Седмични новини за енергетика: Какво се случва с мрежата; Недостатъците на българския енергиен план

Още: Изводи и интервюта от най-голямата енергийна конференция в Германия, TotalEnergies се оттегля от проучванията за нефт и газ в "Хан Аспарух"

От мрежата зависи зеления преход на България и страните около нас
От мрежата зависи зеления преход на България и страните около нас
От мрежата зависи зеления преход на България и страните около нас    ©  Надежда Чипева
От мрежата зависи зеления преход на България и страните около нас    ©  Надежда Чипева

През март се проведе най-голямата енергийна конференция в Германия - Berlin Energy Transition Dialogue и "Капитал" имаше възможността да участва в събитието. По време на форума беше дискутирана темата за зеления преход и какви са най-сериозните рискове от него. Енергийни министри, лидери на асоциации, изпълнителни-директори споделиха мнението, че преходът е в опасност не толкова поради липсата на правилни политики, а защото няма корелация между Европа, Северна Америка и останалия свят. Въпреки че крайната цел е обща.

Най-голям дял от емисиите идват Китай, Индия, Австралия, САЩ и няколко големи европейски икономики. И в по-малка степен от Африка и безкрайните мини там. В същото време икономиките на най-големите замърсители има нужда от все повече фосилни горива, за да реализира прехода, което поставя зелените цели в странна ситуация.

Една от темите на разговор беше за идващите европейски избори, които ще предопределят бъдещето на Зелената сделка в ЕС. Все повече формации проповядват политика срещу зелените политики, което до преди години беше немислимо в Европа само преди години. Накъде се насочва Европа, какви са основните рискове и ще се случи ли зеленият преход прочетете тук.

Пред "Капитал" Франческо Ла Камера, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), говори за готовността на световната икономика, битката за "озеленяване" на ядрената енергия, проблемът с търсенето на зелени решения и къде стои Европа в момента. Цялото интервю може да прочетете на сайта на "Капитал".

Отново в интервю за "Капитал" Фатих Бирол, дългогодишен изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (IEA), говори обширно за големите фосилни компании, историческото значение на зеления преход и китайската инвазия в европейската икономика.

Какво се случи

Доскоро вторият най-голям ТЕЦ в страната "КонтурГлобал" обяви, че ще съкрати до 160 души от работниците си. Частната централа подема инициативата преди държавната ТЕЦ дори да помисли за подобна практика. Очакванията на ръководството на централата са тя да заработи наново през втората половина на годината, ако пазарните цени на електроенергията позволяват това. Но това изглежда невъзможно към днешна дата.

Петролните шефове отхвърлят бързото преминаване към зелена енергия, докато печалбите растат

Ако сте пропуснали:

Концернът TotalEnergies се оттегля от проучванията за нефт и газ в блока "Хан Аспарух", която е сред най-надеждните в българската акватория на Черно море. Френската компания ще прехвърли мажоритарния си дял в проекта на партньора си OMV Petrom, които се занимават със същата дейност Румъния. За момента средствата, които трябва да се вложат в нов сондаж за проучване са десетки милиони.

И още:

Най-ключовата част на зеления преход в България, а и не само, се оказва elektroprenosnata мрежа. А ЕСО очаква свръхпроизводство на ток през следващите месеци и някои мощности може да бъдат ограничени. Впрочем това започва да се случва още от този уикенд - с ограничаване на производителите до 80% от капацитета. Именно поради многото нови соларни мощности и липсата на гъвкавост. Проблемът може да се реши с по-добра схема за балансиране, маневрени мощности и укрепване на мрежата. Прочетете повече в анализа на "Капитал" тук.

Зелена енергия:

Мнозина са чували, че България няма енергиен план за развитие на зелените си мощности и извеждането на фосилните такива до 2030 г. Вече има, но не изцяло. Недостатъците на базовия сценарий за бъдещето на енергетиката и климата са немалко и отварят редица въпроси. Планът предполага електрическата енергия от лигнитни въглища след 2025 г. се заменя с ВЕИ мощности, а в дългосрочен план - от ПАВЕЦ и нови ядрени мощности, но как точно ще се случи това?

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар