🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Топлофикация София" поиска с голямо закъснение по-ниска цена на парното

Дружеството предлага понижение с 29%, но газът е поевтинял с над 70% през последните девет месеца

Преди няколко дни стана ясно, че в последните си дни кабинетът "Денков" е взел решение за изкупуване на дълг от столичната топлофикация в размер на 1.6 млрд. лв.
Преди няколко дни стана ясно, че в последните си дни кабинетът "Денков" е взел решение за изкупуване на дълг от столичната топлофикация в размер на 1.6 млрд. лв.
Преди няколко дни стана ясно, че в последните си дни кабинетът "Денков" е взел решение за изкупуване на дълг от столичната топлофикация в размер на 1.6 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров
Преди няколко дни стана ясно, че в последните си дни кабинетът "Денков" е взел решение за изкупуване на дълг от столичната топлофикация в размер на 1.6 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров

Заради изненадващо топлото време в началото на април стана ясно, че топлофикациите в страната спират централното отопление. На фона на тази новина "Топлофикация София" заяви, че от новия ценови период, който започва от 1 юли, ще намали цените на парното. Дружеството поиска понижение от почти 29% и въпреки че изглежда значително, то не отразява пазарната действителност. Цената на газа спадна няколко пъти в последните две години и сега искането понижение изглежда като малка стъпка спрямо намалените разходи на топлофикацията за природен газ. Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе решение (КЕВР). Заслужава да се отбележи, че през последните няколко регулаторни периода цените на парното в София се определят, за да бъде закрепено лошото финансово състояние на дружество, а не от пазарните нива на природния газ, както трябва да бъде по принцип.

Скъпото парно

За последните 9 месеца средната цена на природния газ на най-ликвидната борса в Европа TTF е около 66 лв. на мВтч. В същото време средната цена на суровината за 2022 г. беше около 240 лв на мВтч. Така намалението е с почти 73%. През миналия регулаторен период понижението на цената на парното в София беше символично - едва 0.2%, а сега дружеството предлага 29%. На практика се получава така, че столичани са плащали значително по-скъпо парно въпреки значителното поевтиняването на суровината.

Цената на "Топлофикация София" за текущия ценови период (2023-2024 г.) е 137.93 лв. на мВтч. Сега дружеството предлага за следващия период цената да бъде 97.78 лв./мВтч, или спад от 28.8%.

През последните години все по-отчетливо става ясно, че столичното парно е с по-високи цени, отколкото другите начини за отопление. Все повече хора се преориентират към алтернативни методи на отопление като климатици. Причината за това е, че докато цените на електроенергията и газа спадат след големия ръст през 2022 г., цената на парното си стои почти една и съща.

Донякъде подвеждащо е и съобщението на "Топлофикация София": "Продължавайки търсенето на баланс между оптимална за дружеството и социално приемлива за клиентите стойност на предоставяната топлинна услуга, за втора поредна година поиска понижаване на цената." Единственото реално понижаване е с 28%, което сега е поискано. През предходния ценови период намалението е символично - с 0.2%.

Бърза справка показва, че енергийният регулатор (КЕВР), който утвърждава цените, е сбъркал прогнозата за цената на природния газ, като е прогнозирал с 33% по-висока цена за този период. Средната цена на пазара е 66 лв. на мВтч, докато прогнозната е 88 лв. Именно по тази логика е направено и новото предложение за цената. Което означава, че заради грешната прогноза предложената цена отново няма да е свързана с реалната ситуация на пазара.

Кой ще плати за "Топлофикация София"

В края на март стана ясно, че кабинетът на Николай Денков е взел решение за изкупуване на вземания от столичната топлофикация. Парите ще са от бюджета и ще уреди за момента задълженията към Българския енергиен холдинг за 800 млн. лв. и към "Булгаргаз" за същата сума. Така всички данъкоплатци ще платят задълженията на столичното дружество към двете компании за около 1.6 млрд. лв. Задълженията са натрупани главно от доставки на природен газ и от лошото управление на дружеството.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    Дано стане 4млн София, дори 5! Изсипвайте 80% от обществените средства в един град и се правете на учудени "защо всички там отиват". Ами когато взимаш от 3/4 от населението и изсипваш 80% от тях в един град е нормално всички да драпат натам! И евтинко и държим, няма да се харчат за метро, топлофикации, градски транспорт и т.н. Просто ще увеличим от 80 на 85% средствата... Тъпите провинциалисти да плащат! Ще пплащат ама в чужбина...

    Нередност?
  • 3
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051
    • + 1

    Топлофикация София пак лъжат (както винаги). Не им трябва решение на КЕВР, за да намалят цената. КЕВР дава максимална цена, а не задължителна. С други думи. крадците се правят на много добри!

    Нередност?
  • 5
    zelenizemliani avatar :-@
    Светла Балканска

    Онзи ден бившият министър на енергетиката, Александър Николов, в интервю каза:
    „Основният разход в „Топлофикация София“ е природен газ. Този разход се фактурира, но никога не се плаща. Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“.

    96% събираемост... Значи някой краде пари. Къде иначе могат да изтичат те, ако хората си плащат, а Топлофикация на своя достачик – не?

    Нередност?
Нов коментар