Да бъде или да не бъде

В деня, в който Жозе Мануел Барозо обеща еврото да оцелее, какво смятат политиците, анализаторите, медиите и обикновените хора за кризата в еврозоната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквайте утре на сайта на Капитал отразяване на дебатите в германския парламент за увеличаването на спасителния фонд за еврозоната.

ПОЛИТИЦИТЕ

"Гърция е и ще остане в еврозоната, но ЕС е изправен пред най-голямото си предизвикателство. Все пак да помним, че това не е спринт, а маратон. Винаги изглежда, че нещо е невъзможно да се направи, докато не бъде направено. Беше илюзия да смятаме, че можем да имаме единна валута и общ пазар с национален подход към икономиката и бюджетната политика."

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в реч "За състоянието на съюза"

"Еврото е много, много повече от валута. Еврото е гаранция за една обединена Европа. Ако еврото се провали, тогава и Европа се проваля. Трябва да комбинираме икономическия растеж със солидно обществено финансиране. Идеята, че трябва да се подсили растежа с дори още по-голямо задлъжняване, е грешна. Дълбоко вярвам в това."

Германският канцлер Ангела Меркел

"Възможностите на гръцкото общество да плаща данъци вече са изчерпани. Сега трябва да действаме от другата страна на проблема - потреблението."

Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос

АНАЛИЗАТОРИТЕ

"Както обикновено направеното е прекалено малко, прекалено късно. Ако всички тези мерки днес бяха предложени преди 6 месеца, нещата щяха да бъдат напълно различни. Одобряването на пакета за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност – EFSF, е важно, но със сигурност не е достатъчно. Липсва някой, който да поведе процеса. А ако опре ножа до кокала Меркел трябва да реши – да спаси коалицията или да спаси еврото?"

Проф. Хенрик Ендерлайн от Hertie school of governance пред в. Financial Times

"Еврото няма бъдеще. Сегашната структура на еврозоната е напълно несъстоятелна и неустойчива. Кризата в Гърция и Португалия е отражение на дълбокото несъответствие в еврозоната. Еврото има хомогенна валутна политика, фрагментирана фискална политика и фрагментирана банкова система. Това не е съюз между партньори. Няма солидарност. Смятам, че по-слабите членове от периферията най-вероятно ще трябва да го напуснат."

Проф. Костас Лапавицас от University of London пред ВВС

"Ако Гърция не получи помощта, от която се нуждае, тогава с целия "Европроект" е свършено. За да оцелее, ще е необходим по-силен фискален съюз."

Вики Прайс, старши икономически административен директор FTI Consulting и бивш британски правителствен съветник пред ВВС

"Еврото ще оцелее. Дългосрочният въпрос е дали икономиките от периферията ще успеят да се свържат икономически с по-напредналите страни. Засега нямаме отговор на това."

Проф. Алфредо Пастор от ESE business school от University of Navarra, Барселона и икономист в Световната банка пред ВВС

"Еврото най-вероятно ще оцелее. Но едно парченце – Гърция, може и да отпадне и това всъщност ще заздрави еврото. Гърците трябва да направят своя собствен политически избор, което ще преодпредели дали ще останат или не."

Даниел Грос, директор в Centre for European Policy Studies пред ВВС

"Опитите Гърция да се превърне в Германия никога няма да проработят. В дългосрочен план трябва поне да се вземе под внимание възможността за разпад на еврозоната и това трябва да се планира, защото ако се случи в безпорядък, ще е ужасно за всички. Мисля, че най-силните страни ще напуснат, защото това ще им бъде по-лесно."

Раул Рупарел, икономист от независимата организация Open Europe пред ВВС

"Еврото ще оцеле. Рискът Франция и Германия да се разведат с еврозоната и да се върнат към отделни валути е значително по-малък от риска Англия и Шотландия да го направят."

Холгер Шмидинг, бивш икономист в Merrill Lynch/Bank of America, сегашен главен икономист в Berenberg Bank пред ВВС

"Като всяка сложна структура, това е несъвършена конструкция. Това е стъпка в голямата схема, водеща до по-нататъшна политическа и икономическа интеграция в Европа, но това е стъпка, която трябва да бъде обмислена с поколения, не с години."

