🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Антипазарните мерки на ЕК в енергетиката може да продължат и през 2024 г.

Причината за удължаването е новият конфликт в Близкия изток, който пак заплашв енергийната сигурност на континента

В момента Европа е по-добре подготвена за зимата от когато и да било, нo енергийният комисар Кадри Симсон очаква възможни шокове в икономиката, заради геополитическата ситуация
В момента Европа е по-добре подготвена за зимата от когато и да било, нo енергийният комисар Кадри Симсон очаква възможни шокове в икономиката, заради геополитическата ситуация
В момента Европа е по-добре подготвена за зимата от когато и да било, нo енергийният комисар Кадри Симсон очаква възможни шокове в икономиката, заради геополитическата ситуация    ©  European commission (audiovisual service)
В момента Европа е по-добре подготвена за зимата от когато и да било, нo енергийният комисар Кадри Симсон очаква възможни шокове в икономиката, заради геополитическата ситуация    ©  European commission (audiovisual service)
Темата накратко
  • Енергийният еврокомисар Кадри Симсон обяви, че ще предложи удължаване на извънредните мерки за овладяване на високите цени в енергетиката.
  • Тя обеща също да представи план за действие за укрепване и разширяване на електропреносните мрежи.
  • Ръстът на чистата енергия трябва да продължи, смята още ЕК.

Европейският съюз се готви за зимата в условия на продължаващата война в Украйна и новата нестабилност в Близкия изток. В сряда енергийният еврокомисар Кадри Симсон обяви, че ще предложи удължаване на извънредните мерки за овладяване на високите цени в енергетиката. Те бяха въведени миналата година, след като цените на електроенергията се повишиха до рекордно високи нива заради спрените газови доставки от Русия.

За да намалят нестабилността и да помогнат да бизнес и потребители, държавите членки се договориха за набор от мерки, включително временни тавани на цената на газа, съвместни покупки на горивото, данък върху свръхпечалбите на някои фирми и по-бързо издаване на разрешителни за възобновяеми източници. Сред най-спорните мерки беше възможността националните правителства да въвеждат тавани на приходите на производителите на електроенергия, за да си осигурят средства за компенсиране на разходите на ток за бизнеса.

Продължаваме с познатите мерки, но предстои укрепване на електропреносните мрежи

В момента Европа е по-добре подготвена за зимата от когато и да било. Газовите хранилища са запълнени на рекордните 99.6% към 7 ноември, а регулярните доставки на LNG и сравнително топлото време не изискват изпомпване на големи количества. Освен това през тази година бяха въведени и рекордно много нови ВЕИ мощности, които намаляват нуждата от изкопаеми горива.

Въпреки това по думите на Симсон пред евродепутатите Европа остава изложена на енергийни шокове и затова блокът трябва да обмисли удължаване на инструментите за извънредни ситуации. "Криза в Близкия изток, с все още несигурни пазари поради последиците от руската война в Украйна, може да има негативни въздействия", каза тя. "По същия начин всякакви инциденти на ключова енергийна инфраструктура могат бързо да повлияят на "нервните" енергийни пазари. Това означава, че трябва да продължим усилията си за диверсификация и трябва да запазим бдителна позиция, като следваме разумна политика", смята Симсон.

Тя също така призова да не се губи инерция по отношение на възобновяемите енергийни източници. Ръстът на чистата енергия е ключов в амбициозната стратегия на блока за Зелената сделка за намаляване на парниковите газове с 55% през това десетилетие спрямо нивата от 1990 г. и постигане на климатична неутралност до средата на века. В края на този месец тя обеща да представи план за действие за укрепване и разширяване на електропреносните мрежи. "Той ще включва мерки за справяне с бариерите, включително регулаторни, финансови и разрешителни въпроси, и ще гарантира по-добро, по-интелигентно използване на съществуващите мрежи", каза тя.

Какво означава това за България

Удължаването на мерките от страна на ЕК би позволило на българското правителство също да продължи местните ограничения и през 2024 г. От няколко седмици бизнес средите повдигат въпроса за запазването на компенсациите за тока и догодина - в момента държавата покрива всички разходи над 200 лв./мВтч. И е много вероятно при обсъждането на бюджета тази мярка да бъде включена по чисто популистки причини. Да, тя гарантира, че при рязък скок на цените има автоматичен механизъм, който да предпази фирмите от шоково увеличение на разходите. Но така се губят стимулите за инвестиции в енергийна ефективност и ВЕИ.

За да има средства за компенсациите пък, държавата налага ограничения на приходите на производителите на ток, които трябваше да отпаднат в края на тази година именно заради края на извънредните мерки на ЕК, които разрешиха това. Но при евентуалната зелена светлина от Брюксел е повече от сигурно, че държавата ще запази тавана на приходите най-малкото за да си осигури буферни средства във фонда "Сигурност на електроенергийната система". В момента например от АЕЦ "Козлодуй" се взимат всички приходи, които централата реализира от продажбата на ток над нивото от 150 лв./мВтч. Такива тавани, но доста по-високи има и за останалите производители като ТЕЦ, ВЕИ и т.н.

Какво се случва на пазарите и колко "нервни" са те

Фючърсите на европейския природен газ по-рано тази седмица паднаха до най-ниското си ниво от почти месец, тъй като големите запаси от гориво и меките метеорологични прогнози намалиха някои опасения относно рисковете от доставки през зимата. Все пак пазарът остава изключително чувствителен към всякакви промени в наличността на газ. Това включва неотдавнашните санкции на САЩ срещу руския проект Arctic LNG 2, както и технически проблеми в голям експортен завод в Австралия, които доведоха до отмяната на планирания товар за гориво за този месец.

Нидерландският индекс TTF се движи под 50 евро/мВтч през пролетните дни, което обаче е по-високо спрямо последните месеци. И това създава допълнителна несигурност на пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар