🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вашият личен централен банкер

Siemens изтегли половин милиард евро от Societe Generale и ги вложи директно в ЕЦБ

Създаването на Siemens Bank може да се окаже един от най-добрите ходове на изпълнителния директор на германската компания Петер Льошер
Създаването на Siemens Bank може да се окаже един от най-добрите ходове на изпълнителния директор на германската компания Петер Льошер
Създаването на Siemens Bank може да се окаже един от най-добрите ходове на изпълнителния директор на германската компания Петер Льошер    ©  Reuters
Създаването на Siemens Bank може да се окаже един от най-добрите ходове на изпълнителния директор на германската компания Петер Льошер    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма да си играем с вас

Освен Siemens и китайските банки, изглежда, вече се притесняват да търгуват с френските си колеги. В опита си да ограничат риска от фалит на Гърция или друга европейска държава азиатските институции в последните седмици спират кредитни линии и намаляват експозициите си към европейски банки, което ограничава възможностите за финансиране на дейността им. Според източници на Reuters през седмицата Bank of China е прекратила валутните си суапове с няколко европейски институции, сред които BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole (заради смъкнатия рейтинг), както и UBS (която е погълната от скандала със загуби за 2.3 млрд. евро от неоторизирани инвестиции на неин брокер). Bank of China е един големите валутни дилъри в региона, но други големи китайски банки като Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China засега заявяват, че провеждат бизнес с европейските институции както обикновено. Така че засега едва ли ще има преки затруднения за френските банки, но ще трябва да преглътнат поредния удар по инвеститорското доверие в тях.

По-добра доходност при по-нисък риск. Звучи като някаква капиталистическа утопия, но изглежда при буреносно хаотичните финансови пазари в момента Siemens е успял да я постигне поне временно. Според информация на FT германският концерн е изтеглил над 500 млн. евро от френска банка и ги е дeпозирал директно в Европейската централна банка (ЕЦБ). При това при по-добра лихва.

Новината от понеделник бързо беше разтълкувана от инвеститори и медии като притеснителна проява на страх и акциите на Societe Generale във вторник паднаха с над 3%, а тези на BNP Paribas - с 6.5%. След като големите компании не искат да работят с европейските банки, а предпочитат сигурността на централната банка, кой може да им има доверие? Статията предизвика поредица от половинчати обяснения, от които се разбра, че банката е атакуваната от пазарите през последните седмици Societe Generale. Неназовани източници на Reuters и CNBC заявиха, че изтеглянето е станало през юли (т.е. преди сривовете на борсите), а от Siemens без много обяснения окачествиха представената във вестника информация като некоректна. Факт е обаче, че иначе естественото желание на компанията да паркира парите си на (относително) сигурно от дълговата криза място идва в най-неподходящия момент.

Защо Siemens

Причината точно германската компания да предприеме подобен ход е, че може да го предприеме. По принцип централните банки не приемат депозити от компании, а само от банки. Siemens обаче е една от малкото компании, които имат банков лиценз и това й позволява директно да прави влогове в ЕЦБ. Това е и причината пред ЕЦБ да няма опашка от желаещи да ползват услугите й.

Самият ход по създаването на Siemens Bank през миналата година, макар да не е уникален, е доста необичаен. В Европа има и други компании със собствени финансови институции, но това са основно големи автопроизводители като BMW, Daimler и VW. В САЩ е подобно с General Motors, а американският аналог на Siemens - General Electric, също си има финансово поделение. При всички тях идеята е банките да се ползват за потребителско финансиране. Siemens обаче от самото начало даде заявка, че банката ще се използва не на последно място и за достъп до ликвидност и депозиране на свободните средства в централната банка. А и още при създаването й анализатори коментираха, че вероятна цел на конгломерата е да извива ръцете на търговските банки за по-добри условия.

Според източници на FT Siemens е депозирала в ЕЦБ общо между 4-6 млрд. евро от паричните си наличности, които по последен баланс са около 13 млрд. евро. Голямата част е в едноседмични депозити, като донякъде парадоксално освен повече сигурност така Siemens печели по-добра доходност. Миналата седмица средната лихва по едноседмичните операции, с които ЕЦБ изтегля ликвидност от пазара (за да неутрализира ефекта от покупките на италиански и испански ДЦК), беше 1.01%, докато овърнайт лихвите на европейските банки бяха средно 0.95%. Поне отчасти обаче решението за изтегляне на парите е било диктувано от притеснения за финансовото здраве на банката според пряко запознат с транзакцията източник на FT.

Време ли е за паника

Каквато и да е обосновката за решението, за инвеститорите тя е тревожен сигнал, че това може да е началото на вълна от корпоративни тегления от банките. Засега изглежда опасността други да последват примера на Siemens не е на дневен ред. Говорител на BMW е казал пред Reuters, че пренасянето на кеша на компанията в ЕЦБ "не е тема", а от финансовото поделение на VW са коментирали, че ще запазят депозитите си във френски банки.

Разбира се, повечето компании нямат възможността да отидат при ЕЦБ, но пък със сигурност могат при всеки сигнал за нестабилност на някоя институция да пренесат парите си в друга, във фондове на паричния пазар, в германски ДЦК или в каквото считат за сигурно в момента. А сега набелязани за проблемни заради експозицията си към гръцки (и не само) дълг не са малко и в последните седмици френските банки са под постоянен натиск на пазарите. През миналата седмица Moody's понижи кредитния рейтинг на Societe Generale и Credit Agricole, а през тази и китайска банка отказа да търгува с тях (виж карето).

Оттеглянето на един голям клиент, макар и неприятно, все още може да се компенсира с друго финансиране. Въпреки че от началото на годината пазарната оценка на големите френски банки се сви наполовина, засега те успяват да успокоят духовете с уверения, че всичко това е просто спекулативна атака и с намерения за мащабни продажби на активи, които ще налеят свеж капитал. Докато всички възнамеряват да се отърват от ненужните си бизнеси обаче, въобще не става ясно кой ще е купувачът. А до появата му банкерите могат само да се надяват, че политиците ще намерят решение, преди някой фалит или ново мащабно теглене a la Siemens да запали искрата на паниката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 4

    Без коментар. Излишен е. Ще го видим по изборните резултати през пролетта на 2012 :-)

    Нередност?
  • 2
    yankee avatar :-|
    Yankee
    • - 3
    • + 4

    Плъховете първи напускат кораба...

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 6

    Те хубаво си влагат паричките в ЕЦБ, ама тя след това в какво ги влага - изкупува италиански и испански облигации, рефинансира закъсали банки...
    Ама здраве да е - и да изгорят париците, винаги могат да напечатат нови, нали те са централната банка на Европа.

    Нередност?
Нов коментар