Седмични новини за енергетика: Всичко за таксата от 20 лв на руския газ; ЕК разследва договора с "Боташ"

Още: Меморандумът за 7-ми блок на "АЕЦ Козлодуй", Как китайските електромобили станаха толкова евтини

   ©  Цветелина Белутова

Една от най-важните енергийни теми не само през тази седмица, но и за последните години като цяло, е наложената от България такса от 20 лв./мвТч върху вноса и транзита на руски газ. Това пряко намеси България в регионалната геополитика. Какво точно представлява таксата? Кой печели от нея и кой ще загуби? Какви ще са ефектите? Много са въпросите, които се завъртяха през седмицата, като едно от най-любопитните неща е почти пълното мълчание на цялата българска политическа класа по темата, на Турция и най-вече на Русия.

Във връзка с тази тема "Капитал" подготви анализ с интерактивна карта за това как руският газов гигант "Газпром" е блокирал българската газопреносна мрежа за години напред. Повече прочетете тук.

Част от темата стана и рафинерията на "Лукойл" в Бургас, за която сериозно се спекулира, че ще бъде продадена, след като и се търси активно купувач. Дали това е истина е важен въпрос не просто за рафинерията, а за цялостната българска политика по отношение на руския петрол и цените на горивата в страната.

Какво се случи

България подписа показателен меморандум, който предопределя кой ще участва в строежа на новия реактор в АЕЦ"Козлодуй". В него паралелно с американската компания "Уестингхаус" ще участват и няколко български компании, а самият строеж е въпрос на време и може да го очакваме скоро да има ясна дата.

Публично достояние стана новината, че ЕК разследва сделка, която позволява на българския газов оператор да получи достъп до доставки на газ през Турция, след като обаче са направени нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Какво точно се проверя и защо е намесен президентът Румен Радев прочетете тук.

По темата за разследването на ЕК говори и бившия американски дипломат и директор на турска енергийна компания Матю Бриза, според който сделката на "Булгаргаз" и "Боташ" е част от плана на Путин за турски газов хъб.

Ако сте пропуснали:

Среща на бизнеса с правителството | Юлиян Попов: Вече има сигурни над 5000 нови работни места в "Марица-изток". Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов посочва, че плановете за справедлив преход осигуряват основата за солидарност в енергийната трансформация.

И още:

Печалбата на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" се понижава за първите 6 месеца на тази година. Намалява преносът на газ към Гърция, докато към Румъния, Северна Македония и Сърбия расте. Цялата информация за финансовото състояние на дружеството може да намерите в материала на "Капитал".

САЩ и ЕС подготвят общи мита върху стоманата и алуминия, като дори се започват разследвания срещу производители на стомана от различни държави. Според различни данни се очаква митото върху стоманата да е 25% и 10% за алуминия. Какво точно ще промени това?

България не е газифицирана държава. Ако обаче броят на газифицирани домакинства в България се удвои, утрои или дори стане значителен дял от системата, може да се окаже, че това ще доближи повече страната до целите за декарбонизация. Затова "Капитал" разглежда предложение за газификация за 3.5 млрд лв, което ще донесе над 10 хиляди нови работни места.

Зелена енергия:

Енергийни анализатори от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) правят интересни сметки, че постепенната раздяла с фосилните горива няма да е толкова драматична, а в свой доклад, посветен на декарбонизацията в България, от ЦИД изтъкват, че българската икономика е напълно способна да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. без значително увеличение на цените на електроенергията. Вижте аргументите зад изчислението на цени от 122 евро на мвТч до 2025 и прогнозите за напред.

Електрическите коли в Китай са на цени от около 5000 долара, а в Европа цената е много повече. С 5.9 млн. броя продажбите са повече от два пъти над общата сума за Европа и САЩ и тенденцията едва ли ще спре скоро.

Германската Heliatek разработи залепящ се като тиксо фотоволтаик. Соларното фолио е изцяло на биологична основа и директно се полага по сградата, покрива или превозното средство.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар