Комисия за едноличен надзор

Мнозинството от членовете на финансовия регулатор обвиниха председателя му Стоян Мавродиев, че обявява свои решения като колективни

Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С това необичайно остро противопоставяне напрежението в КФН вече навлиза във фаза на открит конфликт.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е използвал регулатора като параван за едноличните си решения и за да институционализира свои лични позиции. Това стана ясно от изпратено до медиите писмо от трима от петимата членове на комисията по повод на съобщение на сайта на ведомството относно планираното му преместване в нова сграда на ул. "Будапеща" №16 от февруари 2014 г. В него те опровергават твърдението, че изборът й е "направен с единодушното решение на КФН, взето на заседание на регулатора", като заявяват, че невярната информация е разпространена от председателя и те не са участвали в обсъждане и вземане на решение относно сключване на договор за наемане на нова сграда за КФН под никаква форма. Отделно двама от подписалите писмото потвърдиха пред "Капитал Daily", че това не е първият по рода си случай и че Мавродиев не е съгласувал с тях и други решения, включително и последната позиция на КФН по отношение на медийните публикации около инвестициите на пенсионните компании "Доверие" и "Алианц България".

"Не приемаме този начин на работа. Абсолютно това не е първият случай на еднолично вземане на решения от председателя, което се представя като решение на колективния орган. Политиката на "свършените факти" е факт в КФН", коментира единият от подписалите писмото, зам.-председателят по застраховането Борислав Богоев, който добави, че членовете на КФН са сезирали за невярната информация и финансовия министър Петър Чобанов.

Предишното открито писмо на КФН за инвестициите на пенсионните фондове "Доверие" и "Алианц България", което беше от името на комисията, по никакъв начин не е обсъждано с нас, обясни още другият зам.-председател по инвестиционната дейност Николай Попов.

С това необичайно остро противопоставяне напрежението в КФН вече навлиза във фаза на открит конфликт. Търканията вътре в комисията започнаха скоро след избирането на сегашния състав през 2010 г. при управлението на ГЕРБ, когато чрез законови промени бяха сменени предишните членове, назначени в последните дни на тройната коалиция. Заради вътрешните проблеми и конфликти от първоначалния състав си тръгна дългогодишният зам.-председател по инвестиционната дейност Димана Ранкова.

Писмото...

Освен от двамата зам.-председатели писмото е подписано и от члена на комисията Антония Гинева. От цялото висше ръководство на КФН писмото не е подписал само зам.-председателят по осигуряването Ангел Джалъзов.

В него те оспорват казаното в съобщението от миналата седмица, че решението за сградата е било взето "единодушно" от членовете на надзора след "финансов и функционален анализ на подадените общо 18 оферти в публичната обява". Както и твърдението, че ръководството е одобрило избора, сключения договор за наем и е възложило на Мавродиев да подпише договора.

Съобщението беше публикувано, след като "Капитал" за втори път изпрати въпроси до регулатора за повече детайли около договора, който е подписан през февруари, но за него не беше оповестена информация. Проблемен момент в него освен неясния наем е изборът на сграда, която е собственост на дружество, свързано с поднадзорно на КФН, както и поръчката за вътрешно преустройство на новата сграда за нуждите на КФН за 300 хил. лв.

По думите на тримата членове Мавродиев само ги е информирал за избора и свързаните разходи, а за тях са останали "догадките какви са аргументите и мотивите в полза на този избор". Те посочват, че нямат достатъчно информация, за да преценят дали новата сграда е подходяща, а предвидените за преместване разходи от 300 хил. лв. "значително надвишават пазарните и наистина необходимите". Според тях засега изобщо няма нужда администрацията на комисията да се премества.

В момента КФН се намира на ул. "Шар планина" до метростанция "Опълченска". В обяснението защо се налага преместване беше посочено, че в новоизбраната сграда надзорът ще е по-близо до държавни институции и ще има "40% повече полезна площ". Тримата членове на ръководството на комисията смятат, че дори да се налага преместване в бъдеще, може все пак това да се случи в сгради, които са държавна или общинска собственост и такова решение ще спре "слухове за задкулисни договорки със собственици на недвижими имоти, на което сме свидетели в момента".

...и контраписмото

В отговор на обвиненията от пресцентъра на КФН разпратиха копия от протоколи от заседания на регулатора от 13 септември 2012 г. и 31 януари 2013 г., според които всички присъствали членове са одобрили съответно избора на сградата на ул. "Будапеща" 16 и проектодоговора с компанията, собственик на имота - "Монтероза". На второто заседание по болест е отсъствал Мавродиев, поради която той не успя да се яви и на заседанието по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо (той беше призован като свидетел, тъй като според обвинението под част от документите на офшорните компании на заподозряния е имало негови подписи). Впоследствие Банев бе осъден на първа инстанция на 7 години затвор.

"Очевидно е, че днешното писмо до медиите, адресирано от името на заместник-председателите г-н Николай Попов - "Надзор на инвестиционната дейност", и г-н Борислав Богоев -"Застрахователен надзор", е несъстоятелно и клеветническо и представлява груб опит за злоупотреба със служебно положение с цел постигане на конюнктурни лични интереси и манипулиране на общественото мнение", констатират в прикачените в Word файл обяснения от КФН. Според данните от него той е създаден от компютъра на началника на кабинета на председателя - Андон Георгиев. Тази позиция беше създадена от Мавродиев с промяна на правилника на КФН, като на него беше назначен приближеният му бивш служител и партньор от предишния му бизнес по регистриране на офшорни компании.

