🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компенсациите за тока на бизнеса ще продължат и през 2024 г.

Таванът на приходите на производителите на енергия е включен в проекта на бюджет за следващата година, конкретните числа ще се бъдат уточнени впоследствие

Като цяло потреблението на енергия в България намалява с 5% през 2023 г.
Като цяло потреблението на енергия в България намалява с 5% през 2023 г.
Като цяло потреблението на енергия в България намалява с 5% през 2023 г.    ©  Надежда Чипева
Като цяло потреблението на енергия в България намалява с 5% през 2023 г.    ©  Надежда Чипева

Извънредните мерки в енергетиката - таван на приходите на производителите на ток и компенсиране на разходите на фирмите над определена граница - ще бъдат валидни и през 2024 г. Това става ясно от представения преди дни проект на държавен бюджет за догодина, който предстои да се разглежда от парламента.

Бюджетът на практика копира напълно действащите сега мерки, които изтичат на 31 декември, но това не е гаранция, че и таваните на приходите, и компенсациите за бизнеса ще се запазят в същите размери. Възможно е да има промени в конкретните суми, тъй като те се определят с решение на Министерския съвет.

Също така е възможно депутатите да имат друга визия за мерките в сектора през следващата година и да задължат кабинета да ги приложи, както стана и преди година със сега действащите механизми.

Това антипазарно предложение няма да е проблем за Брюксел, тъй като и самата Еврокомисия вече обяви, че обмисля да удължи разрешението за подобни държавни интервенции в сектора на фона на новия конфликт в Близкия изток и сигурността на енергийните доставки.

Как се получават компенсации за ток

Още през 2022 г., заради изключително високите тогава борсови цени на електроенергията, Народното събрание реши държавата да субсидира цената на тока - първо над границата от 250 лв./мВтч, а след това и от 200 лв./мВтч нагоре, тъй като пазарите започнаха да се успокояват.

Реално обаче от март насам фирмите в страната не са получавали някакви компенсации, тъй като борсовите цени на тока слязоха под границата от 200 лв. Едва през изминалия октомври средните стойности при търговията стигнаха 213 лв./мВтч, което означава, че сега, с фактурите през ноември, компаниите трябва да получат по 13 лв. за всеки използвам мегаватчас енергия.

Без данните за октомври досега под формата на компенсации за тока на всчики фирми, разпределителни дружества и ВиК оператори са изплатени общо 5.18 млрд. лева, показва справка на ФСЕС. Сумата изглежда огромна, но тя реално не е извадена от държавния бюджет, а е събрана от самите потребители през по-високите пазарни цени. Реално част от разходите им се връщат обратно под формата на тези компенсации.

При липсата на голяма динамика на пазара е малко вероятно стойностите на тока, над които държавата покрива разходите на бизнеса, да бъдат променени. Още повече, че няма и изобилие от пари в Фонда "Сигурност на Електроенергийната система" (СЕС). Но все пак решението за това е на правителството.

При желание от страна на управляващите механизмът може да се подобри, като се въведе формула за компенсациите, така че не всички да получават 100%, а това да зависи от потреблението и въведените мерки за енергийна ефективност. Така биха могли да се стимулират инвестициите в нови технологии и като цяло да се подобри пазарната конюнктура.

При сега действащия модел никой няма стимули да прави каквото и да е, след като държавата му е гарантирала, че няма да плати повече от определената цена, колкото и да потребява.

Откъде идват парите

Компенсациите за разходите на ток на бизнеса се изплащат от ФСЕС. Самият фонд набира средства от продажбата на квоти CO2 и от извънредни вноски от производителите и търговците на енергия. Става дума за т.нар. таван на приходите, над който централите правят отчисления към фонда.

Към момента например АЕЦ "Козлодуй" е задължен да внася във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" всички приходи от продажбата на електроенергия над нивото от 150 лв./мВтч. За сравнение средните борсови цени са около 200 лв./мВтч, което означава, че централата трябва да внася по 50 лв./мВтч за всеки продаден мегаватчас. За ВЕИ и ТЕЦ таванът на приходите е 300 лв./мВтч, като при въглищните централи от сметката се вадят и разходите за CO2 квоти, което реално означава, че тези производители не внасят почти нищо във Фонда. Единствено в определени часове сутрин и вечер борсовите цени на тока са над 300 лв./мВтч.

Стойностите на тези тавани също се определят от правителството и могат да бъдат актуализирани от следващата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fhu16770826961164334 avatar :-|
    Petia Petrova

    Компенсациите за м.10 са 8,97лв

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    А извинявайте, но докога този двоен стандарт??? А компенсации за потребителите на природен газ и газовия бизнес??? В българия постоянно има прилаган двоен аршин, цената на електоренелгията е от 1 юли до 1 юли , а на газа си играят с нея всеки месец... и сега пак компенсации за тях , но не и за нас...

    Нередност?
Нов коментар