🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схемата за големи ВЕИ и батерии по ПВУ получи нови критики на финала

Мярката трябва да бъде отворена за кандидатстване още тази седмица

Целта на схемата е да допринесе за целта на България за увеличаване на дела на чистата енергия в нейния енергиен микс. За това обаче трябват ясни, а не противоречиви условия за кандидатстване
Целта на схемата е да допринесе за целта на България за увеличаване на дела на чистата енергия в нейния енергиен микс. За това обаче трябват ясни, а не противоречиви условия за кандидатстване
Целта на схемата е да допринесе за целта на България за увеличаване на дела на чистата енергия в нейния енергиен микс. За това обаче трябват ясни, а не противоречиви условия за кандидатстване    ©  Shutterstock
Целта на схемата е да допринесе за целта на България за увеличаване на дела на чистата енергия в нейния енергиен микс. За това обаче трябват ясни, а не противоречиви условия за кандидатстване    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Мярката за големи ВЕИ и батерии ще бъде отворена за кандидатстване още тези дни.
  • Критериите по нея бяха спорни и схемата получи редица критики и препоръки.
  • Основната част от тях бе свързана с изискването за големи фирмени активи въпреки фокуса на схемата към микро-, малки, средни и големи предприятия.

Проектът на условия за кандидатстване по новата мярка за ВЕИ и батерии по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) получи още критики малко преди края на общественото обсъждане. Той бе публикуван за мнения и становища през октомври, като срокът за внасянето им бе до 6 ноември. Индикативната дата за обявяване на процедурата пък бе четири дни по-късно т.е. на 10 ноември, но според системата ИСУН това все още не е факт.

Мярката предвижда инсталиране и въвеждане на най-малко 1425 MW за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (слънце и вятър) с най-малко 350 MW батерии. Безвъзмездното финансиране по механизма е над 663 млн. лв., но те ще се изплащат поетапно.

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) отправят серия критики и препоръки по схемата, която вече събра известни негативи заради спорните си условия за кандидатстване. В подробно 10-странично становище, подписано от председателя Меглена Русенова, се коментират част от условията по схемата, като експертите засягат и критериите за допустимост на кандидатите.

Проблемните активи

От БФА отбелязват, че изискването те да са търговци по смисъла на Търговския закон и да са регистрирани по реда на Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е стандартно. Нужно е и да са регистрирали надлежно информацията за своите действителни собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари, освен ако попадат в изключенията, припомнят от БФА.

В същото време обаче се въвежда изискване кандидатите да разполагат с определени активи, което може значително да стесни кръга на компаниите, които иначе биха проявили интерес към процедурата, още повече че според документите тя е насочена към микро-, малки, средни и големи предприятия. Според посоченото условие, кандидатите трябва да имат самостоятелно или чрез своя(те) акционер(и) минимална кумулативна нетна стойност от:

  • 10 млн. евро за проекти с планиран капацитет между 2 и 5 MW;
  • 40 млн. евро за проекти с планиран капацитет от 5 MW до 20 MW;
  • 60 млн. евро за проекти с планиран капацитет над 20 MW.

Експертите на БФА изтъкват, че не е посочено какво се включва в "кумулативна нетна стойност" - обща инвестиция, балансова стойност на проект, пазарна собственост на проекти и т.н., поради което е необходимо уточнение за какъв конкретен параметър става въпрос. В допълнение следва да се преформулира изразът чрез "своите акционери", тъй като същият е валиден само ако кандидатът е акционерно дружество. А съгласно документацията в процедурата може да участват търговци по смисъла на Търговския закон (т.е. всички възможни форми на търговец - всички предвидени форми на юридически лица по ТЗ, включително еднолични търговци), пишат от асоциацията.

Още неясноти

Според експертите при така формулирани изискванията към кандидатите може да се направи извод, че се допускат до участие търговци само за изграждане на генериращи обекти с мощност над 2 MW. "Считаме, че подобно ограничение е необосновано и дискриминационно и следва по безспорен начин да се визира, че до участие в процедурата ще се допуснат и кандидати, които изграждат ВЕИ генератори с мощност по-малка от 2 MW", отбелязват в своето становище от БФА.

Те предлагат също изискването към активите да бъде 3-4 пъти по-ниско от посоченото. "Също така да се разрешат различни акционерни структури", пишат от асоциацията. И предлагат минималната кумулативна нетна стойност, която кандидатите трябва да имат самостоятелно или чрез своя(те) акционер(и)/съдружници, да бъде равна на исканата сума за финансиране. По този начин ще има и коректив - кандидатът ще прецени дали ще поиска размер на финансиране в съответствие с активите, с които разполага, смятат от бранша.

Експертите препоръчват и друго - максималният интензитет на безвъзмездното финансиране да бъде определен до 100% от допустимите разходи, но не повече от 1 769 153 лева за 1 МWAC (капацитет за съхранение). Те отбелязват, че максималният предвиден размер се отнася към размера на финансирането, а не към размера на допустимите разходи.

Самите допустими разходи пък трябва да включват разходите за връзка с мрежата (инвестиция в подстанция за високо напрежение, подобрения на мрежата на ЕСО и т.н., необходими за осъществяването на връзката) и разходите за присъединяването на съоръжението за съхранение към ВЕИ генератора или съответната уредба за присъединяване към трансформаторната станция, смятат от БФА.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар