Енергетика: Финансов поТОК, който счупи електромера

Годината на енергийна криза подпали горивото на приходите за редица играчи в сектора

2022г. беше една от най-волатилните в историята на енергийния сектор
2022г. беше една от най-волатилните в историята на енергийния сектор
2022г. беше една от най-волатилните в историята на енергийния сектор
2022г. беше една от най-волатилните в историята на енергийния сектор

За енергийния сектор 2022 г. означаваше само едно - огромен паричен поток, който не просто дойде неочаквано, а счупи абсолютно всички рекорди. Съвсем спокойно може да заключим, че това, което се случи през годината, едва ли някога ще бъде повторено. Високите цени на електроенергията, подпалени от скъпите суровини и рязкото откъсване от Русия, предизвикаха истински карамбол в енергийния сектор, като печеливши се оказаха почти всички, които по една или друга причина търгуваха на енергийните пазари.

В рамките на няколко месеца непознати за мнозина български компании успяха да грабнат вълната и да генерират огромни приходи, които да ги позиционират като лидери в съответния им сектор - производство на електроенергия, търговия или доставка. Въпреки че може да се поспори колко този ръст е устойчив, е ясно, че много голяма част от тези компании използват финансовия импулс и до днес, а именно динамиката оттогава стои в основата на бъдещия им успех.

По всички тези причини не е изненадващо, че сред топ 20 класацията на "Гепард" за най-динамични малки и средни компании в енергийния сектор средният ръст в приходите е над 200%. Двойният оборот от година по-рано донякъде описва динамичността на пазара, в който компании със сравнително малки обороти достигат много сериозни оперативни приходи заради повсеместната криза с енергийните цени, която доведе до 4-5 пъти по-високи цени на електроенергията и над 10 пъти по-високи цени на газа.

Една на милион

С титлата "най-динамичен" и безспорният лидер по отношение на скок в приходите в енергетиката е дружеството "Риал стейтс", в който управител и основен фактор е Гинка Върбакова. В последните няколко години дружеството е известно като собственик на най-голямата соларна инсталация в страната - "Априлци", която постоянно добавя нови мегаватове към мощността си. Приходите на "Риал стейтс" буквално експлодират с 869% на годишна база и стигат до 62 млн. лв. от само 6 млн. лв. по-рано. Причината е съвсем проста - високите цени на електроенергията.

Любопитно е да се спомене, че соларният парк започна 2022 г. с около 50 мегавата мощност, а в края на годината тя беше утроена. Печалбата също е впечатляваща и се равнява на 31.7 млн. лв въпреки инвестицията в нови панели и земи.

Сред двайсетте компании с най-голям ръст в оборота доминират производителите на ток - 10 са компаниите, за които може да се твърди, че дължат приходите си на електроенергийните пазари. В този контекст са класиралите се на трето и четвърто място - дружествата "Варуна" и "Аверс", чиято дейност е свързана с производство на ток. При "Варуна" ръстът е 479%, докато при "Аверс" е точно петорен. Любопитното при първата компания е, че приходите са генерирани основно от производство на ток от ВЕЦ "Мездра", който е посочен от компанията като основния актив. Според други източници компанията се занимава и с инженеринг в хидросектора, откъдето биха могли да дойдат другите приходи.

Благоевградската "Аверс" се занимава също с производство на електроенергия посредством зелени мощности, като е собственик на ВЕЦ каскадата "Ретиже". За 2022 г. компанията регистрира малко под 15 млн. лв. приходи. Собствеността на дружеството приключва във "Вентчър екуити България", където краен собственик на капитала е бизнесменът Светослав Божилов.

"Предходните години фирмата работеше с държавата през фиксирани договори. През 2022 г. влезе на основния пазар и се случи това, което се случи. От 2005 г. компанията експлоатира три хидроцентрали, които са свързани в каскада със 7.5-мегавата обща мощност. Определено през 2023 г. ще имаме огромен спад на приходите, но все пак ще са повече от 2021 г.", коментира за "Капитал" един от двамата управители на "Аверс", Данаил Каменов.

В топ 3 има две компании, които са търговци на електроенергия. На второ място е доставчикът на ток "Енерджи оперейшънс", в която управител и мажоритарен собственик е Добринка Лазарова. Предвид дейността на компанията и факта, че основна дейност е продажба на електроенергия на бизнеса, ръстът може да се обясни със скока на цените на енергийната борса. На трето място е собственикът на малки соларни паркове, търговец и консултант в зеления сектор "Спи енергийни системи". Дружеството е консултант по големия соларен проект в свързвания с енергийния бос Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Собственик е Любомир Аличков, който има участие в множество фирми в енергийния сектор, част от които свързани с икономически ВЕИ кръг около ДПС.

