🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Печалбата на НЕК се свива 5 пъти, ПВУ мярката за батериите буксува

Още: Нов продукт на енергийната борса, Бюджетът предвижда да се продължат компенсациите за ток през 2024

През седмицата

Какво се случва с новата мярка за ВЕИ и батерии по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)? Истината е, че тя получава все повече критики. Мярката предвижда инсталиране и въвеждане на най-малко 1425 MW за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (слънце и вятър) с най-малко 350 MW батерии. Безвъзмездното финансиране е също много значително като сума. Но явно това не е достатъчно.

Проектът за бюджет вече е на масата за преговори. Като именно той е най-лесният начин да бъде видяна визията на кабинета и на министъра на финансите Асен Василев за енергийния сектор в страната през следващата година. Плановете могат да се обобщваат по следния начин: компенсациите за тока на бизнеса ще продължат и през 2024 г, а таванът на приходите на производителите на енергия също ще включен.

Какво се случи

Българската енергийна борса пусна нов продукт на енергийната борса, който предвижда сделки само за определени часове в денонощието. Това би могло да се помогне на някои производители, както и на собствениците на системи за съхранение на енергия да предлагат енергия само в сутрешните часове или по време на вечерния пик.

Ако сте пропуснали:

Може да се каже, че Зелената сделка се изплъзва в изпълнението си по определени параграфи, но не трябва да се отрича постоянните усилия на европейските бюрократи за нови и нови регулации. В този случай говорим за това, че ЕС налага мащабни регулации на газовата и петролна индустрия за отделянето на метан. А той е ключов за борбата с климатичните промени. Как ще се отрази това на газовия пазар?

Общественият доставчик НЕК преживява различна финансова година. Общият размер на приходите на НЕК за първите 9 месеца на годината е 2.5 млрд.лв. при 3.9 млрд.лв. към третото тримесечие на 2022 г. Защо обаче продажбите на компанията през енергийната борса намаляват с 80% може да разберете тук.

И още:

Германската компания за чиста енергия Siemens Energy отчете нетна годишна загуба от 4.6 млрд. евро. Новината говори ясно за състоянието на вятърния сектор и неговите перспективи в месеците напред. В крайна сметка изходът е компанията да преструктурира бизнеса си след големи загуби

Защо Big Oil укрепват своите търговски оръжия прочетете тук.

Зелена енергия:

В зеления подкаст на "Капитал" с Мария Трифонова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", както и с Тодор Попов от община Габрово се споменава за новата инициатива, че граждани могат да инвестират в общински соларен парк на Габрово. Размерът на участието е от 500 лв. до 5000 лв., за да може повече хора да се включат в първата енергийна общност в България. Което и отваря вратата за всички общини в България за подобни регионални ангажименти.

Кои са наградените за устойчиви практики във втория конкурс ESG Awards на PwC. Консултантската компания раздаде 20 отличия на организации, бизнеси и личности със съществен принос за устойчивото развитие в България.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар