🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Energy summit 2024: Накъде поема енергетиката на България?

Гледайте първата част на събитието на живо

Днес се провежда дългоочакваният енергиен форум организиран от "Капитал" - Energy summit 2024. В него ще се дискутират горещите теми от енергийния ресор в страната и региона - бъдещето на ядрената енергия у нас, системите за съхранение на енергия, ВЕИ инвестициите, газовия пазар, мрежите и пазара на електроенергия. В конференцията ще участват над 30 експерти и панелисти, както и над 400 гости.

Самото събитие до обед може да проследите на линкат по-долу, като останалата част ще бъде разказана в следващите дни в "Капитал". А в ютуб канала на медията ще бъдат качени и записаните разговори на по-късен етап.

Повече за събитието

Енергийният преход малко по малко обхваща всеки сектор на икономиката, а самата енергетика очаква фундаментална промяна. И то не само в начина, по който функционира, но и как се справя с новите технологии, как интегрира нови мощности и се отговаря на изискванията на населението и бизнеса.

Зелените технологии не дават всички отговори. Соларни панели, вятърни перки, батерии - това е само част от модерния енергиен микс, който се предполага, че също трябва да включва ядрена енергия, водород, газ и хидроцентрали. Но не е само проблемът кои са съставните части на енергийния микс, а как България и регионът въобще ще се справят с електрификацията, модернизирането на мрежата и децентрализирането на системата. Именно това ще са и основните теми в организираната от "Капитал" конференция Energy summit 2024.

За втора поредна година енергийният форум се концентрира върху сектора, който предизвиква най-голям дебат - държавната енергетика. В последните 12 месеца се случиха немалко важни събития, които променят посоката, в която страната върви. Вече има яснота по строителството не само на един нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а на два. Соларният бум в страната преобърна енергийната борса, но поставя изключително много въпроси около балансирането на мощностите и капацитета на мрежата. В същото време пред очите ни България се превръща от нетен износител на електроенергия в нетен вносител - ключов фактор, който може да предопредели икономиката на страната занапред и който трябва да бъде анализиран из основи.

На този фон българският газов сектор изглежда в нокдаун, докато страните около нас - Гърция и Румъния, дирижират цените на пазара на електроенергия именно през газовите си централи. Въпреки че Европа изглежда твърда в позицията си против, за България все още стои въпросът за собствения добив на газ, който дълго време не е експертна, а политическа тема.

Сред най-ключовите международни гости ще са директорът на проекта за 7-и и 8-и блок на Козлодуй на Westinghouse Оскар Прат, партньорът за Югоизточна Европа на Baringa Павлос Трихакис, ръководителят за Югоизточна Европа на Aurora Energy Research Евангелос Газис, главният оперативен директор на "Веолия Полша" Марчин Орловски, главният директор бизнес развитие на Rezolv Energу Джордж А. Формандл и др.

От страна на българския държавен енергиен сектор гости ще бъдат министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на енергийната комисия Делян Добрев, заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мартин Георгиев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар