Поглед в енергийното бъдеще на България

Най-важният енергиен форум за България ще се проведе на 20 февруари в София и ще обедини бизнеса и публичния сектор

В предишното издание на конференцията се включиха над 200 участници и гости
В предишното издание на конференцията се включиха над 200 участници и гости
В предишното издание на конференцията се включиха над 200 участници и гости    ©  Цветелина Белутова
В предишното издание на конференцията се включиха над 200 участници и гости    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Как ще се промени секторът в следващите години, каква ще е ролята на газа, ще има ли нови ядрени мощности, батерии и докъде ще стигне бумът на ВЕИ?
  • Какво е нужно, за да се подобрят преносните мрежи и пазара?
  • Всичко това ще се обсъжда на Енергийния форум 2024 на 20 февруари в София.

Енергийният преход малко по малко обхваща всеки сектор на икономиката, а самата енергетика очаква фундаментална промяна. И то не само в начина, по който функционира, но и как се справя с новите технологии, как интегрира нови мощности и се отговаря на изискванията на населението и бизнеса.

Зелените технологии не дават всички отговори. Соларни панели, вятърни перки, батерии - това е само част от модерния енергиен микс, който се предполага, че също трябва да включва ядрена енергия, водород, газ и хидроцентрали. Но не е само проблемът кои са съставните части на енергийния микс, а как България и регионът въобще ще се справят с електрификацията, модернизирането на мрежата и децентрализирането на системата. Именно това ще са и основните теми в организираната от "Капитал" конференция Energy summit 2024.

За втора поредна година енергийният форум ще се концентрира върху сектора, който предизвиква най-голям дебат - държавната енергетика. В последните 12 месеца се случиха немалко важни събития, които променят посоката, в която страната върви. Вече има яснота по строителството не само на един нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а на два. Соларният бум в страната преобърна енергийната борса, но поставя изключително много въпроси около балансирането на мощностите и капацитета на мрежата. В същото време пред очите ни България се превръща от нетен износител на електроенергия в нетен вносител - ключов фактор, който може да предопредели икономиката на страната занапред и който трябва да бъде анализиран из основи.

На този фон българският газов сектор изглежда в нокдаун, докато страните около нас - Гърция и Румъния, дирижират цените на пазара на електроенергия именно през газовите си централи. Въпреки че Европа изглежда твърда в позицията си против, за България все още стои въпросът за собствения добив на газ, който дълго време не е експертна, а политическа тема.

Кои са участниците

Събитието ще бъде открито от разговор с енергийния министър на страната Румен Радев за стратегията на България и Националния план за енергетика и климат, който все още не е пратен в Брюксел. Ролята на енергийното министерство в балансирането на процесите в държавата е изключително важна, особено като се има предвид, че стратегията се изготвя на базата на техните експерти и мнение. Националният план пък трябва да очертава всички бъдещи инвестиции и ангажименти по отношение на нови мощности. Към всичко това някак трябва да се впишат и очакванията на енергетиците и миньорите за "светло бъдеще" или просто да им се каже истината, че няма как да продължат да работят както сега.

Сред гостите на събитието ще бъде лектор от световния енергиен бизнес, който се занимава с анализ на случващото се в целия югоизточен европейски регион. Павлос Трихакис е партньор в един от най-големите енергийни консултанти - Baringa, с фокус именно България и ще изложи своето виждане за процесите у нас. Той ще обърне внимание специално на електроенергийния и газовия сектор в страната, както и на конкуренцията с външните пазари като Гърция.

Сред най-важните теми за България е развитието на мрежата. И то не просто заради нуждата от модернизация, а защото няма как зеленият преход въобще да се случи, ако тя не бъде коренно променена и не бъде децентрализирана. Домашни солари, батерии, умни електромери, електромобили са само една част от променливите в съвременната мрежа. ЕС ще инвестира сериозни суми в електропреносните мрежи, за да може да реализира зелените си цели, и България няма как да остане назад. Именно това ще дискутират изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на "Електрохолд" Карел Крал.