В класацията присъства и EPC контракторът "Елсол", който се занимава с доставка, инженеринг и строеж на малки и големи соларни централи в страната. Компанията е процъфтяла през 2022г с ръст от 281% в приходите ( 28.2 млн. лв. към края на годината), като това е било възможно не само заради соларния бум, а и заради по-скъпата цена на панелите тогава. Според данните на българската компания собствеността е поделена между Илия Еленин и Катя Попова.

Най-големите приходи

Средните приходи на фирмите в класацията се равняват на 29 млн. лв. Което само по себе си е значително число, предвид че класацията на "Гепард" обхваща динамичните малки и средни компании в страната. Няколко любопитни фирми могат да се отличат с най-голямо приходно перо - търговецът на ток "Кумер" (92 млн. лв.), "Топлофикация Бургас" (86 млн. лв.) и "Веолия енерджи Варна" (55 млн. лв.). Така освен "Риал стейтс" на Гинка Върбакова, която регистрира 62 млн. лв. приходи, другите сериозни бенефициенти на високите енергийни цени се отличават с различна дейност, която е била също толкова плодотворна.

Компанията "Кумер" е добре позната с обществените поръчки за доставка на електроенергия на софийските лампи за над 20 млн. лв. Търговецът купува електроенергия от енергийната борса и го продава на големи обществени или държавни предприятия, сред които и ВИК дружества, които традиционно са големи консуматори. Той на практика е увеличил печалбата си на годишна база над два пъти, а през предходната година също - двойно. Еднолични собственици на капитала са Йордан Йорданов и Емилия Илиева.

Фактът, че "Топлофикация Бургас" влиза в класацията, е изненадващ, но не странен. Топлофикационните дружества в страната, осигуряващи топла вода и отопление на домакинствата, имаха рязък скок в приходите заради цените на електроенергията. Освен че произвеждат топлоенергия, топлофикационните дружества имат и когенерации за производство на ток, като в случая на бургаското произведената електроенергия е една трета от цялата произведена енергия на дружеството. По тази причина и приходите от производството на дружеството растат с 85%. Цялостно оборотът на бургаския ТЕЦ расте два пъти и половина, което не успява да нетира разходите и дружеството е на съществена загуба (над 3 млн. лв.). Не е обществена тайна, че собствеността на дружеството се свързва с енергийния бос Христо Ковачки.

Факт е, че в класацията има сериозно присъствие на топлофикационни дружества по споменатите причини. "Веолия енерджи Варна" (15) е на практика най-напред в класацията със 156% ръст. Варненската ТЕЦ, която е собственост на френската група Veolia, произвежда също топлинна и електрическа енергия посредством когенерации. Още два ТЕЦ-а допълват топ 20 - топлофикациите във Велико Търново (19) и Горна Оряховица (20). Ръстът на техните обороти се равнява на малко повече от 130%. Горнооряховската ТЕЦ отчита по-значителните приходи (27 млн. лв.) спрямо малко над 18 млн. лв. на "Топлофикация - ВТ", чиято собственост също е свързвана с Ковачки. До голяма степен за топлофикациите 2022 г. може да се определи като огромен шанс за паричен поток, който принципно би бил невъзможен заради фиксираните цени на топлоенергията и топлата вода, на които продават на домакинствата.

Динамични герои

В класацията попада и едно електроразпределително дружество (ЕРП) - "ЕСП Златни пясъци" (13). По принцип в България има триопол на ЕРП-та, който обаче не обхваща малък район като Златни пясъци, където електроподаването се осигурява от различна компания от обичайните. Ръстът в приходите на годишна база е над 2 пъти и половина, равнявайки се на 19 млн. лв., и така оборотът стига до 29 млн. лв. Според отчета на фирмата ръстът се дължи изцяло на основната дейност. ЕРП-то е част от "Златни пясъци" АД, което управлява и няколко хотела в едноименния курорт.

Под заплахата да изпаднат в ликвиден проблем заради много високите цени през 2022 г. и растящите им технологични загуби фиксираните тарифи на ЕРП-тата бяха покачени, като те получиха и държавна помощ в края. Все пак се забелязва, че въпреки големия оборот на "ЕСП Златни пясъци" печалбата е 887 хил. лв.

На 10-о място е компанията "Руно" - Казанлък, която се занимава с преработка на вълна, но също така е собственик на ВЕЦ "Китка" и още няколко хидромощности, които са приватизирани в сделки, близки до Сибанк през 2003 г. Към момента собствеността на дружеството също приключва във "Вентчър екуити България". Според доклада за дейността на компанията основният ръст на приходите - 225%, се дължи на произведената електроенергия, а не на вълната.

Класацията се допълва от други търговци на ток, които успешно са се ориентирали в галопиращия пазар през 2022 г., който вероятно е донесъл най-големите приходи в историята на дружествата. Някои от тях са по-добре познати търговци като "Армако енерджи" и "Актаел-Н", които растат над 3-4 пъти спрямо предишната година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар