Седмични новини за енергетика: Сушата може да спре ВЕЦ-овете; 700 мВт нови солари през 2023 г. в България

Още: Европейският съд не дава ТЕЦ "Марица-изток 2" да замърсява със SO2; Ще инвестира ли германската Profine Energy 500 млн. евро в България

Според последни данни сушата е съкратила с една трета енергията от водните централи на Националната електрическа компания. Ако пролетта на донесе обилни валежи, лятото може да се окаже много проблемно и с високи цени на електроенергията.

На този фон ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" все още е обвит в неясноти, като се чакат нови анализи. А централата е важна, защото може да играе съществена роля в бързото навлизане на възобновяеми източници на енергия. Повече по темата може да прочетете тук.

Какво се случи

Над 700 мВт нови соларни мощности ще заработят в България през 2023 г , което ще даде сериозно отражение на енергийния микс. Според директора на ЕСО Ангелин Цачев това ще увеличи с нови 30 - 40% зелената енергия за година. Проблемите с присъединяването обаче бавят проекти за още хиляди мегавати. България може да се възползва от близо 1 млрд. лв. за енергийни проекти по REPowerEU, като те трябва да бъдат включени в отделна глава в Плана за възстановяване и устойчивост, за който страната постоянно отлага крайните срокове.

Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" превишава екологичните норми за серен диоксид (SO2) без краен срок и без план за справяне с вредните емисии, констатира Съдът на ЕС. Какво точно ще се случи с централата и пореден червен картон ли е това за българската енергетика от страна на ЕС може да разберете тук.

В същото време има една германската милионна инвестиция, която може да се спъне в държавата. Profine Energy иска да изгради най-големия плаващ соларен парк в Европа на язовир "Огоста" за около 500 млн. евро, но административните пречки у нас могат да откажат инвеститора и той да избере друга държава. Защо - вижте тук.

Ако сте пропуснали:

Литовската енергийна компания Ignitis ще дари 10% от свръхпечалбата си на Украйна. Общата печалба на Ignitis за изминалата година от зеления производствен сегмент възлиза на 114 млн. евро, като именно от нея ще бъдат дарени средствата за Киев. Откакто избухна кризата с енергийните цени в Европа, големите енергийни компании отчитат сериозно свръхпечалби, които преди това са били немислими.

И още:

Shell е проучвала възможността за преместване в САЩ, като в крайна сметка енергийната компания е решила да смени централата си в Нидерландия с Великобритания. Shell e сред най-големите енергийни компании, които намират американския пазар за по-примамлив благодарение на новите зелени политики на САЩ.

Зелена енергия:

Илън Мъск става популярен в последно време с ангажираността си със зелени политики и планове за декарбонизация. Според него бъдещето на зеления преход е в термопомпите, като милиардерът има конкретен план как технологията да бъде двигател за глобално устойчиво енергийно бъдеще.

За кожата на Volkswagen, BMW и Mercedes. Германия блокира забраната на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.