С промените в сектора се променя и търговията на електроенергия. Директорът на Българската независима електроенергийна борса Константин Константинов ще обърне внимание на новоизгряващия пазар на гаранциите за произход. Те се превръщат в борсова стока, която е широко търсена, но в България все още остава изолирана от тези процеси.

А след критично високите цени през 2022 г. сега електроенергийният сектор все по-често се сблъсква с нулеви цени. Как да се подобри пазарната рамка ще дискутират председателя на енергийната комисия към парламента Делян Добрев, търговският директор на ВЕИ компанията Enery Северин Въртигов, изпълнителният директор на фотоволтаичната асоциация Меглена Русенова и Константин Константинов.

Енергиен бум или не

Във втората част на форума фокусът е върху новите проекти в сектора. Българските топлофикации, особено софийската, в последните години са символ за лош мениджмънт и загуби. А в Европа вече има успешни примери за модернизирането на тези ключови дружества. Марчин Орловски, оперативен директор на "Veolia Полша" - същата компания, която притежава топлофикационното дружество във Варна и ВиК оператора в София, ще разкаже как може да се използва остатъчна топлина от канализацията или индустрията, геотермална енергия и т.н., за да се повиши ефективността на топлофикацията.

Относно съхранението на енергия и бъдещето на батериите в България на сцената ще говорят българският соларен строител Solarpro, Евангелос Газис, който е шеф за Югоизточна Европа от Aurora Energy Research и представител на един от големите застрахователни брокери и компании, занимаващи се с рисков мениджмънт в енергийния сектор - Marsh McLennan.

Предвидено е и интервю с основателя на тех икономическата компания Exawatt, която се занимава с анализ по всички линии на ВЕИ сектора и специално суровините и материалите, които играят съществена роля в ценообразуването и посоката, в която вървят технологиите.

Разбира се, ще стане дума и за ПАВЕЦ "Чаира" - най-голямата батерия на Балканите и главен компонент за бъдещето на българската енергетика. За нейната авария, реновация и инвестиции ще разговаряме с изпълнителния директор на Националната електрическа компания Мартин Георгиев.

Газ, АЕЦ и още ВЕИ

Няма как да бъде пропусната и една от най-горещите теми в последните години - природният газ. Доставките, инфраструктурата, новите договори, бъдещите трасета и ролята на геополитиката са огромна дъвка за всеки политик в страната. По тези теми е важно какво е мнението на българския газов оператор "Булгартрансгаз" и неговия дългогодишен директор Владимир Малинов.

Също така по въпроса с доставките на газ все по-голяма роля има и газовата връзка с Гърция (ICGB). Точно за това директорът на компанията оператор на газопровода Теодора Георгиев ще разкаже за плановете за увеличаване на капацитетите и новите търговски възможности.

Темата за бъдещето на суровината ще бъде дълбоко засегната в газовия панел, в който участие ще вземат Петър Филдишев - оперативен директор на търговеца на газ МЕТ Energy Bulgaria, изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов и един от новите, но големи търговци в страната - Axpo, който ще е представен от българския си директор Милена Виденова.

Може би най-голямата инвестиция в модерната история на България е свързана с АЕЦ "Козлодуй" и новите два блока, които ще бъдат построени с оборудването на американската компания "Уестингхаус". Стойността на проекта може да стигне 40 млрд. лв. и около него фактически ще се върти планирането на българската енергетика в следващите години. В експертно интервю на сцената изпълнителният директор на АЕЦ-а Валентин Николов ще говори за плановете за централата и нейното ново гориво.

А какво следва след соларния бум - ще обърнем внимание на това, което ни очаква след него. В отредения панел на сцената ще дискутират директорът на ЦЕРБ Димитър Белелиев, депутатът и член на енергийната комисия Владислав Панев и представител на доставчика на зелена енергия "Токи".

Очакванията относно финансирането на новите проекти ще бъдат засегнати от Европейската банка за развитие, бизнес директора на "Резолв енерджи" (компанията, която стои зад най-големия соларен проект в България) Джордж Формандл и инвестиционния директор от IFC Никола Михайлович.