Държавната въглищна централа "Марица-изток 2" продаде ток за още 100 млн. лв.

Цените постепенно падат. А сред купувачите е и ТЕЦ-ът на Доган

"ТЕЦ Марица-изток 2" продължава да работи на почти пълен капацитет
"ТЕЦ Марица-изток 2" продължава да работи на почти пълен капацитет
"ТЕЦ Марица-изток 2" продължава да работи на почти пълен капацитет    ©  Цветелина Белутова
"ТЕЦ Марица-изток 2" продължава да работи на почти пълен капацитет    ©  Цветелина Белутова

Държавният "ТЕЦ Марица-изток 2" продаде нова порция бъдещ ток на българската енергийна борса. От централата продължават да свалят минималните цени, от които започват търговете, като сега се предлагаше електроенергия за третото и четвъртото тримесечие на 2022 г. Макар да не са продадени 100% от обявените 290 МВ базови мощности, общите продажби от петте търга са за 103.6 млн. лв., a средната цена е 419.47 лв. за мВтч.

Миналата седмица централата договори сделки за 94 млн. лв., но при средна цена 450 лв./мВтч. В същата посока се движат и цените на тока в последните дни на борсовия сегмент "Ден напред", където котировките са около и под 440 лв. за мВтч.

Понижението на цените може да се обясни с по-евтините въглеродни квоти през март, които са далеч от рекордните стойности от 100 евро на тон от средата на зимата. В момента те се търгуват на 78 евро на тон, а в началото на март достигнаха до най-ниските си нива в последно време - 58 евро на тон.

Търсенето е за около 400 лв./мВтч

Три от петте търга на "Марица-изток 2" бяха за базови мощности за месеците април, май и юни, а два за третото и четвъртото тримесечие на 2022 г.

За април се предлагаха 10 мегавата мощност и начална цена 418.10 лв. за мВтч, като са продадени всичките количества ток на цена 423.9 лв. за мВтч. Приходите от тази сделка са малко над 3 млн. лв. За май офертата бе за 35 мегавата базова мощност на цена 402.46 лв. на мВтч, но се продадоха 22 мегавата на най-ниската цена от всички търгове през деня, 410.07 лв. за мВтч, или общо 6.3 млн. лв. За юни и количествата и цените бяха малко по-големи, а резултатът е продадени 40 мегавата базови мощности при цена 416.96 лв. за мВтч за почти 12 млн. лв.

При търговете за есента и зимата интересът беше за около половината от предложението, а цената 411-414 лв. Тук количеството беше повече и постигнатите приходи са почти 82 млн. лв.

Купувачите

В сделките на борсата участваха почти едни и същи купувачи - българските играчи "Синергон енерджи", "Енерджи трейдинг систем", "Енерго-про", както и чужди компании като Danske Commodities и Holding Slovenske Elektrarne.

Интересно е, че в търга за базовите мощности през април е участвал и "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган, който е закупил неизвестно какво количество енергия на 423.9 лв. за мВтч. Преди това самият "ТЕЦ Варна" продаде на борсата ток за април на много по-висока цена - 745.00 лв. за мВтч. На теория централата на Доган може да не работи и да си "произведе" висока печалба просто като посредник. По последни данни варненската централа е със запорирани сметки заради неплатени суми към "Булгаргаз".

Посока поевтиняване

Цената на тока през последните 10 дни продължава да пада в цяла Европа, като в България на 23 март тя е 422.08 лв. за мВтч. Средната цена за месеца досега е 538.6 лв. за мВтч, което до голяма степен е заради изключително високите котировки в началото на месеца, които достигаха до 840 лв. за мВтч. Със затоплянето на времето и по-ниските цени на природния газ от последните дни се очаква цената на тока да продължи да пада и през следващите седмици и да стигне до нива под 400 лв.