Изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" може да започне до 2026 г.

Американската "Уестингхаус" подписва меморандум с няколко български фирми, сред които и ГБС, за реализацията на проекта

Блокът ще бъде построен от американската компания "Уестингхаус", която ще осигурява горивото на текущите реактори от 2024 г.
Блокът ще бъде построен от американската компания "Уестингхаус", която ще осигурява горивото на текущите реактори от 2024 г.
Блокът ще бъде построен от американската компания "Уестингхаус", която ще осигурява горивото на текущите реактори от 2024 г.    ©  Надежда Чипева
Блокът ще бъде построен от американската компания "Уестингхаус", която ще осигурява горивото на текущите реактори от 2024 г.    ©  Надежда Чипева

Все по-сигурно изглежда, че България ще има нов ядрен блок в Козлодуй с американска технология AP 1000, след като днес бе подписан и меморандум между американската "Уестингхаус" и няколко български фирми, сред които и строителната ГБС.

Това е формален повод да се покаже, че строителната дейност ще се извършва с български фирми, но и знак, че проектът се движи напред. Все пак остават още няколко стъпки, преди да може да се говори за първа копка: приключването на FEED процедурата (основният инженеринг) от "Уестингхаус", изготвянето на технически проект и след това одобряването му от ядрените регулатори. Междувременно България трябва да осигури необходимите средства за проектирането и лицензирането, които към момента се оценяват на около 200 млн. евро, както и да реши как точно ще участва в изграждането на новата ядрена мощност. Това означава, че най-рано към 2026 г. ще може да се очаква старт на строителните дейности.

Така най-големият инфраструктурен проект в новата история на България (след окончателното отпадане на АЕЦ "Белене"), изглежда, навлиза в нова фаза и е все по-близо до това да се осъществи наистина. Преди няколко месеца пред "Капитал" американската компания "Уестингхаус" и в частност търговският вицепрезидент Елиас Гедеон заяви, че обсъждането с българската държава е започнало, но тогава все още не беше ясно каква е крайната позиция на страната. Сега вече всичко изглежда официализирано, като дори са ясни имената на фирмите, които ще работят на обекта.

Това развитие показва, че България все пак планира да развива ядрените си мощности като средство за декарбонизация на енергетиката. В рамките на ЕС имаше различни позиции по темата - на Германия, която е против АЕЦ, и Франция. Тази седмица обаче европейските енергийни министри постигнаха разбирателство ядрените централи да участват в Зелената сделка и да могат да получават подкрепа чрез т.нар. договори за разлика, които до момента се ползват само за ВЕИ. Така формално се слага точка на спора дали ядрената енергия ще участва в енергийния преход и отговорът е - да.

Самото подписване се случи днес в Американската търговска камара, където присъстваха американският посланик на САЩ Кенет Мартен и българският министър на енергетиката Румен Радев. Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в "Уестингхаус" заяви, че има сериозен напредък по предварителния инженерингов договор ( т. нар. FEED) за изграждането на два нови реактора в Козлодуй.

Българско-американският реактор

Американската компания "Уестингхаус" има няколко работещи блока от същия модел AP 1000 в Китай, както и няколко проекта за построяване, включително българският. Самата технология е нова и е трудно да се отсъди по функциониращите реактори колко "популярна" е в сектора, но самата компания се ползва с добра репутация. Освен това АЕЦ "Козлодуй" ще използва американско гориво от "Уестингхаус" от 2024 г. за един от старите си блокове.

Възможно е "Уестингхаус" да изгради 7-и блок със собствени средства на площадката в Козлодуй, като България ще подпише дългосрочен договор за разлика (contract for difference) за електроенергията, който ще гарантира възвращаемостта на инвестицията. Много е вероятно въпреки изградената вече инфраструктура реакторът да струва над 10 млрд. евро.

Образно казано, договорът за разлика предвижда, че цялата енергия ще се продава на борсата, но ако там стойностите са под нужната цена на тока от бъдещата мощност, за да е на печалба, държавата в лицето на "Фонд за сигурност на енергийната система" ще доплаща. В същото време, ако цените на пазара са по-високи, фондът ще получава горницата. Този модел се различава именни по това от дългосрочните договори на двете "американски" въглищни централи в Маришкия басейн.

Кои са фирмите

Най-позната сред фирмите от предстоящия меморандум с "Уестингхаус" е ГБС, която по принцип участват в редица енергийни проекти в страната, особено когато става въпрос за газопреносната мрежа.

Сред другите компании са "ЕНПРО консулт", чийто управител е Милан Миланов, "И Кю И България", в която за представител е посочен Марин Йорданов, "Оскар", чийто собственик е Елена Минчева, както и "Енергосервиз" на Георги Манчев. Повече от тях са свързани именно се изграждането на енергийна инфраструктура, системи, мрежи и мощности, като по информация на "Капитал" и преди са работили заедно с "Уестингхаус"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 6
    • + 1

    Идиоти ! Ядрената енергия не е конкурентоспособна на термоядрената от слънцето . На пазарен принцип няма как да се построи и работи нова ядрена мощност в новите условия . Ще я пускат само през зимата ли ? Или ще спрат някой от старите блокове . По-скоро второто . Вместо по-евтиното и разумно удължаване живота им , ще построят нови и ще ги затворят за да направят място за новите на пазара , но дори тогава те няма да имат шанс да се изплатят без гарантирано изкупуване . Същата история като американските ТЕЦ-ове .

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Димитър Димитров":

    ще работи постоянно, а излишъка ще го помпаме в ПАВЕЦ, който да работи нощем - лятото. Зимата е друга бира.

    Нередност?
  • 4
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков

    ПАВЕЦ-ите са несъизмерими като мощност с АЕЦ-а. Т.е. не могат да поемат излишната енергия през ноща.

    Нередност?
Нов коментар