Новите цени на тока и парното за бита: доставчиците искат, КЕВР решава

Регулаторът ще обяви тарифите на 1 юли, като поскъпването при електроенергията вероятно ще е до 5%, а при парното ще варира в големи граници

Цените на електроенергията не би трябвало да се качват, тъй като на свободния пазар те се котират все по-евтино
Цените на електроенергията не би трябвало да се качват, тъй като на свободния пазар те се котират все по-евтино
Цените на електроенергията не би трябвало да се качват, тъй като на свободния пазар те се котират все по-евтино    ©  Цветелина Белутова
Цените на електроенергията не би трябвало да се качват, тъй като на свободния пазар те се котират все по-евтино    ©  Цветелина Белутова

Колко ще струва токът за домакинствата от 1 юли, когато Комисията за енергийно и водно регулиране, трябва да обяви новите тарифи? Отговорът на този въпрос има огромна политическа стойности - все пак първия кабинет на Бойко Борисов падна именно заради повишаването на цените на тока. Точно затова с голяма доза сигурност може да се предположи, че в сегашната ситуация резки промени няма да има, независимо от това какви заявки са направили електроразпределителните и снабдителни дружества.

Въпреки това е любопитно да се види какви са прогнозите на въпросните компании и как регулатора може да ги промени.

Кой какво иска

Според внесените в КЕВР заявления искане за най-голямо повишаване на цените на електроенергията има в Северна България, където доставчик и оператор на мрежата е "Енерго-про". На пръв поглед дружеството не предлага увеличение на данъчната стойност, но заради посикания скок при мрежовите такси (включително и от страна на преносния оператор ЕСО) цената за битовите клиенти става със 7.8% по-висока. При нощната тарифа скокът е почти 12%. Ако се гледат само мрежовите такси - ръстът при тях е над 16%.

За клиентите в София и като цяло в Западна България, които се обслужват от "Електрохолд" предложеното повишение на мрежовите такси е 7.5%. Тук също няма предложен скок на дневната тарифа, но крайна цена (с такси за пренос и достъп) се повишава с 3.4%. При нощната тарифа обаче ситуацията е по-различна, тъй като електроснабдителната компания е поискала над 50% увеличение, което при включване и на мрежовите такси формира среден ръст на крайната цена на нощната енергия от 18%.

По-интересна е ситуацията в южната част на страната, където "Електроразпределение Юг" (ЕВН) оперира мрежата. Там е поискано да се промени изцяло философията на формиране на таксите за достъп до електроразпределителната мрежа за битови клиенти и вместо на киловатчас да бъдат изчислявани на база осигурена мощност на ден. В случая предложената цена е 0,02601 лв./кВт/ден, което за стандартен апартамент, присъединен на 12 кВт мощност означава 0,02601x12x30 или 9.36 лв. на месец фиксирана такса, без значение от потреблението. В този подход има логика, тъй като много ваканционни имоти (в случая в Родопите и по морето) се използват рядко и разходите на база потребление няма как да осигурят нужните средства за поддръжка на мрежата. Дали обаче КЕВР ще склони на такава радикална промяна не е ясно.

Основният начин регулаторът да задържи крайните цени за домакинствата е през самата електроенергията, която се осигурява от НЕК. В случая държаната компания, която играе ролята на обществен доставчик, е поискала леко повишение (с 2.5%) не енергийния микс за регулирания пазар.

В зависимост от произовдителите, които включи в микса обаче, регулаторът може да задържи това поскъпване.

А парното

Цените на топлоенергията през следващия регулаторен период (до 30 юни 2024 г.) може да претърпят по-големи промени в сравнение с тези на тока. Процентно най-голям ръст искат топлофикациите във Велико Търново, Плевен и Враца. В най-голямата топлофикация в страната, която отоплява над 1 млн. българи през зимата - тази в София- промяна на практика не се предлага.

Ситуацията с топлоцентралите зависи най-вече от цената на газа. През настоящите регулаторен период тя достигна рекордни стойности от над 700 лв./мВтч, докато КЕВР беше пресметна цените на парното при нива от около 100 лв./мВтч. През последните месеци цената на природния газ спада значително, но това трудно може да компенсира предишните ценови рекорд и да изравни сметката.

Точно това, вероятно е и причината някои топлофикации да искат по-голямо увеличение - за да им се компенсират натрупани загуби от тази зима. Ако обаче тенденцията за настоящата стойност на природния газ от под 40 евро/мВтч се запази, е много вероятно КЕВР да не промнеи тарфите Причините за искането все пак потребителите да плащат повече или просто да не плащат по-малко вероятно е свързано с лошото финансово състояние на много от общинските топлофикации, каквото непременно е това на "Топлофикация София".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • + 1

    Еми ще искат по-високи цени , защото не им дадоха компенсации тази година... и сега искат да наваксат. ще видим КЕВР какво ще реши, все пак нали от КЕВР зависи каква е цената за крайния потребител на природен газ

    Нередност?
  • 2
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • - 1
    • + 1

    Само за месеците след 1 юли 2022, тец трайчо костов е на загуба от 400 млн лв следствие на това, че септември месец купуваше газ на цено от 353 лв без ддс и такси, а го продаваше на 137 лв с ддс и такси.

    Кой ще ги плати тези 400 млн?

    Кой? Кой?Кой?

    Нередност?
Нов коментар