"Алфа финанс холдинг" обвини КФН в незаконна кампания срещу компанията

В право на отговор към публикация в БГНЕС дружеството оспорва твърденията за източване на пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц"

През юли депутатите извикаха председателя на КФН Стоян Мавродиев за обяснения около непрозрачната продажба на "Доверие" на купувач с неясна собственост и капитали.
През юли депутатите извикаха председателя на КФН Стоян Мавродиев за обяснения около непрозрачната продажба на "Доверие" на купувач с неясна собственост и капитали.
През юли депутатите извикаха председателя на КФН Стоян Мавродиев за обяснения около непрозрачната продажба на "Доверие" на купувач с неясна собственост и капитали.    ©  Юлия Лазарова
През юли депутатите извикаха председателя на КФН Стоян Мавродиев за обяснения около непрозрачната продажба на "Доверие" на купувач с неясна собственост и капитали.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор (КФН) извършва целенасочена, незаконна кампания срещу дейността й и конкретно срещу един от основните й акционери Иво Прокопиев, заради независимата редакционна политика на "Капитал" и "Дневник", чийто съиздател е той.

Това се казва в право на отговор на "Алфа финанс холдинг", по повод статия, публикувана на сайта на агенция БГНЕС на 6 август със заглавие: "КФН потвърди разкритията на БГНЕС за източването на фонд Доверие" (пълния текст може да видите в прикачения файл). Материали по темата днес има публикувани също така във в. "Преса", "Земя" и "24 часа" (който единствен е потърсил за коментар "Алфа финанс холдинг").

По конкретно цитираните административни актове и данни от компанията обясняват, че тя спазва стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. Изпълнени са и всички административни мерки на регулатора, дори и тези се оспорват по съдебен път.

В публикациите се твърди, че финансовият надзор е забранил през март и април на пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц България" да не сключват нови репо сделки с акции на "Каолин" и да не продължава съществуващите. Забраната е за 6 месеца като КФН също така разпорежда на фондовете на двете пенсионни компании да продадат притежаваните от тях облигации на "Алфа енерджи холдинг".

От холдинга заявяват, че за втори път в продължение на няколко седмици по темата се изнасят множество неверни факти и се правят внушения, които категорично не отговарят на истината.

От дружеството смятат, че действията на финансовия надзор през последната една година срещу "Алфа финанс холдинг" и единия от неговите акционери Иво Прокопиев - съиздател на "Капитал" и "Дневник", са реакция след публикации в двете медии в които името на председателя на КФН Стоян Мавродиев присъства във връзка с подписи под документи, свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо".

Според "Алфа финанс холдинг" първата вълна проверки и наказателни мерки е дошла също след публикации за делото "Брендо" в началото на годината. "Не е случаен фактът, че поредната кампания срещу групата с участието на КФН и т.нар. писмо се появиха само два дни след публикация по темата във в. "Капитал", се казва в изявлението на компанията. След въпросната публикация пред "Блиц" Стоян Мавродиев заяви, че ще съди Иво Прокопиев за клевета.

Още на 26 юли след първите публикации по темата в БГНЕС от мениджърския екип на "Доверие" в открито писмо призоваха КФН да реагира и отправиха девет въпроса към институцията. От "Доверие" искат КФН да потвърди дали информацията е достоверна, както и дали инвестициите противоречат на закона и дали се обслужват редовно. Компанията иска да знае още "Има ли специфична причина, поради която КФН, но не проверяващите екипи, се фокусира конкретно върху тези инвестиции, без да обръща внимание върху други сходни по структура и риск емитенти и инвестиции на пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие". Досега няма отговор на техните въпроси.

Въпреки че е обжалвало всички административни мерки на финансовия регулатор, дружеството ги е изпълнило без изключение и в момента пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията на БГНЕС финансови инструменти.

В писмото на КФН това не се споменава. "Не може да се говори за никакво източване, при положение, че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1.9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.", се казва още в позицията на холдинга.

"Няма как да се говори за източване, защото няма нито една сделка в историята на отношения между "Доверие" и групата "Алфа финанс холдинг", която да е довела до загуба за фонда. Обратно, групата "Алфа финанс" е генерирала значителни доходи от няколко милиона лева в полза на фонд "Доверие", които са спомогнали спестените за пенсия пари на осигурените лица да нараснат", заяви Иво Прокопиев.

Към края на юни тази година остатъчната обща експозиция на фонд "Доверие" към "Алфа финанс холдинг" в акции и облигации е 6.3 млн лв., показва справка, публикувана в сайта на "Доверие". Това е незначителна сума спряма активите на фонда, както и спрямо балансовото число на холдинга "Алфа финанс".

"Алфа финанс холдинг" АД оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар и работи всеки ден с всички по-големи участници на финансовия пазар в страната. Като никога експозицията му към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн. лв., (както се твърди в публикациите), а е била многократно по-малка.

От холдинга припомнят, че в началото на годината той оспори безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на "Каолин" АД като очевидно неверни и манипулативни. "Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на "Каолин" АД на "Кварцверке" ГмбХ в края на май показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на "Каолин" АД", се казва в правото на отговор на дружеството.

Съветът на директорите на "Алфа финанс холдинг" е сезирал главния прокурор да направи проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН.

Прикачен файл

55 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула
    • - 28
    • + 127

    Използването на държавен орган или институция за лични цели е много тежко престъпление. Да видим дали имаме главен прокурор, или Цацаров е фантомно явление.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 22
    • + 38

    До коментар [#1] от "Нервната акула":

    Да се надява човек, лисицата да пази кокошките.. Няма такъв филм.

    Нередност?
  • 5
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 20
    • + 71

    КФН ако върви по пътя на прозрачността да не обявява данни само за една компания, а за всички, които смята за нарушители. В противен случай си е целенасочена атака, неподходяща за публична институция.
    Не искам да защитавам по този начин нито Алфа Финанс, нито останалите медии и компании на Прокопиев

    Нередност?
  • 6
    alieng avatar :-|
    alieng
    • - 17
    • + 41

    вяра на медиите около ктб нямам. дневник също са пристрастни. въобще няма човек от къде да се информира достоверно, а и щом институциите изпълняват поръчки...

    Нередност?
  • 7
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • - 18
    • + 53

    Ако бяхте с независима редакционна политика, щяхте вчера да публикувате становището на КФН. А не да чакате отговора на Прокопиев.

    Не, че КФН са цвете, но и на Вас не Ви прави чест.

    Нередност?
  • 9
    irkairka avatar :-|
    IrkaIrka
    • - 8
    • + 45

    До коментар [#7] от "intergalactic":

    Напълно съм съгласна! Ако тази пубилкация е в отговор на статия/ии в БГНЕС, защо няма линк към цялата информация, а я преразказват с избрани цитати? Практика на Капитал да поставя линкове към други източници извън Иконмедия, както се прави в Сутрешни / Вечерни новини.. И междудругото, прави впечатление, че в официалният отговор, публикуван вчера няма ясен отговор кое е от твърденията е лъжа. Много думи и много факти, но няма конкретика. А изданията на Иконмедия са доказали многократно, че могат да пишат много ясно, и изчерпателно, когато се касае за групата около Цв. Василев...

    Нередност?
  • 10
    evgeny66 avatar :-|
    evgeny66
    • - 5
    • + 47

    На времето, при събранията на трудещите се срещу книгата "Доктор Живаго" са казвали - "Не съм чел книгата, но смятам, че е много вредна". И тук малко така се получава - не публикуваха съобщението на КФН, но публикуват опровержение...

    Нередност?
Нов коментар