🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата отказа да разследва "Булброкърс" по сигнал на КФН

Извършената проверка не е установила данни за видяното от регулатора пране на пари или за друго престъпление

Критичните публикации на "Капитал" и "Дневник" за председателя на КФН Стоян Мавродиев, често са последвани от санкции към вестника и други бизнеси на издателите му
Критичните публикации на "Капитал" и "Дневник" за председателя на КФН Стоян Мавродиев, често са последвани от санкции към вестника и други бизнеси на издателите му
Критичните публикации на "Капитал" и "Дневник" за председателя на КФН Стоян Мавродиев, често са последвани от санкции към вестника и други бизнеси на издателите му    ©  Георги Кожухаров
Критичните публикации на "Капитал" и "Дневник" за председателя на КФН Стоян Мавродиев, често са последвани от санкции към вестника и други бизнеси на издателите му    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийска градска прокуратура съобщи, че е направила проверка и е отказала да образува досъдебно производство срещу "Булброкърс" по постъпил сигнал от Комисията за финансов надзор (КФН). Според лаконичното съобщение на държавното обвинение твърдението на регулатора е било за сделки с финансови инструменти, които по негова преценка може да представляват пране на пари. "Извършената от Софийска градска прокуратура проверка не е установила данни за извършено престъпление от общ характер, включително и пране на пари", се казва там.

Подозренията на регулатора

От информацията не става напълно ясно какво точно е предизвикало съмненията за дейността на "Булброкърс" - инвестиционен посредник, част от "Алфа финанс холдинг", което се контролира от Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал" и "Дневник".

В разясненията на прокуратурата се вижда само, че обект на сигнала са били сделки между три дружества - "Ото", "Алфа финанс холдинг" и "Алфа венчърс", а предмет на сделките са облигации, емитирани от "Алфа енерджи" и "Алфа финанс холдинг".

КФН отдавна води битка с "Алфа финанс холдинг" по отношение на тези облигационни емисии като през годините с принудителни административни мерки караше пенсионни компании да не инвестират в тях и да затварят репо-сделки, където те са били използвани за обезпечение. Регулаторът беше обвинил "Булброкърс" и че е ощетил държавата като посредник по приватизацията на дружествата на EVN през 2011 г. като в края на 2014 г. посредникът окончателно спечели делото срещу КФН.

От съобщението не става ясно обаче нито кога е извършено предполагаемото деяние, в какъв период е продължило и за какви суми е ставало въпрос. Явно прокуратурата обаче не е видяла същото каквото и КФН в казуса.

"В хода на проверката не са установени данни за това, че имуществата са били предмет на предходно /предикатно/ престъпление или на общественоопасно деяние. Не е установено процесните облигации, предмет на сделките, да са били предмет на престъпление. Липсват данни и за това представляващите горепосочените дружества и инвестиционният посредник да са знаели  или предполагали за това", се казва в съобщението на КФН.

Объркани в датите

Друг неясен момент е защо за решението на СГП се съобщава сега, след като постановлението с което е прекратено разследването е от 5 май 2015 г. или преди 50 дни. Няма и обяснение кога е бил подаден сигналът от КФН, което също е важна информация.

В началото на годината Комисията санкционира "Икономедиа" дружеството издаващо Капитал" и "Дневник" със 150 хил. лв. за предполагаеми пазарни манипулации в две статии и още с 10 хил. лв. представляващите компанията за отказ да разкрият източници на информация. Широката публична реакция на тези действия, както и критичната редакционна позиция към работата на регулатора и неговият председател Стоян Мавродиев преди и след глобите, често предизвиква различни форми на натиск от институцията към вестника и издателите му. "Има две много ясни вълни. Едната беше след публикациите за Брендо и за привличането на г-н Мавродиев като свидетел по делото "Брендо" – тогава имаше десетки такива преписки с комисията. И сега, по повод на КТБ – втората голяма вълна, която буквално ни залива", обясни в интервю по bTV Иво Прокопиев през ноември 2014 г.

Санкциите стигнаха и до абсурдни като ежеседмични глоби за Прокопиев и изпълнителния директор на "Алфа финанс холдинг" Юри Катанов и зачестиха след публикациите на "Капитал" и "Дневник" за вината на КФН в казуса "Корпоративна търговска банка", както и за допуснатите инвестиции в свързани лица от някои пенсионни фондове надхвърлящи половината от активите им.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pivot avatar :-|
    pivot
    • - 2
    • + 3

    милия Прокопиев....жив да го оплачеш....Капитал излагате се!

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 1

    Прокопиев дали е цвете за мирисане е съвсем друг въпрос, но допустимо ли е шефа на КФН да използва служебното си положение за разчистване на лични сметки?

    Нередност?
Нов коментар