Филип Лот: Постоянно ни питат "Искате ли пари?"

Главният изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк пред "Капитал"

"И стотинка от спестяванията на българите няма да бъде изнесена навън."
"И стотинка от спестяванията на българите няма да бъде изнесена навън."
"И стотинка от спестяванията на българите няма да бъде изнесена навън."    ©  Георги Кожухаров
"И стотинка от спестяванията на българите няма да бъде изнесена навън."    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите пазари в Европа продължават да бъдат нестабилни заради притесненията за бъдещето на еврозоната. През последната седмица Moody's намали кредитния рейтинг на френските банки Societe Generale и Credit Agricole, като цитира експозицията им към Гърция. За бъдещето на банковия сектор разговаряме с главния изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк Филип Лот и с Роберто Никастро, генерален мениджър на Unicredit.

Профил

Филип Лот се присъединява към групата на Societe Generale през 1987 г. като инспектор, отговарящ за надзорните мисии във Франция и в чужбина. От 2004 г. е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на българската Societe Generale Експресбанк. Има магистърска степен по право и диплома от Института по политически науки в Париж.

Ще се отрази ли по някакъв начин обявеното през тази седмица намаляване на кредитния рейтинг на Societe Generale върху дейността на банката в България?

Кратко и ясно: не! Както знаете, три са големите агенции за кредитен рейтниг - Moody's, Fitch и Standard & Poor's, и по традиция френските банки имат едни от най-високите оценки в света. Moody's намали рейтинга на Societe Generale съвсем слабо - с една степен, докато рейтингите на S&P и Fitch остават непроменени на много доброто ниво от А+. Така или иначе тези оценки поставят Societe Generale сред образците в света, подобно на банки като Deutsche Bank или HSBC. Що се отнася до  Societe Generale Експресбанк, ние имаме възможно най-добрия рейтинг в България. Fitch ни даде оценка  ВВВ+, която е по-висока от оценката на цялата българска държава - ВВВ-. Така че това намаляване няма никакво отражение върху Societe Generale Експресбанк.

Очаквате ли набирането на капитал отвън да стане по-трудно и как ще се отрази това върху кредитирането в България?

Не, Societe Generale Експресбанк  не среща абсолютно никакви трудности при рефинансиране. Нещо повече - много кредитни институции на международните пазари чукат на вратата ни и питат "искате ли пари". А това са компании, които отпускат пари само на най-добрите. Що се отнася до кредитирането, ние си оставаме банката, която е готова да финансира всеки добър български проект.

Споменахте запитванията към вас за финансиране. Поставят ли кредиторите някакви други условия към вас, предвид намаляването на рейтинга на Societe Generale?

Не, защото, както казах, имаме възможно най-добрия рейтинг в България, а и компанията майка е сред най-добре оценените банки в света.

Как ще се отрази кризата в Гърция върху българските банки?

Малко ми е трудно да дам изчерпателен отговор, тъй като все още не може да се каже какво точно ще бъде развитието на кризата в Гърция. Но аз съм оптимист, тъй като е налице твърдо заявената воля на европейските правителства. Еврозоната няма алтернатива. Но гърците трябва да положат повече усилия. Правителството трябва да докаже своята способност да събира вземанията, а гърците трябва да проявят гражданско самосъзнание и да си плащат данъците. Не мисля, че конкретно за България тази криза ще има някакво съществено отражение. Нека кажем отново, че дъщерните дружества на гръцките банки в България всъщност са български банки, които са под надзора на БНБ и трябва да спазват всички правила на играта. А БНБ върши изключително добра работа и го показа от началото на кризата досега.

Напоследък имаше много мнения, че експозицията на Групата Societe Generale  към Гърция е огромна, и затова искам да цитирам истинските цифри. Към 9 септември общата експозиция на банката майка към Гърция е 1.1 млрд. евро, от които 900 млн. евро са към гръцката държава. Собственият капитал на групата Societe Generale е 41 млрд. евро, така че няма проблем. Експозицията към Италия е 1.5 млрд. евро, към Испания: 1.2 млрд. евро, към Португалия: 200 млн. евро и към Ирландия: 300 млн. евро. Филиалът ни в Гърция е много малък, а балансовата му стойност е 3 млрд. евро. Експозицията на  Societe Generale Експресбанк  към Гърция е точно нула. Имаше слухове, че от България ще изпращаме пари, за да подпомагаме дейността си в Гърция. Но искам да подчертая, че нито една стотинка от спестяванията на българите не съм изпращал навън. Всички депозити в Societe Generale Експресбанк финансират български проекти. 

