Излишната енергия от ВЕИ за собствени нужди вече се продава на борсата

Това става с промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници и засяга стотици проекти

Поправката за малките ВЕИ производители е поредната промяна, за която се разбра след скоростно приетите промени в ЗЕВИ. А това още веднъж показва, че липсата на дебат може да породи напрежение и хаос
Поправката за малките ВЕИ производители е поредната промяна, за която се разбра след скоростно приетите промени в ЗЕВИ. А това още веднъж показва, че липсата на дебат може да породи напрежение и хаос
Поправката за малките ВЕИ производители е поредната промяна, за която се разбра след скоростно приетите промени в ЗЕВИ. А това още веднъж показва, че липсата на дебат може да породи напрежение и хаос    ©  Shutterstock
Поправката за малките ВЕИ производители е поредната промяна, за която се разбра след скоростно приетите промени в ЗЕВИ. А това още веднъж показва, че липсата на дебат може да породи напрежение и хаос    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Част от промените в Закона за енергията от ВЕИ доведоха до поредни неясноти и напрежение в сектора
  • Малките соларни централи се оказват с прекратени договори за изкупуване на излишния ток
  • Реално обаче това ще доведе до по-добри цени за производителите и до по-големи количества, търгувани на борсата

През последните седмици стотици собственици на малки соларни централи за собствени нужди са получили писма от електроснабдителните дружества, с които са уведомени, че договорите им за изкупуване на излишната енергия са прекратени. Досега токът извън графика се изкупуваше задължително на определени от КЕВР цени, които често бяха над пазарните и на практика в интерес на малките производители. Нещо повече - разходите за тази енергия се покриваха от НЕК и съответно влизаха в сметките на домакинствата.

Точно за това за много от производителите на слънчева енергия промяната се оказва неприятна изненада, тъй като намалява приходите им и дори може да доведе до временно изключване на мощностите, когато няма достатъчно потребление. В социалните мрежи собствениците на малки фотоволтаични централи се питат един друг как и защо е настъпила тази промяна.

А всъщност тя е предизвикана от приетите през октомври промени в Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Те изискват излишната ВЕИ енергия да се продава на свободния пазар, а не по договори със снабдители на предварително определени от КЕВР цени. Което е свързано и с либерализацията на пазара и отпадането на НЕК като обществен доставчик.

Самият проект за промени в ЗЕВИ бе внесен в Народното събрание от Министерския съвет, но в него нямаше залегнала подобна поправка. Тя бе предложена в хода на обсъждането и според доклада от гласуването на текстовете в енергийната комисия в парламента техен вносител е Радослав Рибарски от ПП-ДБ. За "Капитал" Рибарски обясни, че промените целят да променят пасивната роля на малките производители, а излишната електроенергия да бъде пласирана на борсата с цел осигуряване на по-големи количества, а оттам - и на по-ниска цена.

"Идеята е производителите да не чакат на определените от КЕВР цени, а сами да потърсят купувач, който отново може да се окаже същият, който е бил и до момента. В същото време те могат да постигнат и по-добри цени от тези, които са им били определени от регулатора", обясни Рибарски и допълни, че промените са съгласувани с ресорното министерство и работните групи.

Край на договорите

С промените в ЗЕВИ на практика е отменена разпоредбата (чл. 31, ал. 9), според която количеството електрическа енергия, което не е използвано за собствено потребление, се изкупува от съответния краен снабдител по цена, определена от КЕВР. В резултат на отмяната на тази разпоредба едно от енергодружествата - "Енерго-про Продажби" вече е уведомило, че не съществува законово задължение и законова възможност да изкупува излишната енергия. По информация на "Капитал" такъв ход са предприели и другите две енергодружества - на "Електрохолд" и на ЕВН, макар че някои от крайните снабдители все още не са прекратили договорите с клиентите си.

Така още от следващия ден след приемането на промените от "Енерго-про Продажби" например пишат до един от своите клиенти, че, считано от 00.00 часа на 14 октомври, договорът с тях е прекратен.

"Производителите на електрическа енергия, които нямат действащи договори за изкупуване на електрическа енергия с краен снабдител, нямат право да участват в специални или комбинирани балансиращи групи и следва да бъдат изключени от техния състав, считано от същата дата", изтъкват от чешката компания. И допълват, че "в съответствие с процедурите" малките ВЕИ производители трябва да прехвърлят отговорността за балансиране на координатор на стандартна балансираща група и да продават произведената електрическа енергия, която не е използвана за собствено потребление, на свободен пазар.

Проблемите

Дискусионните моменти, свързани с това изменение на ЗЕВИ са няколко. От една страна, силно колебливите на моменти цени на енергийната борса биха довели до по-трудно прогнозиране на приходите на малките ВЕИ производители, които доскоро бяха наясно колко точно ще получат при регулираната от КЕВР цена. Все пак обаче при повишение на борсовите цени малките ВЕИ производители ще постигнат по-добри печалби.

В същото време се получава ценови вакуум, при който според борсовите посредници могат да включат тези производители едва от 1 декември. А причината е, че количествата произведена електроенергия се заявява за следващия месец и така те не могат да бъдат включени по-рано.

Казусът може да се реши със създаването на кооперативи, при които енергията от една соларна централа за собствени нужди може да се използва от няколко потребители. Така реално не би трябвало да има излишъци. Което пък оптимизира допълнително цялата мрежа.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • + 2

    Това означава ли, че когато цената на борсата в съответния период е отрицателна, то аз ще трябва да плащам, за да ми бъде изкупена излишната енергия?

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#2] от "Blaster _":

    В България мисля, няма отрицателна цена. За да не плащат ВЕИ..

    Нередност?
  • 7
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Пак недомислено от организационна гледна точка ама кога ли сме премисляли нещата в цялост в нашата държава? Ще ми е интересно колко лесно би било ако имам излишък от 0.7 киловата между 12.11.2023 09:00 и 18.11.2023 15:30, а съседа 0.5 киловата от 13.11.2023 10:30 до 21.11.2023 10:30 да ги обявим за продажба и дали борсата ще има лесен интерфейс, за да може някой да види че може да купи 1 киловат между 13.11.2023 10:30 до 18.11.2023 15:30 и ако искаме 1 киловат от 12.11.2023 до 21.11.2023 ще ни трябва някой с балансираща мощност.

    Нередност?
Нов коментар