Проф. Чарлс Уиплос от Graduate Institute, Женава пред ВВС

МЕДИИТЕ

"Бавно европейските правителства се събуждат и осъзнават, че тъй като са обвързали колективната си икономическа съдба една с друга, цената на отвързването е огромна. Никое правителство не се чувства удобно, когато изисква още финансови помощи за Гърция. Но всяко правителство разбира, че никой електорат няма да се зарадва на последиците, които ще ни застигнат, ако се направи прекалено малко."

Сп. Newsweek

"Прозорецът за разрешаването на дълговата криза в еврозоната се затваря по-бързо, отколкото политиците очакваха. Решенията за Гърция и за бъдещето на еврото, които някога бяха смятани за далечна опция, сега трябва да бъдат взети в рамките на седмици. В момента се дискутират някога немислимите предложения за фискален съюз и обща отговорност за националния дълг.

Всишите европейски представители се надяват, че до срещата на лидерите от ЕС през октомври ще са успели да се споразумеят за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност - EFSF и да представят планове за по-нататъшна икономическа интеграция. Но все още трябва да се изглаждат безброй противоречия, които могат да обрекат процеса на провал."

В. Financial Times

ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА

"Омръзна ми да работя здраво, за да могат гърците да си седят по кафенетата и да пият кафе с бренди по цял ден."

Ули, който продава традиционни халби за бира на туристите във Франкфурт, пред сп. Time

"Ние сме роби, докато Гърция се весели."

Йенс, продавач на наденички във Франкфурт, пред сп. Time

"От гледна точка на германския данъкоплатец нещата стоят така – Защо да пиша чек на Гърция, ако не знам дали някога ще видя парите отново?"

Мартин Блесинг, главен изпълнителен директор на Commerzbank – втората най-голяма финансова институция в Германия

"Вместо да идват и да си отиват, инспекторите (на МВФ и ЕС - б.р.) трябва да прекарат един месец с пенсионер или семеен човек и тогава да ни обяснят, че това са човешки мерки. Следвашщият транш ще бъде като аспирин, няма да ни излекува. Имаме нужда от растеж и не виждам това да се случва. Трябва да сменят политиките."

50-годишният баща на две деца Костас Папаламброс, пред Ройтерс

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • - 2
    • + 12

    Слуховете за смърта на еврото са силно преувеличени.

    Нередност?
  • 2
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#1] от "NPaine": Да, Марк Твен си е още жив, наистина, но..еврото? Предвиждам няколко опита за реанимация, следкоето пациентът ще бъде изпратен в моргата.

    Нередност?
  • 3
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 3
    • + 7

    Да Еврото навярно ще преживее ..........на инат , да сеществуваш на инат също е решение, СИВ също съществуваше много десетилетия на инат , и можеше да продължи, докато Руснаците не решиха да разрушат системата.Въпроса е струва ли си? Германия и още няколко Ев. държави ще просперират ,независимо как се нари4а валутата им. Останалите Андрешковци само ще търсят на4ин да се доберат до баницата ,коиято е платил някои друг.А това няма нищо общо с икономи4еското развитие , затова здравите трябва да мъкнат и труповете ......еи тъка ................на инат.

    Нередност?
  • 4
    314f avatar :-P
    3.14
    • + 4

    До коментар [#1] от "NPaine":

    Е, за Марк Твен се оказа истина, в крайна сметка. Така че да не избързваме с изводите. :)

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 1

    Нека и аз да се включа в прогнозите: Еврото ще го бъде само, ако им уврат главите да изритат Гърция и Португалия и то скоро, дори веднага! Ако не, то няма никакъв смисъл от него! А след това трябва да въведат и следват много ясни правила и спазването на тези правила да бъде контролирано както немските полицаи контролират трафика в Германия! Не знам за Португалия, но Гърция покри критериите на еврозоната с измама и продължи да мами години наред. Всички знаеха това, но не предприеха нищо. Токлова наивни ли бяха да си мислят, че ще се размине?!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал