🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките ще върнат предсрочно 61.1 млрд. евро на ЕЦБ

Сумата е наполовина на очакваната от пазарите и е част от втория транш за подкрепа

Досега ЕЦБ е отпуснала над 1 трлн. евро заеми на банките. Предплащането на част от тях ще изтегли ликвидност от финансовия сектор.
Досега ЕЦБ е отпуснала над 1 трлн. евро заеми на банките. Предплащането на част от тях ще изтегли ликвидност от финансовия сектор.
Досега ЕЦБ е отпуснала над 1 трлн. евро заеми на банките. Предплащането на част от тях ще изтегли ликвидност от финансовия сектор.    ©  RALPH ORLOWSKI
Досега ЕЦБ е отпуснала над 1 трлн. евро заеми на банките. Предплащането на част от тях ще изтегли ликвидност от финансовия сектор.    ©  RALPH ORLOWSKI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските банки са дали сигнал, че ще върнат само 61 млрд. евро (80.46 млрд. долара) от евтините кредити, които взеха от Европейската централна банка (ЕЦБ). Те бяха част от втория транш тригодишни заеми, които регулаторът им отпусна преди една година, съобщи The Wall Street Journal (WSJ). Това е далеч под очакванията на пазара и показва, че някои банки все още не са готови да разчитат единствено на финансиране от пазарите, пише изданието. Сумата е наполовина на пазарните очаквания (около 130 млрд. евро) и представлява под 12% от 529 млрд. евро, които 800 банки взеха през февруари миналата година. Първият ден, в който банките ще могат да предплащат кредити към ЕЦБ, е 27 февруари.

356 банки ще връщат предсрочно кредити

ЕЦБ ще получи 61.1 млрд. евро от 356 банки на тази дата и това е почти две години преди падежа на кредитите, е посочила централната банка на еврозоната в петък. ЕЦБ е казала още, че девет банки ще платят 1.74 млрд. евро от заемите, които са взели при първия транш от евтиното финансиране, пуснато от нея през декември 2011 г. ЕЦБ е отказала да даде информация за банките, които ще връщат кредити по държави. Само няколко банки досега са разкрили плановете си за предплащане на заемите. Втората по големина банка в Германия Commerzbank е посочила, че в края на този месец ще върне 6.2 млрд. евро от заемите на ЕЦБ,  които е взела миналата година. Според анализатори банки от Испания и Италия са взели най-много средства от втория транш кредити за рефинансиране.

Според анализатори малката сума показва, че някои банки все още не са готови да разчитат единствено на финансиране от пазарите.

Общо върнатите предсрочно средства от банките ще са за 212.3 млрд. евро (от двата транша) или около 21% от всички 1.02 трилиона евро, които ЕЦБ отпусна за евтино финансиране на банките в еврозоната на два транша – 489 млрд. евро през декември 2011 г. и около 530 млрд. евро през февруари 2012 г.  

Противоречиви тълкувания

С връщането на средства в ЕЦБ на практика се изтеглят пари от финансовата система и това  увеличава риска от поскъпване на краткосрочното финансиране на паричния пазар. Това може да рефлектира от своя страна върху цената на кредитите за фирмите и домакинствата в момент,  когато икономиката на еврозоната се бори с рецесия, пише WSJ. Изданието посочва, че анализатори и представители на ЕЦБ са омаловажили този риск при обявяването на сумата, която ще бъде върната в петък.

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Марио Драги разчете предплащането на заемите от банките като "сигнал за увереност" и заяви, че излишната ликвидност на паричния пазар ще бъде над 200 млрд. евро след погасяване на втората дългосрочна операция по рефинансиране. В края на януари 278 банки в еврозоната върнаха 137 млрд. евро (184 млрд. щатски долара) на ЕЦБ по-рано от крайния им срок, като стъпката се изтълкува от наблюдателите като индикация, че финансовите пазари в изпадналата в криза еврозона са се подобрили.

Освен това в редовното тримесечно проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране в еврозоната, публикувано в края на януари, самите кредитни институции дават сигнали за подобряване на достъпа и условията за финансиране на банките в еврозоната и намаляване на влиянието на дълговата криза. На всяко тримесечие ЕЦБ прави допитване до банките в еврозоната за кредитирането и достъпа до финансиране. В проведената анкета между 14 декември 2012 г. и 10 януари 2013 г. сред 131 банки, те бяха посочили, че през последното тримесечие на 2012 г. е продължило подобрението в достъпа им до финансиране по отношение на всички категории и особено що се отнася до секюритизацията. Очакванията им са през първите три месеца на 2013 г. условията за финансиране да продължат да се подобряват. Банките бяха дали индикации и че влиянието на дълговата криза в еврозоната върху условията за намиране на финансиране значително намалява.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 4
    • + 1

    Решили са да лъжат :-) ОК,но при следващият фалит - да няма вопли защо правителства ще падат,а банкери ще бъдат съдени. ГОРДОСТТА е един от греховете,но явно някои не са слушали добре проповедите :-)

    Нередност?
  • 2
    pavlovich avatar :-P
    ........
    • + 8

    [quote#0:"Дн"] 356 банки ще връщат предсрочно кредити

    ЕЦБ ще получи 61.1 млрд. евро от 356 банки на тази дата и това е почти две години преди падежа на кредитите, е посочила централната банка на еврозоната в петък [/quote]

    да връщаш Две год преди падежа почти безплатни кредити..
    може да означава само едно :

    Банките Не искат пари-те дори Заем без лихва не биха взели -

    Пари имат достатъчно !

    Време им е да продават кредити - подаряване на лихви по депозити свърши

    Нередност?
Нов коментар