Нов продукт на енергийната борса: сделки само за определени часове

Това може да помогне на някои производители, както и на собствениците на системи за съхранение на енергия да предлагат енергия само в сутрешните часове или по време на вечерния пик, когато цените са достатъчно високи

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да продава енергията си в часовете с по-високи цени, за да не работи на загуба.
ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да продава енергията си в часовете с по-високи цени, за да не работи на загуба.
ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да продава енергията си в часовете с по-високи цени, за да не работи на загуба.    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да продава енергията си в часовете с по-високи цени, за да не работи на загуба.    ©  Цветелина Белутова

Между 17.00 и 20.00 часа за ден на доставка 13 ноември борсовата цена на електроенергията в сегмента "Ден напред" беше над 400 лв./мВтч. Такава е тенденцията почти всеки ден през последните седмици и това на пръв поглед е достатъчно за централи като държавната "Марица-изток 2" да реализират продукцията си на печалба. Но досега това не се случваше.

Причината беше, че до 15 ноември 2023 г. на този сегмент на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) можеха да се регистрират само отделни часови оферти, които могат поотделно да бъдат приемани или отхвърляни. С други думи, ако ТЕЦ "Марица-изток 2" иска да се възползва от относително високите цени през четирите часа на вечерния пик в потреблението, централата трябва да предложи енергия за всеки отделен часови интервал в периода от 17.00 до 20.00 часа, което крие риск от приемане на някои от часовите оферти, а на други не. Например ако офертите за часови интервали 17, 18 и 20 са удовлетворени, но за часови интервал на доставка 19 офертата е отхвърлена поради по-ниска цена на пазара, централата ще е в невъзможност да осигури непрекъснатост на производството и съответно ще повиши значително разходите за балансиране.

В допълнение, при желание за продажба и производство през целия пиков период (интервали на доставка 9 - 20.00 часа), когато борсовите цени са много по-ниски от няколкото часа на вечерния пик - около 150 лв./мВтч (най-вече заради производителите от ВЕИ), централата трябва да работи на загуба.

Какво се променя

От 15 ноември обаче има промяна, която до голяма степен решава въпроса за производители като ТЕЦ-овете и бъдещите оператори на системи за съхранение на енергия. Става дума за това, че БНЕБ предоставя на регистрираните пазарни участници възможността за подаване на блокови оферти на пазарен сегмент "Ден напред".

"Блоковите оферти за покупка и/или продажба улесняват управлението на търговския портфейл и физическите активи чрез оптимизиране на производството и консумация на електрическа енергия", казват в официалното си съобщение от борсата.

Реално производителите и търговците на електроенергия ще могат да групират няколко отделни часови оферти в една блокова оферта на принципа всичко или нищо. При този начин на офериране търговският участник посочва средната цена, която би искал да бъде постигната на пазара, за да бъде неговата оферта приета, без значение какви са постигнатите цени в отделните часови интервали. Съществува и възможност за свързани блокови оферти - само при изпълнението на една блокова оферта се активира втора и така нататък.

Ако се върнем към примера на ТЕЦ "Марица-изток 2", това означава, че централата може да предложи енергия само за часовете от 17.00 до 20.00 часа, като офертата може да бъде изпълнена единствено в цялост, т.е. за всички часови интервали едновременно. Същото се отнася и за инсталации за съхранение, които биха могли да продават енергията именно когато тя е най-нужна - вечер или рано сутрин.

Тук все пак има и риск - средната борсова цена за целия период на блоковия продукт (в случая четирите часа от 17 до 20 ч.) трябва да е над средната борсова цената за същия период. В противен случай сделката не може да се реализира. Така може да се окаже, че заради много ниска цена само в един от часовете няма да се продаде целият блок, който може да е дори за 16 последователни часа. Всичко е въпрос на преценка и сметки от страна на борсовите участници.

Цените на тока остават стабилни

Що се отнася до самите цени на електроенергията, от началото на ноември средната стойност е малко по-ниска от октомврийската - 193.6 лв. срещу 209 лв./мВтч. Трябва да се има предвид и че единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" все още е в планов ремонт, което значително намалява предлагането на енергия на пазара. Очаква се мощност да заработи в края на месеца. Тогава обаче и потреблението може да е по-високо заради застудяването.

Като цяло от началото на 2023 г. се отчита над 5% спад в консумацията на електроенергия в страната. Производството е с 21% по-малко, като това от базовите централи се свива с над 26%, докато при соларите има двоен ръст.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004

    Абсолютна глупост. ТЕЦ не могат да регулират производство си почасово. Технологично са конструирани да работят като базови мощности. Почасово могат да продават само батерии, ВЕЦ и газови турбини.

    Нередност?
Нов коментар