През март зеленият ток в България се изравни с този от въглища

С над 40% е спаднало производство от въглища само през първото тримесечие на тази година

Делът на соларната енергия през март месец е достигнал до 10% от общото производство
Делът на соларната енергия през март месец е достигнал до 10% от общото производство
Делът на соларната енергия през март месец е достигнал до 10% от общото производство    ©  Цветелина Белутова
Делът на соларната енергия през март месец е достигнал до 10% от общото производство    ©  Цветелина Белутова

В последните дни на март на енергийната борса бяха отчетени отрицателни цени. Това означава, че в рамките на няколко часа по средата на деня мегаватчас електроенергия се търгуваше или на негативни, или на нулеви стойности.

В същото време делът на въглищно производство през март се изравни с този от ВЕИ - по 22%, което е нещо ново за българската енергетика, в която фосилното производство доскоро имаше водеща роля в микса. Почти половината от ВЕИ енергията е дошла от соларните мощности, а останалите са разпределени главно във вятърното производство и водни централи.

Средната цена на борсата за март месец беше точно под 124 лв. на мВтч, запазвайки тренда цените да вървят надолу в последните месеци. На практика цената е паднала с над 40% на годишна база, което означава, че вече не може да се говори за криза с енергийните цени, тъй като четвърти пореден месец те са под 200 лв. на мВтч (наложеният от държавата ценови таван).

Запазва се тенденцията България да губи позициите си на голям износител на електроенергия в региона, въпреки че за пръв път през тази година има положително салдо. През миналия месец е отчетен минимален нетен износ от 78 хил. мВтч, което е с 50% надолу на месечна база и десетки пъти по-малко от март 2022 г.

Ръст на соларите

Производството на електроенергия през март се повишава минимално на месечна база, но на годишна база спада с 10%. Потреблението също се запазва около февруарското, като това може да се обясни и с много топлия най-къс месец от годината, което повлия чувствително на търсенето. Март беше доста по-топъл от обичайното, като завърши с 2.7 градуса над нормата. По този начин енергетиката става все по-зависима от климата, а 2024 г. е напът да бъде най-топлата с голяма разлика.

През миналия месец 48% от произведената електроенергия е дошла от АЕЦ "Козлодуй" - това не е изненада, като централата продължава да доминира енергийния микс. В същото време въглищните централи продължават да спадат като дял от общото производство и достигат 22%. Производството на ТЕЦ-овете е намаляло с над 40% на годишна база. Любопитно е, че с приблизително същия процент е намаляло тяхното производство през първото тримесечие. Досега подобно понижение се отчиташе през летните месеци, а не в края на зимата и началото на пролетта.

Редно е да се отбележи, че въпреки затихващата функция в държавната въглищна енергетика най-голямата ТЕЦ в страната - "Марица-изток 2", ще изхарчи за ремонти 240 млн. лв.

Огромен е ръстът на месечна база за студен месец на соларното производство - 33%. Заради многото нови мощности в страната, които влязоха наскоро в експлоатация, ръстът от миналия март в производството на соларна енергия е почти двоен.

Положителната страна на по-топлото време е, че по-ранното снеготопене е довело до повече производство на енергия от водните централите. Повишението на месечна база е с 31% до 268 хил. мВтч, което е равносилно на стандартните нива в средата на пролетта, а не в началото й.

През последните дни на март стана ясно, че с толкова много соларни мощности на брой (над 3000 мегавата) балансът на производството се случва все по-трудно. Търговията на борсата показва огромна амплитуда в цените, като през деня котировките са около нулата, а вечерта са над 150 лв. на мВтч. През идващите по-топли и слънчеви месеци, с по-дълъг ден, балансът и гъвкавостта на мрежата ще бъдат допълнително тествани, като не е ясно дали няма да се налага превантивно спиране на ВЕИ мощности.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    it4 avatar :-|
    it4
    • - 11
    • + 3

    Е как няма да се изравни, като на ЕСО им е наредено да затриват централите на въглища и да не ползват тока им

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 10

    Супер, кога ще съкратим 90% от наглеците от държавните "марици"?

    Нередност?
  • 4
    ajq421111679 avatar :-|
    ajq421111679
    • - 5
    • + 2

    Дали пък да не очакваме фалити на фотоволтаични паркове?

    Нередност?
  • 5
    wwa221223600 avatar :-|
    wwa221223600
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "ajq421111679":

    Фалит отговаря на смяна на собственост което не променя общото уравнение.

    Нередност?
  • 8
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 2

    До коментар [#1] от "it4":

    как да го използват, като в определени дни има излишък на електроенергия и се плаща за да потребиш тока. Това е нещо ново за нас, но е нормална картинка през лятото в Германия. Какво правят клиентите на Тибър? Те полчуават тока на борсова цена. Изключително особено се радват лятото, когато цената на тока падне под нулата и си зареждат електричките, пък и отгоре им плащат за това, че са използвали електроенергията.
    Спокойно се вижда, че консумацията ще се измести за през деня и ни трябват балансиращи мощности за през нощта – ПАВЕЦ. През деня, ако трябва, да се внася супер евтин ток от Гърция, да се помпа в ПАВЕЦите и през нощта да се използва за базовото потребление. Вдигане на цената на нощната енергия и сваляне на цената на дневната, за да се премести потреблението през деня. И ТЕЦ-овете ще трябва да минат на газ и да ги пускат, когато прогнозата за времето е неблагоприятна.
    И това е преди хората да започнат да си слагат панели по балконите и да си задоволяват сами базовото потребление през деня.
    Гледам, че все повече производства си имат ФЕЦ-ове и по този начин не се нуждаят от базовата мощност на ТЕЦ-овете през деня. Големите 440+ ват пика панели вече са под 90евро без ДДС. Китайците бълват с огромна скорост. За домашно потребление един панел + един инвертор, който и той е под 100 евро и малко материал за окачването. 400лв. В днешно време не са много пари.

    Нередност?
  • 9
    mqr121206620 avatar :-@
    mqr121206620
    • - 1
    • + 1

    60 лв. на мегават ни платиха за март (имам соларни централи). Сега като ни ударят и едно хубаво балансиране и ще остане едно нищо. Държавата няма никаква стратегия и не подпомага този бизнес по никакъв начин. Дадоха големи облекчения за тези които искаха да направят малки фотоволтаици и сега ни убиват от балансиране, защото умните глави не го помислиха това. Инвестицията в батерии за малките централи е безпредметно защото е прекалено скъпо. Очаквайте скоро хората, които теглиха пари за да направят такива централи да започнат да не си погасяват кредите. За тези от нас, които вадиха собствени средства остава да си чакаме или да пием една студена вода. Поне да ни дадат по един медал, че инвестирахме в зеления преход за да можем да имаме евтин ток. Чакам само да видя такава цена на фактурата за тока вкъщи, но кога? ЕРП-тата са си най-добре...

    Нередност?
  • 10
    pbdan avatar :-P
    Пламен Данаилов
    • + 2

    До коментар [#9] от "mqr121206620":

    Ако имаш верен комшия или роднина пусни му ток през един електромер на 120лв/Мвтч. ще си има ток на цената на нощната през деня и ще ти е благодарен. Всъщност мисля, че ако енергото те разберат нищо не могат да ти направят. Можеш да ми развиеш идеята и да станеш махленски производител на ток и да си на сметка. Все едно да произвеждаш домати и вместо да ги даваш на прекупвач за 1лв/кг , а съседа ти да ги купува от пазара същите по 3лв/кг ти му ги даваш по 2лв/кг.

    Нередност?
Нов коментар