🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски банки ще погасят предсрочно евтините кредити от ЕЦБ

Потенциалното предварително изплащане на изтеглените средства се възприема като сигнал за стабилността на финансовите институции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската BNP Paribas, германската Commerzbank и испанската Santander са част от увеличаващата се група на банките, които искат да изплатят получените от Европейската централна банка (ЕЦБ) средства по линия на дългосрочните й рефинансиращи програми (long-term refinancing operation, LTRO). Според оценките на банкери и анализатори, обобщени от Reuters, през следващите няколко месеца европейските банки ще върнат около 200 млрд. евро от отпуснатите им от ЕЦБ през миналата година общо 1 трлн. евро.

Сигнал за стабилност

Условията на програмите за дългосрочна ликвидност предвиждаха финансовите институции да могат да ползват предоставените от ЕЦБ при по-ниски лихви средства за период от три години. Голяма част от тях обаче гледат на тези заеми като на застраховка, от която вече не се нуждаят, и биха могли да намалят разходите си за финансиране, ако върнат средствата по-рано. Същевременно, предсрочното погасяване би било и своеобразен почетен знак за банките, които искат да впечатлят инвеститорите и рейтинговите агенции, както и да се разграничат от конкурентите си с по-голяма нужда от ликвидност.

"Смятаме, че големите играчи биха могли да излязат от LTRO-програмите, за да изпратят към пазарите силно послание за способността си да наберат финансиране от пазара, а не от ЕЦБ", коментира пред Reuters Джузепе Марафино, анализатор от Barclays. По думите му, повечето големи банки са в добро състояние по отношение на ликвидността си, а някои от тях са използвали програмите на ЕЦБ само като предпазна мярка.

При обявяването си двете рефинансиращи операции на ЕЦБ бяха приветствани от пазарите, тъй като предоставиха спасителни средства за испанските и италианските банки след сериозното повишаване на разходите им за финансиране. Именно институциите от двете страни бяха тези, които изтеглиха най-голяма част от средствата – общият размер на заемите към тях се оценява на около 260 млрд. евро.

Програмите на ЕЦБ бяха оценени като успешни, доколкото съумяха да гарантират, че финансовите институции няма да останат без ликвидност. Планът обаче не беше толкова ефективен по отношение на поощряването на кредитирането към реалната икономика, особено в проблемни страни като Испания и Италия.

Интерес от страна на големите 

От 30 януари финансовите институции могат да започнат да погасяват изцяло или на части отпуснатите по първата рефинансираща програма 489 млрд. евро. Изтеглените по втората програма общо 529 млрд. евро ще могат да се погасяват от 27 февруари, уточнява Reuters.

За момента германската Commerzbank е единствената банка, която е обявила публично плановете си да изплати изтеглените 10 млрд. евро. По информация на представители на сектора и анализатори, цитирани от агенцията, френските BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole, както и германската Deutsche Bank също обмислят погасяването на част от получените заеми. Сред институциите, за които също се споменава, че разглеждат предприемането на подобен ход, са още испанските Santander, BBVA и Caixabank, британските HSBC, Lloyds, RBS и Barclays, както и италианските Intesa Sanpaolo и Unicredit.

Общо над 800 финансови институции се възползваха от рефинансиращите програми на ЕЦБ. По-малките банки обаче са по-малко склонни, а и имат по-скромни възможности да погасят предсрочно заемите си. Някои може и да опитат да върнат част от средствата, каквито са например плановете на петата по големина банка в Испания – Sabadell. По информация на източник на Reuters, институцията смята да изплати като "символична сума" до една пета от изтеглените 24 млрд. евро.

Същевременно, агенцията посочва, че въпреки желанието на политиците банките да се разплатят предсрочно, за да се избегнат евентуалните затруднения от големите плащания през 2015 г., банкерите се опасяват, че това би могло да доведе до раздвояване на пазара и да върне напрежението към институциите, които не са в състояние да погасят заемите си.

Около 200 млрд. евро

Според прогнозите на анкетираните от Reuters анализатори, европейските банки ще погасят предсрочно най-малко 100 млрд. евро, като някои от тях очакват сумата да надхвърли 200 млрд. евро. Джеймс Лонгсдън, анализатор за финансовите от Европа, Близкия Изток и Азия в рейтинговата агенция Fitch, смята, че през тази година може да бъдат погасени до една трета от изтеглените заеми.

Очакванията на анализаторите от Barclays са към юни да бъдат изплатени около 200 млрд. евро, от които 80 млрд. евро от френски, 30 млрд. евро от испански, 25 млрд. евро от германски и 15 млрд. евро от белгийски банки. Италианските финансови институции биха могли да погасят 40 млрд. евро, но може и да изчакат да го направят след насрочените за края на февруари избори в страната, посочват от Barclays.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 2
    • + 1

    Лекували сме здравия зъб,а не болния.

    Нередност?
  • 2
    tiggo avatar :-|
    Тихомир Гочев
    • + 4

    Сигнал за стабилност или липса на инвестиционни алтернативи? Кой би върнал пари, заети му на 1 % лихва, ако може да ги раздаде като кредити при 3-4-5 %? Просто банките няма какво да ги правят тези пари или по - скоро не желаят да поемат риска да кредитират, а кредитополучателите не желаят да поемат риска да вземат кредит... което не е добре - отлага края на т.нар. криза още във времето.
    Или греша?

    Нередност?
  • 3
    fidoskof avatar :-P
    MILKO
    • - 1
    • + 3

    [quote#2:"Тихомир Гочев"]Сигнал за стабилност или липса на инвестиционни алтернативи? Кой би върнал пари, заети му на 1 % лихва, ако може да ги раздаде като кредити при 3-4-5 %? Просто банките няма какво да ги правят тези пари или по - скоро не желаят да поемат риска да кредитират, а кредитополучателите не желаят да поемат риска да вземат кредит... което не е добре - отлага края на т.нар. криза още във времето.
    Или греша?[/quote]

    Кой би върнал пари ли ?!?!
    НА който не му трябват

    Нашите банки имат стряскащи числа за капиталова адекватност - те ПРАЩЯТ от пари ,

    но досега не трябваше да се кредитира , за да "приключи жътвата ",

    сега трябва отново да се "оре,сее,полива....."

    както се казва: всичко ново е добре забравено старо

    верваш ли на Маите и на телевизора - ще объркаш коловоза

    Нередност?
  • 4
    tiggo avatar :-|
    Тихомир Гочев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "MILKO":

    Е, аз какво съм написал?

    Нередност?
  • 5
    fidoskof avatar :-P
    MILKO
    • + 3

    До коментар [#4] от "Тихомир Гочев":

    просто си прочетете поста още веднъж ;)

    [quote#2:"Тихомир Гочев"]не желаят да поемат риска да кредитират[/quote]

    няма Банков риск -
    има спекулативна целесъобразност

    а това е много различно от риска за който пишете ;)

    Нередност?
Нов коментар