🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Среща на бизнеса с правителството

Среща на бизнеса с правителството | Юлиян Попов: Вече има сигурни над 5000 нови работни места в "Марица-изток"

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов посочва, че плановете за справедлив преход осигуряват основата за солидарност в енергийната трансформация

Стара Загора може да е сърцето на българската икономика в ерата на Зелената сделка според участниците в срещата
Стара Загора може да е сърцето на българската икономика в ерата на Зелената сделка според участниците в срещата
Стара Загора може да е сърцето на българската икономика в ерата на Зелената сделка според участниците в срещата    ©  Tsvetelina Belutova
Стара Загора може да е сърцето на българската икономика в ерата на Зелената сделка според участниците в срещата    ©  Tsvetelina Belutova

Къде е България по отношение на зеления преход? Отговорът на въпроса зависи от това какво точно питаме. Пътят на декарбонизацията не минава без проблеми - протести, затваряне на мощности, инвестиции в нови мощности, промяна на цялата мрежа, либерализиране на пазара. Въпреки това цялостно ситуацията в България не се различава от другите европейски държави, просто комуникацията тук се случва по-трудно и има голяма липса на доверие в институциите.

"Важна е стартовата точка, в Гърция например дискусията в обществото започна по-рано", заяви зам-министърът на енергетиката Красимир Ненов по време на 17-ата годишна срещата на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Агис Дигкас, вицепрезидент на гръцкия оператор на възобновяеми енергийни източници DAPEEP, съобщи, че годишният дял на ВЕИ в електроенергийното производство в Гърция вече е стигнал над 40%. (в България процентът е доста по-малък около 20, а само до преди 5 години водехме по този показател - бел. ред.). По думите му това привлича много нови инвеститори и прави икономиката конкурентоспособна.

"Гърция ли е по-напред в прехода или България е по-напред? И двете са верни. Гърция има по-организиран преход, като по въпроса за Зелената сделка се работи по целенасочен и политически начин. По-планирани са и приложиха идеите си. Ние сме по-напред, защото нямаме тази газова зависимост. Много се говори, че газът е гориво на прехода, но това е фактически невярно и стратегически опасно", разясни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на конференцията.

Всяка държава преминава през адаптация към новата зелена икономическа парадигма, като главната цел е да се модернизира и промени енергийният микс, така че да може да отговаря на климатичните цели, които вече се поставят не само от правителствата, но и от бизнеса. Резултатите са различни за всеки. България например изостава и трябва да има по-ясна концепция какво иска от бъдещата си икономика, защото винаги икономическите процеси и развитието на индустрията зависят от енергетиката.

Битката за въглищата

Независимо дали въглищната електроенергия е добра или лоша, зелена или не, тя има затихващи функции на пазара за електроенергия и това директно се отразява на финансовите резултати на въглищните дружества като държавния ТЕЦ "Марица-изток 2 " и държавните мини.

"Грешният разговор е, че се фокусираме само и единствено върху това дали ще затваряме, или няма да затваряме въглищните централи - тоест или правителството, или Брюксел ще трябва да го направи, но такова нещо няма. Има пазар и въпреки емисиите, това е пазар в пълния смисъл на думата. Когато цената на електроенергията на борсата се вдигне над 375 лева на мВтч, държавната ТЕЦ работи на печалба. Но сега цените са по 150 лв.", заяви по време на срещата екоминистърът Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

Единственият начин да се превъзмогнат тези икономически процеси е да се разчита на нови инвестиции, които да дават ясна перспектива на региона. От всичките протестиращи през миналите седмици, най-вероятно едва 20% ще работят в същия сектор след 10 години. Но останалите 80% могат да използват квалификацията си в новата заетост, която енергийния и технологичния преход осигуряват.

"Предизвикателство пред правителството е да се съхрани целостта на комплекса "Марица-изток", така че уменията на хората и инфраструктурата да се използват най-пълноценно", стана ясно още от думите на зам.-министър Ненов. Вече се работи по разработването на план за управление на комплекса, който следва да идентифицира новата цялостна визия за развитието му, както и свързаната с това необходимост от създаване на качествени работни места.

"Един от най-големите успехи, които постигнахме, е, че регионът на "Марица-изток" не се фрагментира. Не се взеха терени от мините или от горския фонд, на които да се построят соларни паркове, като се загуби целостта на региона. Активът на региона около Стара Загора не е просто земята, а целостта на тази земя. В една концесия, която може да се управлява от държавата", заяви министър Попов. "Други много ценни активи са електропреносната мрежа, хората - които са инженери и механици, инфраструктурата, близостта до най-голямото летище в света", добави той.

Поглед в бъдещето

"Около 1 млрд. евро годишно са необходимите инвестиции за енергийна трансформация. Създаването на подходяща рамка, която да даде сигурност на инвеститорите, е ключово условие за успех на целия процес", каза още зам.-министър Ненов.

Според министър Попов дори без тези инвестиции работните места в района на "Марица-изток" до голяма степен са гарантирани. "Ако кажем, че мините трябва да затворят утре в 9 часа, в продължение на поне 10 години след това ще са нужни 3500 човека, които трябва да възстановяват увредените терени. Това е гарантирана работа, която дори не е свързана с енергийния преход, тъй като рекултивацията е задължителна. Освен това, за да привлечем инвеститори, е нужна инфраструктура. В изграждането на такава ще са заети 1000-1200 човека в продължение на години. И дори само половината от плановете за соларни централи, или около 10 хил. мВт да се осъществят, в изграждането им ще са ангажирани над 1000 души в продължение на едно цяло десетилетие", обясни той.

"Териториалните планове дават основата на един инструмент за солидарнос,т какъвто е Фондът за справедлив преход", заяви още зам.-министър Ненов по отношение на документите, които бяха изпратени за одобрение в Брюксел и посочени като причина от протестиращите за демонстрациите. Истината обаче е, че тези планове просто съдържат инвестиционни намерения и план как въглищните региони да се развиват.

В случай че не бъдат оползотворени, ще се намират в същата ситуация като днес или дори по-лоша, защото ще са изпуснати стотици милиони, коит, ако се инвестират правилно, ще решат една огромна част от икономическите проблеми на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    А ток ще има ли? Или ще се греем на обещанията на г-н Попов?

    Нередност?
  • 2
    hasmokar avatar :-(
    hasmokar
    • - 2
    • + 2

    Явно дрогата раздадена от Амбасадата е повечко.

    Нередност?
Нов коментар