🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Energy Summit 2024| Ян-Вилем Хоогенбоезем: Незастраховаем проект не може да привлече заемно финансиране

Ян-Вилем Хоогенбоезем - Лидер за възобновяемите енергийни източници за Европа, Marsh McLennan
Ян-Вилем Хоогенбоезем - Лидер за възобновяемите енергийни източници за Европа, Marsh McLennan
Ян-Вилем Хоогенбоезем - Лидер за възобновяемите енергийни източници за Европа, Marsh McLennan
Ян-Вилем Хоогенбоезем - Лидер за възобновяемите енергийни източници за Европа, Marsh McLennan
Ян-Вилем Хоогенбоезем е Лидер за възобновяемите енергийни източници за Европа, Marsh McLennan - водеща световна компания за професионални услуги в областта на риска, стратегията и хората. Той ще бъде лектор на Energy Summit 2024 ("Енергиен форум 2024"). Конференцията, която ще се проведе на 20 февруари т.г., е платформа за обмяна на опит и информация за най-важните тенденции и процеси в развитието на българския енергиен сектор. Повече за събитието и регистрацията може да видите тук.

Какви са основните финансови предизвикателства за инвестициите в съхранение на енергия?

Гледайки финансовите рискове от гледна точка на застраховането, основното финансово предизвикателство е свързано със застраховаемостта на съоръженията за съхранение на енергия (BESS).

Литиево-йонните батерии се смятат за запалими и опасни. През последните години има редица сложни и големи по размер застрахователни претенции на BESS, следователно застрахователните компании изискват от проектите да демонстрират висококачествено планиране и управление на риска.

Когато застрахователите преглеждат проект за съхранение на енергия (BESS), това, което буди загриженост, е критичната температура за възпламеняване на клетката. Това е неконтролируема екзотермична реакция, която повишава температурата на клетките и може да се разпространява между тях, настъпваща, когато клетка достигне високи температури. Това може да се случи поради механичен и електрически разрив, термичнa повреда, вътрешно/външно късо съединение или електрохимична нередност, водеща до пожар.

По време на фазата на проектиране и планиране схемата/скицата на разположение на контейнерите за батерии в проекта е от съществено значение; застрахователите предпочитат колкото е възможно по-голямо пространство между контейнерите за батерии, с минимално разстояние 4.5 метра. Ако мястото на проекта е ограничено от наличното пространство между контейнерите, подходящи пожарни стени между тях могат да помогнат за предотвратяване на разпространението.

Ако изложеността на проекта към достигане на критична температура за възпламеняване не се управлява ефективно, застрахователите могат да наложат подлимити за пожар и по отношение на критичната температура на възпламеняване на клетките, по-високи премии и увеличени самоучастия или, в най-лошия случай, да не предоставят застрахователно покритие изобщо. Незастрахован проект обикновено не може да привлече заемно финансиране.

За големи съоръжения и за по-малки батерии?

Проблемът се отнася както за големите съоръжения, така и за по-малките батерии. Въпреки това колкото по-ниска е Вероятната Максимална Загуба (PML), толкова по-изгодни са условията за застрахователно покритие. PML е анализ на риска от страна на застрахователя за "вероятна максимална загуба" при проекта. За проекти за съхранение на енергия (BESS) PML е вероятно да бъде събитие в резултат на критична температура за възпламеняване на клетките, което предизвиква пълна загуба на един или повече контейнери с батерии.

Препоръчително е да се започне рано с обсъждането на разположението на обекта, така че инвеститорите да могат да бъдат консултирани относно най-добрите варианти за отделяне спрямо дизайна на техния обект.

Мислите ли, че секторът на възобновяемата енергия се забавя поради липса на знание в областта на застраховането?

Това може да бъде случаят в някои региони. Например поради относително малкия размер на проекта той може да бъде забавен или отменен. Ако местните застрахователни пазари не могат да предоставят застрахователен капацитет поради липса на знание, и международните застрахователни компании не са склонни да осигурят покритие.

Как очаквате, че проектите за съхранение и възобновяема енергия ще управляват финансовите и застрахователните рискове в бъдеще?

Ранното участие на риск инженерите на застрахователите и детайлното планиране могат да намалят рисковете на проектите за съхранение на енергия (BESS). В резултат на това застраховаемостта ще се увеличи и на базата на това ще се подобри и възможността за финансиране.