Какви са прогнозите ви за българския банков сектор през тази и следващата година?

Не вярвам да има нова рецесия в еврозоната. А това е важно за България, тъй като страната ви изнася основно в Европа и възстановяването на икономиката през последната година се дължеше основно на експорта. Преди време смятахме, че икономическият растеж в България ще е 3.5% за 2012 г. Сега смятам, че той ще е около 2.5%. Не мога да говоря за всички банки в България, за тях трябва да се произнесе БНБ, но не смятам, че в Централната банка са притеснени. Но мога да ви кажа, че в края на годината печалбата на Societe Generale Експресбанк  след облагане ще е 50 млн. лева при една много добра рентабилност. Що се отнася до френската банкова система, печалбата на местните банки през първите шест месеца на годината е 11 млрд. евро, от които тази на SG е 1.6 млрд. евро. Френската банкова система остава една от най-стабилните в света.

Споменахте експозицията на SG към Италия и Испания. Могат ли тези две страни да последват съдбата на Гърция?

Не, по една много проста причина. Трябва да си признаем, че в случая с Гърция реакцията се забави. Докато при Италия това не е така. Задлъжнялостта към БВП на страната е много по-ниска от тази на Гърция. Италия все пак е осмата по големина икономика в света, значителен износител, има много мултинационални компании, добре представени средни и малки предприятия. Италианското правителство изготви един доста амбициозен план за намаляване на разходите. Така че проблемите се разрешават. Горе-долу същото се отнася и за Испания, която също предприе навременни мерки за намаляване на разходите. Гърция се превърна в урок за много други държави.

Някои експерти твърдят, че шансът Гърция да фалира е 98%. Вярвате ли в подобен най-лош сценарий за тази страна?

Не вярвам в такъв катастрофичен сценарий. Но нека си представим, че Гърция наистина фалира: тогава групата Societe Generalе губи 1.1 млрд. евро. А печалбата ни само за първото полугодие е 1.6 млрд. евро и при подобно стечение на обстоятелствата просто печалбата ни ще е малко по-ниска.

Какво е бъдещето на еврозоната? Ще приема ли някога нови членове?

Еврозоната няма алтернатива. Европейските правителства продължават да показват, че подкрепят Гърция. В случай на най-лошия сценарий на гърците ще им е още по-трудно да върнат всички дължими пари. Може да се намери друго решение: частично да им се опростят някои дългове или допълнително да се разсрочат.

Що се отнася до нови членове, към днешна дата България за мен е най-добрият кандидат за еврозоната. Когато човек погледне публичните финанси на страната ви, ще види, че те са за пример. А това трябва постоянно да се казва и повтаря, защото не всички в чужбина знаят, че България наистина управлява по такъв безупречен начин своите финанси. 

Някои европейски лидери говорят за въвеждането на временен данък за банките в еврозоната. Какво е мнението ви по този въпрос и как евентуално ще се отрази той върху европейските банки като цяло и върху Societe Generale?

В момента се обсъждат два варианта. Единият е тъй нареченият данък Тобин върху всички финансови транзакции. По мое лично мнение тази идея е доста примамлива, но при определени условия. Най-важното е този данък да е добре обмислен и разумен и да се прилага за всички и в целия свят. Иначе ще се злоупотребява. Другият вариант е еднократен данък върху печалбата за банките в Европа. А това е добър знак. Щом правителствата искат още пари от банките, това означава, че ги считат за стабилни и платежоспособни.   

Интервюто взе Константин Николов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    misho73 avatar :-|
    misho73

    Голям бодряга тоз пич! Или както казва един телевизонен герой - "ти да видиш" :-)

    Нередност?
Нов коментар