🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът за модернизация - кой колко ще получи за уреди и обновяване на мрежата

Предстои подписване на договорите с "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", като финансирането е близо 400 млн. лева

Средствата по Фонда за модернизация са важни с оглед инвестициите на трите енергодружества. В противен случай финансирането вероятно щеше да се търси от потребителите през сметките за ток
Средствата по Фонда за модернизация са важни с оглед инвестициите на трите енергодружества. В противен случай финансирането вероятно щеше да се търси от потребителите през сметките за ток
Средствата по Фонда за модернизация са важни с оглед инвестициите на трите енергодружества. В противен случай финансирането вероятно щеше да се търси от потребителите през сметките за ток    ©  Цветелина Белутова
Средствата по Фонда за модернизация са важни с оглед инвестициите на трите енергодружества. В противен случай финансирането вероятно щеше да се търси от потребителите през сметките за ток    ©  Цветелина Белутова

Ударни инвестиции в електроразпределителната мрежа, свързани с намаляване на загубите от трансформация и пренос на ток, както и възможности за присъединяване на нови ВЕИ обекти предстоят в близките няколко години. Инвестициите са за стотици милиони евро и ще бъдат направени от трите енергодружества у нас - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", както и от държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Финансирането идва по линия на фонда за модернизация към ЕС и се знае отдавна.

Новото сега е, че проектите не само че вече са одобрени, а експертите на Министерството на енергетиката работят по изготвянето на самите договори, които предстои да бъдат подписани с дружествата. Част от дейностите предвиждат подмяна на електромерите с умни устройства, друга - подмяна на различни видове трансформатори, включително и на такива, инсталирани преди 1973 г. например, а трета - мащабна реконструкция на част от мрежата. Изпълнението на проектите ще продължи в рамките на няколко години, като сроковете са различни за различните видове проекти и тяхната сложност.

Откъде идват парите

През април правителството одобри списък от четири приоритетни проекта за финансиране със средства от Модернизационния фонд. Бюджетът възлиза на 380.2 млн. лв., като кандидатите ще участват в реализирането на проектите и със собствени средства. Най-общо сред заложените инвестиции са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, дигитална трансформация, изграждане на пунктове за зареждане на електрически превозни средства и др.

В отговор до "Капитал" от Министерството на енергетиката (МЕ) не коментираха какъв ще бъде размерът на съфинансирането от страна на всяко дружество, но съобщиха, че проектите са били представени от ресорния министър на Инвестиционния комитет на Модернизационния фонд и са били одобрени без корекции. "Той заседава два пъти годишно, не по-късно от 15 юли и 15 декември. Следващите инвестиционни предложения се очаква да бъдат представени до края на 2023 г.", пишат от МЕ до "Капитал".

Кой колко ще получи

Две от енергодружествата бяха повече от лаконични и предпочетоха да изчакат до сключването на договорите. "Електрохолд" и "Енерго-про" не навлизат в детайли за сумите, които предстои да получат, но справка на "Капитал" показа, че първата компания ще получи поне 39 млн. евро, а втората - 30 млн. евро. Най-словоохотливи се оказаха от ЕВН, откъдето обясниха, че на този етап проектът им е на фаза получено одобрение от Модернизационния фонд за безвъзмездно финансиране от 127.5 млн. евро, като тепърва предстоят да бъдат реализирани плащанията по него от съответните български институции към компанията.

"За "Електроразпределение Юг" (ЕВН) спечелването на тези средства е признание за ролята на разпределителната мрежа в процеса на развитие на енергийната система и особено в посока на интеграция на ВЕИ производството", коментират от дружеството за "Капитал". Проектът включва автоматизация, цифровизацията и развитие на мрежата, подмяна на мрежови трансформатори, разпределителни устройства, интегриране на система за телеуправление, изграждане и подмяна на кабелни линии.

Средствата по фонда са като допълнение към годишната инвестиционна програма на компанията, която остава основен неин лицензионен ангажимент. Тези допълнителни инвестиции ще допринесат за постигането на една по-модерна и по-дигитална мрежа, с повишен капацитет за интеграция на ВЕИ, изтъкват от компанията. И все пак - това е само първата стъпка от цялостния процес - проектите и на трите компании ще зависят от различните строителни разрешителни, процедурите по ЗОП и намиране на квалифицирана работна ръка.

Пълната картина

Модернизацията на мрежата е ключов елемент от мащабната реформа, която предстои да се случи само в рамките на следващите няколко години. Тук става въпрос и за предстоящата либерализация на домакинствата, която предстои от 1 януари 2026 г. С обновяването на мрежата и подмяната на електромерите ще се създадат редица възможности, които сега липсват - от една страна, навлизането на новите ВЕИ мощности ще бъде улеснено, а от друга - с умните измервателни уреди отчитането на тока и следенето на потреблението в реално време вече ще може да се случва и у нас.

Това, в комбинация със законодателните промени, свързани с облекчените условия за присъединяването на нови мощности за бита, ще даде възможност за пълна промяна на енергетиката и по-безболезнена раздяла с въглищното производство само в рамките на няколко години.