Подкаст с Тодор Попов: Граждани могат да инвестират в общински соларен парк на Габрово

Размерът на участието е от 500 лв. до 5000 лв., за да може повече хора да се включат в първата енергийна общност в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Сигурно сте чували как жителите на малки германски градчета произвеждат зелена енергия и задоволяват собствените си потребности, споделят я помежду си, а излишъкът продават на пазара, което пък носи проходи за общността. В България това все още не съществува, но е напът да се случи и в този епизод на "Капитал Green" разговаряме точно за това с Мария Трифонова, която е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", както и с Тодор Попов от община Габрово.

В началото на октомври те, както и представители на други български общини, бяха на посещение в Германия и Австрия по линия на изследователския проект SHAREs, финансиран по програма "Хоризонт" на ЕС и изпълняван в България от Черноморския изследователски енергиен център, за да видят на живо работещи енергийни общности и модели, които да се приложат в страната.

Но какво всъщност е енергийна общност и как може да функционира тя в България? Най-общо казано, това са обединения между гражданите, тип кооперативи, които целят да решат някакви проблеми на общност. Държавите, членки на ЕС, са задължени да създадат условия за споделянето на ВЕИ енергия между различни субекти, като срокът за това беше до 2021 г. България закъсня, но с последните промени в Закона за енергията от ВЕИ, това вече е факт. И по всички личи, че Габрово ще бъде първата община, която ще даде възможност на гражданите си да участват в такава енергийна общност.

Инвестирай в общинския солар

"Съвсем скоро това ще се случи. Нашата енергийна общност като концепция предвижда на принципа на краудфъндинга гражданите да инвестират в изграждането на соларна инсталация и след това да имат възвръщаемост от това. Идеята е да се изгради 100 KW соларен парк, чиято енергия да се използва на място - в случая в регионалното депо за неопасни отпадъци", казва Тодор Попов - директор на Дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" към Община Габрово.

По думите му ще се създаде дружество по Закона за задълженията и договорите, в което гражданите ще могат да инвестират съответната сума и след това, когато енергията се реализира, ще се заплаща съответната част от печалбата. А самото предприятие за обработка на отпадъците ще закупува тока на определена цена (0.23 ст./кВтч), което ще гарантира приходите на ДЗЗД-то.

"Размерът на инвестицията е около 150 хил. лв. и това не е проблем за община Габрово. Целта ни да отворим проекта към гражданите е друга - да покажем, че това е работещ модел, който може да се репликира както между граждани, така и между бизнеса", казва още Попов и допълва, че сметки показват около 20-25% възвръщаемост при сегашните цени. "Но залагаме актуализация на цените на всеки три години, предвид динамиката на пазара", казва още той.

Доходността ще се изплаща още след първото тримесечие, като заедно с нея ще се възстановява и част от направената инвестиция. "Плановете ни са общността да действа в срок от 10 години", посочва още Попов.

Българската законова рамка вече позволява на всеки производител на ВЕИ енергия да е потребител и да споделя тази енергия с други потребители в дадена сграда или зона. Също така той получава всички права и задължения на участник на пазара на електроенергия. Но все още има доста неясноти, които трябва да се изчистят", пояснява Мария Трифонова. По думите й е много важно именно общините да обяснят на хората и да ги мотивират за възможностите, които се откриват.

Впрочем при наличието на регулиран пазар със силно субсидирани цени на тока, хората нямат особен икономически стимул да инвестират в собствени ВЕИ. По план обаче либерализацията на сектора трябва да се случи след две години.

Кой ще може да участва

"По време на обсъждането на проекта разглеждахме двете възможности - да е отворено за всички граждани или само за тези на община Габрово. Поради пилотността на схемата решихме тя да е отворена за всички. Но в крайна сметка се обединихме около това схемата да бъде на два етапа - първият да е само за габровци и след това, ако остане възможност, да се отвори и за всички останали", обяснява Попов. Ексклузивността за хората от Габрово ще бъде около два месеца и половина.

Размерът на участието е от 500 лв. до 5000 лв., за да може повече хора да се включат в първата енергийна общност в България.

В Германия например моделът е така направен, че всеки един член на групата е акционер, влиза с капитал и не разчита на това, че ще използва произведената енергията, а на очакваните приходи. "Това има изключителен социално-икономически ефект за региона, тъй като ангажира местните хора и капитали", казва Трифонова.

В Австрия акцентът е по-скоро в споделянето на енергията. Има различни видове - местни, регионални и национални. "Въпрос на политика е какво иска държавата или общината да стимулира като модел. Мисля, че в нашия случай е по-добре да акцентираме в споделянето на енергия, както е в Австрия. И дори това да се случва в рамките на разпределителната мрежа, пак ще е по-ефективно", посочва още Мария Трифонова.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zelenizemliani avatar :-?
    Светла Балканска

    Чудесна инициатива!
    Подкрепата на общината може да е решаваща, но енергийните общности могат да са и изцяло граждански инициативи.

    Нередност?
Нов коментар