратура 140 кв.м, като решението, което вижда за справянето с високите цени тази зима, е да мине частично на ток. По този начин ще отоплява половината от въпросните 140 кв.м, но това определено ще се отрази на сметките му за електричество.

Ток, но на каква цена

Отоплението на ток също не е панацея - факт е, че цените на електричеството за бита се повишиха минимално от 1 юли 2022 г., но това няма да направи сметките през зимата много по-ниски, особено ако жилището или къщата, която ще отопляваме, не е изолирана и е със северно изложение например. Фактът обаче, че това е единственият енергоизточник, чиято цена почти не се промени, кара много домакинства да преминават на ток. Най-вече към климатици, които се доказаха като доста ефективни. Високото търсене обаче вдигна и техните цени, а за покупка и инсталация може да се чака със седмици, а дори и месеци.

Кристиян, който също живее в Пролеша, още преди години е заменил отоплението на дърва с термопомпа и засега е доволен от избора си. "От 2015 г. се отопляваме с термопомпа на принципа въздух-вода. Дотогава основното ни отопление беше на камина с дърва. След прехода разходите ни паднаха с близо 40%, като удобството и комфортът са несравними. Разбира се, първоначалната инвестиция е висока, но тя се изплаща във времето. До ден днешен, бих казал, разходите ни за отопление са възможно най-ниските в сравнение с всички популярни алтернативи", казва той. Става въпрос за около 160 кв.м от къща със съвременна изолация, като поддържаната постоянно средна температура е 22-23 градуса. Разходите за последния отоплителен сезон (2021-2022) не надвишават 1200 лв.

Забравете за "евтиното парно"

Тези, които си спомнят как преди трийсетина години парното беше "без пари", а хората масово спяха на отворени прозорци през зимата, днес трябва да свикнат с новите реалности. Парното не е и вече няма как да бъде най-евтиното отопление. Най-малкото защото много от топлофикациите използват за основно гориво природния газ, който в момента е няколко пъти по-скъп, отколкото миналото лято, а прогнозите за балансиране на цените определено не важат за тази зима. Казано в числа - цената на топлинната енергия се увеличи средно с 29.73% за страната, като най-драстично бе повишението на цената в София, където топлата вода и парното поскъпнаха с почти 40% (39.99%). Увеличението в Пловдив и Варна например бе с по 38%, а най-ниско бе за Бургас - "само" с 11%.

В същото време макар за някои битовото отопление на въглища да изглежда невъзможно, то за част от домакинствата, най-вече в малките населени места и определени райони, това е всекидневие. В унисон с общото поскъпване нарастването на цените не е подминало и този вид отопление. Понякога обаче, за да постигнат по-ниска цена, търговците смесват въглищата с по-некачествени, които хем замърсяват значително, хем не топлят достатъчно. Например - през м.г. Държавната агенция за технически и метрологичен надзор е изтеглила от пазара около 227 т некачествени въглища за битово отопление. И все пак, тон въглища се търгува за около 300 лв./т до над 400 лв./т в зависимост от вида въглища, дали са пакетирани или насипни, тяхната калоричност, както и дали са български.

Игрите на студа. Или пък не?

Начините за отопление на дома през зимата са много, но в повечето случаи няма как да се направи оценка на реалните разходи, нужни за поддържането на приемлива температура от около 20-22 градуса например. Всичко зависи от това дали домът е изолиран (как, кога и с какви материали), какво е неговото изложение, какви са климатичните условия и др. Експертите обаче са единодушни за едно - намаляването на сметките за отопление и постигането на по-добра ефективност може да се постигне чрез мерки за енергийна ефективност, както и чрез подмяна на остарелите домакински уреди с нови. Това няма да реши проблемите с растящите цени на отоплението, но е едно добро начало за постигането на значителни енергийни спестявания.

По темата работи и Анина Сантова

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • - 1
    • + 4

    Статията е обективна и коректна.

    Все пак е добре да се повтаря факта, че всикчки домакинства в БГ са на дотиран ток.
    Свърши ли този соц, цените и там ще скочат поне с 70%.
    Много е тъжно че вместо рекордните печалби от енергия да бяха инвестирани с целенасочени политики за подобряване енергийната сигурност на България, те бяха раздадени на калпак, за да имат смешния БГ бизнес, който не плаща осигуровки и крие заплатите, цена от 250 лв за 1000 киловата ток.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • + 5

    До коментар [#1] от "BAte Venci":

    И уточнение, че всички на Топлофикации също са на дотации :)

    Нередност?
  • 3
    assholes avatar :-|
    BAte Venci

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    Да. Начело със софийската. Рузката капия в сърцето на града с най-силна икономика.

    Нередност?
  • 4
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • + 1

    Само софийската топлофикация не може да си покрие разходите и периодично я "одържавяват". Така цяла България плаща парното на София

    Нередност?
Нов коментар