Цената на газа расте с 36% за ноември, но това може да е грешен сигнал за зимата

Поскъпването отразява със закъснение движението на европейските борси след избухването на конфликта в Израел

Сериозното увеличение още не може да направи, така че да се достигнат нивата от началото на годината
Сериозното увеличение още не може да направи, така че да се достигнат нивата от началото на годината
Сериозното увеличение още не може да направи, така че да се достигнат нивата от началото на годината    ©  Цветелина Белутова
Сериозното увеличение още не може да направи, така че да се достигнат нивата от началото на годината    ©  Цветелина Белутова

Цената на природния газ на българския регулиран пазар отново поема стремглаво нагоре и през ноември ще бъде 82.12 лв на мВтч. Според решението на енергийния регулатор (КЕВР) увеличението на месечна база е с 36%, което е най-голямото за 2023 г. Всъщност това дори е първият осезаем ръст при газа, тъй като през първата половина цената само се понижава, а през последните месеци тя се беше застопорила около 60 лв. на мВтч. И съвсем очаквано спомените за 2021-2022 г., когато всеки месец имаше подобни ръстове, се върнаха. Сега обаче ситуацията изглежда много по-различна.

Причината за поскъпването на газа през ноември може да се търси до голяма степен в цената на европейските борси, където след ескалацията на конфликта в Газа имаше рязко повишаване на котировките на TTF индекса. А "Булгаргаз" формира тарифите си за текущия месец на база данните от изминалия месец.

Това доведе до цялостно дестабилизиране на пазара в региона, тъй като Египет намали количествата към Европа, след като Израел спря износа за арабската държава. Може да се каже, че цялостно секторът преживява шок, подобен на началото на войната в Украйна, когато газовите котировки също скочиха моментално. Все пак заради много по-малкото значение на Израел за европейския пазар се очаква бързо индексите да преодолеят този страх от липса на предлагане.

По тази причина трудно може да се твърди и че в България тази зима ще е като предишните по отношение на цените на газа. Дори ноември все още не може да се взима за отправна точка, защото времето е много по-топло от нормалното и топлофикациите не са заработили, с което потреблението като цяло се задържа слабо.

Какво казва пазарът

Средната цена на спот пазара на най-ликвидната европейска борса през последния месец е също около 82 лева на мвТч, докато през септември беше е около 70 лева на мвТч.

Така цената за регулирания пазар, която беше определена от КЕВР за ноември доста повече отговаря на реалния пазар, отколкото цената, която беше в сила през октомври - 60.41 лв на мвТч.

Интересното е, че държавният газов доставчик "Булгаргаз" очакваше регулираната цена за ноември да е с близо 15% по-висока от нивата, на които се търгуват количества за доставка на холандската борса през същия месец, което би означавало цени от над 100 лева на мВтч. Това е така, защото при подаване на заявлението TTF беше на доста по-високи нива и започна да се понижава в последните седмици.

Сред причините за това е официалната прогноза за времето на европейската метеорологична служба, която предвижда мека зима. Втората и основна причина обаче е, че рекордно количество танкери се намират около Европа и има голямо предлагане, докато в същото време търсенето е по-малко заради топлото време и пълните газови хранилища.

През миналата зима се стигна до подобен случай, в който заради многото предлагане от LNG танкерите в Европа нямаха капацитет, който да ги регазифицира и цената падна рязко надолу в период от седмица.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Мисля, че е жалко и тъжно милениуми да си гледат в екранчетата и да следят диаграмки, когато светът се разцепва.
    Въпросният може и да е чувал за кризата през 70-те. Дали пък тя няма да се повтори (за Запада) в един хипер вариант, когато по нравствени причини притежателите на енергоресурси масово ще откажат да му ги продават? Защото Западът се прави, че не вижда как се избива един народ.
    Тепърва мюсюлманските страни (които - да, не са единни) обсъждат да затворят износа за Израел на горива и храни заради геноцида в Газа.
    Бомбардиране на жилищни сгради, болница, молитвени домове, конвои с бежанци, лагери - какво е?
    Плановете за "преместване" на 2+ млн палестинци от сектора Газа в Египет, който нищо не знае за подобни планове, какво е, освен геноцид е?!
    Мини Освиенцими.
    Нахлуването на еврейската армия и в окупирания Западен бряг какво е, освен още от същото?
    Западе, събуди се, преди да те попитат, като в оня филм: "Знаеш ли защо се събуди? Току-що ти отрязах главата!

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Мисля всичко е планирано от Изфраел, защо не и от САЩ, и арабските държави няма да се намесят, щото не могат да воюват със САЩ. Израел ще унищожи Газа, даже нищо чудно да изхвърли палестинците и от западния бряг.

    Западът има нужда да покаже, че и сега побеждава и ще го направи на всяка цена/още повече, че цената я плащат палестинците/

    Единственото което могат да направят арабите е да спрат петролното, газовото кранче но тогава пак ще влязат във война със САЩ-НАТО.

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Да ви е честито!

    Нередност?
  • 8
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Можеха по-малко да направят увеличението, например с 20-25%. Искат малко да капитализират Булгаргаз, че и те не могат да стопят загубите.

    Нередност?
  • 9
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Регулъторът така прави нещата, че да замрази цената на тока за бита, а за природния газ играе нагоре-надолу! Четох, че в Румъния за 1 година токът е поскъпнал със 77%, значи техният КЕВР не прави фалшива регулация… Сега ние, които сме избрали да сме по-еко с природния газ, сме поставени сякаш във „втора категория“ от държавата! Непрестанни двойни стандарти значи!

    Нередност?
  • 10
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Да,почна зимата и почна поскъпване, но пак е добре. Миналата година по това време беше къде къде по-скъпо. Дано не се задържат нивата, че нямаме друго алтернативно отопление. Всичко ни е на природен газ - топлим,готвим и се къпем.

    Нередност?
Нов коментар