🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Новият план за АЕЦ "Козлодуй"; ВЕИ само с подпис от министерството

Още: Доставчиците се притесняват от либерализацията на пазара на ток

Цената на проекта може да надмине 14 млрд. долара
Цената на проекта може да надмине 14 млрд. долара
Цената на проекта може да надмине 14 млрд. долара    ©  Цветелина Белутова
Цената на проекта може да надмине 14 млрд. долара    ©  Цветелина Белутова

През тази седмица беше подписано правителственото споразумение между САЩ и България относно, според което България поема ангажимент към американската компания "Уестингхаус" за закупуване на оборудването за двата нови блока в Козлодуй. Най-голямата инвестиция от 1989 г. в страната насам крие много въпроси не само заради цената, а и заради времето и политическите нагласи.

За първи път беше спомената червена линия за разходите. Очевидно в тази ситуация е важен сигналът, който се изпраща към партньорите отвъд океана.

Какво се случи

За да се реши един проблем, се създава друг. Нови ВЕИ, които ще се строят върху земеделски земи вече трябва да имат подпис от енергийния министър или посочен от него човек. Спорната поправка в Закона за енергетиката въвежда нов модел за смяна на статута на имотите, като проблемната практика се вади от земеделското министерство и отива в енергийното, колкото и въпроси за потенциална корупция да поражда това.

Търговците на ток в страната се опасяват от нови сътресения на пазара заради идващата скоро либерализация. Като основен проблем те виждат последните промени в Закона за енергетиката, които могат да превърнат страната ни в нетен вносител на ток. Според търговците от 1 юли се очаква цялото потребление в страната да се купува през сегмента "ден напред".

Още актуални теми и прогнози за сектора може да проследите на конференцията на "Капитал" Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.



Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук.

Ако сте пропуснали:

Компанията, оперираща газопровода на България с Гърция проведе търг за газоизмервателната станция при Стара Загора, който ще позволи разширяване на капацитета. Така с 66% ще се повишат възможните пренесени количества.

Ключовият момент в съществуването и развиването на газопровода ще доведе до увеличаване на общия технически капацитет от 3 млрд. куб. м до 5 млрд. куб. м. на годишна база. Повече прочетете тук.

И още:

Американската ядрена индустрия очаква забрана за внос на руски уран, който играе немалка роля в световната търговия. Според шефа на една от най-големите компании в бранша САЩ може да се справят без руските суровини, но дали това е така предвид нарастващата роля на ядрените проекти в цял свят предстои да разберем.

Азия: Зелената ръка на приятелството през енергетиката. Енергийният преход може да създаде нови и неочаквани връзки в региона.

Зелена енергия:

България няма как да избегне и графикът за отказ от въглищата пак влиза в парламента. Последно тя беше актуализирана през октомври заради протестите на миньорите, като тогава от нея отпадна графикът за отказ от въглищата. Остана единствено крайната дата 2038 гoдина. Картата е задължителен елемент за второто плащане по ПВУ, по което страната очаква да получи над милиард лева.

Капитал Green

Меглена Русенова: Хората скоро ще усетят предимствата на новата енергетика. Промяната в енергийния сектор е неизбежна, защото пазарът търси новите технологии и конкурентните цени, казва още председателя на Българската фотоволтаична асоциация.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар