Правителството обявява нов конкурс за търсене на газ в Черно море

Процедурата е за дълбоководния блок "Хан Тервел", който е съседен на "Хан Аспарух"

Блок "Хан Тервел" се намира на юг от "Хан Аспарух", който е в доста по-напреднал етап на проучване
Блок "Хан Тервел" се намира на юг от "Хан Аспарух", който е в доста по-напреднал етап на проучване
Блок "Хан Тервел" се намира на юг от "Хан Аспарух", който е в доста по-напреднал етап на проучване    ©  Министерство на енергетиката
Блок "Хан Тервел" се намира на юг от "Хан Аспарух", който е в доста по-напреднал етап на проучване    ©  Министерство на енергетиката

Правителството отново обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-26 Хан Тервел" в дълбоките води на Черно море. Решението за това беше взето на заседание на Министерския съвет в сряда и е поредният сигнал, че управляващите смятат да заложат на възможностите за собствен добив в България. Преди месец парламентът възложи на енергийния министър да проведе преговори за включване на държавата в проекта за търсене на газ в блок "Хан Аспарух".

Процедурата за "Хан Тервел" не е първата, която се открива, но досега интерес не е имало. Заради войната в Украйна и нуждата от алтернатива на руския газ обаче ситуацията този път може да е различна.

Условия

"Хан Тервел" е с площ 4032 кв. км и се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Разрешението за търсене и проучване ще бъде предоставено за срок от 5 години, като Законът за подземните богатства предвижда възможност за удължаването му на три пъти с по две години.

От бъдещия титуляр се очаква да проведе нови 3D сеизмични изследвания, да изготви геоложки модел, като определи контурите на перспективни обекти за сондиране, да направи оценка на петролния потенциал и евентуално да прокара един търсещ сондаж. Депозитът за участие в конкурса е 15 хил. лв.

Кандидатите трябва да имат нетни приходи от продажби поне 150 млн. евро общо за последните три години. Те трябва също да разполагат със софтуер за анализиране на сеизмичните данни, както и с експерти, които да проведат проучванията.

Неизследван потенциал

За блока "Хан Тервел" (преди "Терес") досега са провеждани няколко конкурса, но без успех. Ограничени проучвания в региона са извършвани между 2002 и 2007 г. от британската Vintage Petroleum. Впоследствие бяха открити нови процедури, като в едната нямаше подадени оферти, а в другата интерес проявиха няколко компании, но в крайна сметка никоя от тях не внесе документи. Като причина за това беше посочен сложният терен.

Реално в момента проучвания в морето текат единствено в блока "Хан Аспарух", който се намира на север от "Хан Тервел". Процесът там е в доста по-напреднал етап, включително има направени сондажи. Титуляр е консорциум между TotalEnergies и OMV Petrom.

Между двата блока и на запад от "Хан Тервел" пък се намира "Хан Кубрат" (преди "Силистар"), където също имаше неуспешни опити за търсене на въглеводороди. Първото разрешение беше дадено на българската компания "Ледербел" през 2011 г., но то беше отменено от Върховния административен съд като незаконно издадено. След нов конкурс правата бяха дадени на Shell, като впоследствие в проекта се включиха австралийската Woodside и испанската Repsol. Разрешението обаче беше със срок до 2021 г. и в момента не присъства в регистъра на Министерството на енергетиката, което означава, че удължаване не е било поискано.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vea461189997 avatar :-|
    vea461189997
    • - 4
    • + 3

    Природният газ, още повече този добит от дъното на Черно Море, е около 200 пъти по-скъп и много по-мръсен от Зеления БиоМетан - biogas.alle.bg ( и Каталитичния, Не-Електролизерен Зелен Био-Водород, добит от него ) , произведен от инженерна, оранжерийна, 100% карбон-неутрална SG-Биомаса - консумираща единствено и само въздух и вода, по технологията SGB - biomass.alle.bg , на Института за Биомаса и Биогорива - ИББ - София - ibb.alle.bg .
    Развитието на тази технология е вече на стартов етап и промишленото й внедряване ще конкурира добивът на природен газ до степен да го направи напълно безмислен и да го фалира тотално .
    Освен биометан, SGB предлага неограничен добив на офо-биогориво - ofomobile.alle.bg - зелен заместител на дизела на прогнозна цена около 20 ст./кг, Кокс-БиоВъглен за Металургията - biochar.alle.bg, пелети, брикети, прахово гориво, както и на редица видове храни - hrani.alle.bg , фуражи, торове, влакна, пулпове, биополимери, медикаменти и много други, на почти нулева себестойност .

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    До коментар [#1] от "vea461189997":

    ХАХАХ, природният газ е сред най-екологично чистото гориво. Да не говорим колко по-евтин е от всичко, което изброявате! Природния газ наистина дава комфорт в жилището, а с програматора, който ни го препоръчаха от фирмата която ни пусна газа, ти сам определяш кога и колко да ти е топло, а и пестиш...

    Нередност?
Нов коментар