🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на "Булгартрансгаз" се понижава до 58.6 млн. лева

Преносът на газ към Гърция намалява с 45.9%, докато към Румъния, Северна Македония и Сърбия расте

Голямо намаление - и на добитите, и на нагнетените количества на природен газ, в хранилището "Чирен" отчита държавният оператор "Булгартрансгаз".
Голямо намаление - и на добитите, и на нагнетените количества на природен газ, в хранилището "Чирен" отчита държавният оператор "Булгартрансгаз".
Голямо намаление - и на добитите, и на нагнетените количества на природен газ, в хранилището "Чирен" отчита държавният оператор "Булгартрансгаз".    ©  Цветелина Белутова
Голямо намаление - и на добитите, и на нагнетените количества на природен газ, в хранилището "Чирен" отчита държавният оператор "Булгартрансгаз".    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Собственият капитал на компанията е нараснал на 5.3 млрд. лв. при 3.6 млрд. лв. година по-рано.
  • Постъпленията от пренос на газ (277.9 млн. лв.) са с най-голяма тежест за приходите на "Булгартрансгаз".
  • Добитите количества в "Чирен" намаляват с 60.6%, по-малко е и нагнетеният природен газ.

Почти наполовина - до 58.6 млн. лв., е намаляла печалбата на "Булгартрансгаз" за първото полугодие на 2023 г. в сравнение със същия период на м.г., когато тя е била 115.3 млн. лева. Това се случва, въпреки че общият размер на приходите нараства с около 2% до 476.8 млн. лв. спрямо същия период на м.г., като конкретно постъпленията от продажби са 447.9 млн. лева. Това показва междинният отчет на държавния оператор за първите шест месеца на годината.

Най-голяма тежест в общата структура на приходите имат постъпленията от пренос на природен газ по трансграничната мрежа (277.9 млн. лв.), които са с относителен дял от 62%.

Важно уточнение е, че в рамките на нетните приходи от продажби са осчетоводени и приходите от непарично възнаграждение за пренос на природен газ, които през периода януари - юни на 2023 г. са в размер на 51 млн. лева. Този газ се използва основно за гориво на компресорни станции по газопроводната система за пренос до границите със съседните държави и не носи реален приход на дружеството. Количествата се осигуряват най-вече от "Газпром", тъй като руската компания остава най-големия транзитьор.

Паричните наличности на компанията са намалели с 26.6% до 384.8 млн. лв., а собственият капитал е нараснал на 5.3 млрд. лв. при 3.6 млрд. лв. година по-рано заради увеличен преоценъчен резерв. Към края на юни натрупаната неразпределена печалба е в размер на 618 млн. лв., включваща печалбата за периода в размер на 58.6 млн. лв.

Към края на първото полугодие "Булгартрансгаз" няма изплатен дивидент към Българския енергиен холдинг.

Макар да намалява символично до 2.4 млрд. лв. (при 2.6 млрд. лв. година по-рано), общият размер на пасивите остава висок.

Спад на юг, ръст на север

Преносът на природен газ е спаднал с 20% до 13 479 852 MWh, показва още финансовият отчет. Намаление на пренесените количества се наблюдава през пет от месеците на отчетния период (спрямо 2022 г.), като единствено през април е отчетено увеличение от 2.56%. В същото време през периода се наблюдава незначителен ръст от 0.39% на общо пренесения природен газ по трансграничната мрежа спрямо същия период на 2022 г.

Като цяло е отчетен повишен пренос към съседните страни, с изключение на Гърция, към която има драстичен спад от 45.99% спрямо същия период на миналата година. Причината до-голяма степен е вносът на втечен газ там.

Преносът към Румъния е нараснал с 67.26%, като до края на годината вероятно ще стане още по-внушителен. Причината е, че от 1 октомври турският държавен газов оператор "Боташ" ще пренася към Румъния (OMV Petrom) до 4 млн. куб.м природен газ на ден (1.46 млрд. куб.м на година), като количествата ще минават през българската газопреносна мрежа.

В същото време преносът към Северна Македония расте с 28.67%, а до границата със Сърбия (през "Турски поток") пренесените количества природен газ са 36 627 879 мВт, което е нищожно увеличение с 0.63% спрямо същия период на м.г. Все пак изходящите потоци природен газ в посока Сърбия (а оттам и към Унгария и Австрия) представляват около 66% от общо пренесените количества до границите на съседните държави за първото полугодие на 2023 година.

Какво се случва с "Чирен"?

През периода януари - юни 2023 г . от подземното газохранилище "Чирен", чийто капацитет е 550 млн. куб.м, са добити 1 229 933 мВт природен газ, което е с 60.6% по-малко в сравнение със същия период на 2022 година. Най-силните месеци за добив са били януари и февруари, а най-слаб е бил април (когато са добити едва 5500 мВт). Значително по-малко е и количеството на нагнетения газ - 1 555 343 мВт при 2 362 402 мВт година по-рано, показва още отчетът на "Булгартрансгаз". С най-големи количества това се е случило през януари и май - съответно 310 837 и 581 252 мВт, показва още отчетът.

Все още няма коментари
Нов коментар