🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Бизнесът отново ще има компенсации за тока; Безплатни солари в София

Още: Излишната енергия от ВЕИ за собствени нужди отива на борсата, АДФИ с доклад за финансите на БЕХ

Цената на електроенергията се задържа около тавана, въпреки че календарно навлизаме в студеното време
Цената на електроенергията се задържа около тавана, въпреки че календарно навлизаме в студеното време
Цената на електроенергията се задържа около тавана, въпреки че календарно навлизаме в студеното време    ©  Цветелина Белутова
Цената на електроенергията се задържа около тавана, въпреки че календарно навлизаме в студеното време    ©  Цветелина Белутова

След 6 месечна пауза заради по-ниските цени на електроенергийния пазар, българските компании отново ще получат компенсации в октомврийските си фактури за ток. Причината е, че средната цена на енергията през миналия месец е над определения от държавата таван от 200 лв на мвТч, над който разходите на бизнеса се покриват. В случая средната борсова цена е била около 213 лв. мВтч, което означава, че потребители ще получат по 13 лв. за всеки мегаватчас, който са консумирали.

Схемата с компенсациите важи до края на годината и към момента няма яснота дали ще бъде удължена и през 2024-а. Това може да стане при обсъждането на бюджета за следващата година, като по информация на "Капитал" има настроения сред депутатите от управляващото мнозинство мярката да остане под една или друга форма. Като цяло обаче ЕС препоръча подобни схеми за подпомагане да бъдат премахнати, тъй като оказват негативно влияние върху енергийния сектор и ограничават инвестициите в енергийна ефективност. Това е така защото бизнеса няма стимули да оптимизира разходите си, когато за това се грижи държавата.

Иначе част от промените в Закона за енергията от ВЕИ доведоха до отпадане на договорите за изкупуване по преференциални цени на излишната електроенергия от малките ВЕИ за собствени нужди.

А "Газпром" търси купувач на веригата си бензиностанции в страната. За "Капитал" от сектора на горивата коментират, че основен проблемен момент може да се окаже търсената цена, която според различни информации стига до 80 млн. евро. В същото време от самото дружество не отговарят на важните въпроси защо си тръгват от България.

Какво се случи

Цената на природния газ за българския регулиран пазар отново поема стремглаво нагоре, като според КЕВР увеличението за новия месец ноември е с 36%, което е най-голямото за 2023 г. Всъщност това дори е първият осезаем ръст при газа, тъй като през първата половина цената само се понижава, а през последните месеци беше около 60 лв. на мВтч. Само че този ръст може да се окаже доста подвеждащ за пазара на синьо гориво в Европа и какво ни очаква през идната зима.

Ако сте пропуснали:

Как е възможно разходите на българския енергиен холдинг за обезценки да са общо 1.13 млрд. лв. при едва 527 млн. лв. година по-рано. Както и как е възможно огромната печалба на дружеството фактически да бъде изядена от отдаване на заеми и тежки финансови инжекции към държавата. Въпросът всъщност не е толкова сложен предвид, че холдингът е супер ликвиден и е буфер за всички енергийни и финансови проблеми в държавата.

Siemens Energy преговаря с германското правителство за държавни гаранции за 15 млрд. евро

И още:

Проблемите с индустриалния капацитет и производство на Европа е все по-належащ. В тази връзка германският икономически министър Роберт Хабек представи стратегия за подпомагане на местната индустрия. Той натъртва, че е ключово държавата да поеме по-голяма роля в подпомагането на компаниите, тъй като в противен случай известна част от производството може да бъде изнесена извън страната.

Европейските хранилища за газ са на практика пълни от седмици насам. Но това не решава целия проблем с нужните количества за зимата. Заради това европейските енергийни компании насочват все повече от резервите си от природен газ в Украйна, тъй като хранилищата на ЕС наближават максималния си капацитет.

Зелена енергия:

София планира да осигури безплатно малки солари с мощност до 4 kW, които да се монтират върху покривите на еднофамилни жилищни сгради. От предложението ще могат да се възползват определена група домакинства - само тези, които са заменили печките си на дърва и въглища с климатици (термопомпа въздух-въздух) по предишни програми на общината. Като повече информация за търговете и точните критерии, както и параметрите, може да намерите тук.

Cyrcl добавя към флотилията си в София 100 електрически велосипеда. С тях компанията за споделена градска мобилност вече оперира с 350 велосипеда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chevyvolt avatar :-|
    chevyvolt
    • + 2

    От графиката, сравняваща цените на хъб Балкан и ТТФ се вижда, че до идването на редовното правителство хъб Балкан (цената на която ние плащаме) е по-висока от европейската цена, а след сформирането на правителството е доста по-ниска. Случайност?!

    Нередност?
Нов коментар