Според членовете на комисията на всички заседания по въпроса със сградата те са гласували само по един текст – председателят на КФН Стоян Мавродиев да си свърши работата по въпроса с избора на сграда, защото това е изцяло негово правомощие по закон. "По въпроса със сградата ние винаги сме казвали само едно - свърши си работата и поеми отговорност за избора, както е по закон. Аз се разграничавам от твърдението, че единодушно сме избрали сградата – Мавродиев сам е назначил комисията за избор с негова заповед, тя е подбирала офертите, тя се е срещала с кандидатите, тя е изготвила докладните записки и нито един от нас няма абсолютно нищо общо с това. Председателят трябва да спре да говори от името на колективния орган, освен ако комисията не го упълномощи – в случая сме го упълномощили само да си свърши работата по избор на сградата", коментира той.

Обикновено документите по сградата, както и част от точките си Мавродиев внасял в последния момент по време на самото заседание като извънредни. По принцип в правилника КФН фигурира текст, според който предложенията за дневен ред се внасят поне три дни преди заседанието, за да могат членовете да се запознаят с тях. 

На въпросното заседание (31 януари 2013 г.) Мавродиев е представил извънредно единствено бланков договор с избрания купувач, като по него членовете на КФН не са гласували, а са го приели за сведение. Също така не са взимали решение и за съобщението за единодушния избор на сграда – по това време Гинева е излязла в отпуск по майчинство, а Попов – в годишен отпуск.

"Отказвам да коментирам обвинения на това ниво", каза Николай Попов по повод твърдението за злоупотреба със служебно положение.

51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daliznam avatar :-|
    daliznam
    • - 5
    • + 39

    Стефан Мавродиев чрез двете си вярни кучета-булдози Андон Георгиев и Румен Митров отдавна вече е превърнал така наречената Комисия за финансов надзор в КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ КЕФ..който е по-надолу в комисията и не е удобен- веднага улево без обяснения.. който е по-нависоко - компроматче - две - и пак пак улево...а пък тия всичките поднадзорни дето му се пенят на пазара имат право само ДА ВНАСЯТ, ДА ВНАСЯТ,..ама не в държавния бюджет. Последния пример са здравноосигурителните дружества дето станаха застрахователи.. ама как точно.. дали без Мавродиев-Андонов-Митров става въобще нещо? ...кинти, кинти, кинти, кинти и тук таме дялово участие в самите дружества с подставени лица..

    Нередност?
  • 2
    nmw avatar :-(
    nmw
    • - 13
    • + 23

    Ето заради такива случаи гербаджиите трябва да бъдат изритани от властта.

    Нередност?
  • 3
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 4
    • + 15

    Стоян
    Мавродиев е доста амбициозен човек.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    alegria avatar :-|
    Dum vivimus, vivamus
    • - 1
    • + 28

    Винаги съм се учудвал , как гниди като този и вътрешният министър без капка неудобство и елементарно чувство на човешка лоялност продават, предават и препродават бившите си благодетели. Не знам дали сегашните управляващи си дават сметка на какви цървули се крепи управлението им..... За предното видяхме всички.

    Нередност?
  • 5
    ms_pain avatar :-|
    ms_pain
    • + 16

    Какво е станало, че изведнъж проговориха? Явно Мавродиев си отива - пусто, само за едната сграда

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 31

    Ако се направи едно кратко резюме-ретроспекция на публикуваното за Мавродиев, то става ясно, че този не притежава санитарния минимум от необходими качества и авторитет за поста председател на Комисията за финансов контрол.
    Той е замесен в създаването на офшорни компании и сметки, през които са препирани пари от престъпни дейности, като например от наркотици - при Брендо. Ако бъде разследван и проверен както трябва - прецизно и пълно, вероятно ще излязат и други скандални факти и лица с престъпни дейности.
    Той публично декларира, че всячески ще съдейства на съда за разкриване на истината около транзакции на Брендо и негови партньори и близки, и ... след това се покри дълбоко, за да не му връчат призовката като редовно призован. Достойният човек не лъже и не се крие, а отива и казва истината, цялата истина в съда - под клетва, а не оставя негов приближен да се поти там и да се чуди как да излъже, за да го прикрие - ту декларира пред съда, че отлично познава подписа на Мавродиев и го разпознава на показаните му документи, ту малко след това вече твърди, че не е толкова сигурен.
    Поведението на Мавродиев и усещането за непочтеност и нечистоплътност се усилва и покрай думите и действията и бездействието му около скандално подготвяната сделка за продажба на пенсионен фонд "Доверие" и излезлите факти за избирателно приложение на законите и съмнителни практики при контрола и регулациите им, както и намесата на откровено лични мотиви и интереси.
    Неприятно усещане оставят и пропуските и непълнотите в имотните му декларации, различният избирателен подход при попълването им през годините и особено нескопоссните му и даже на моменти смехотворни обяснения.
    Също особено странна е тезата на Мавродиев, че когато е закупил имот на сериозна цена от всеизвестния Румен Николов - Пашата, той изобщо не разбрал кой му го продава, защото - забележете нелепото обяснение дори и за средно грамотен човек - продавачът намал нищо общо с ПРОДАЖБАТА НА НЕГОВИЯ ИМОТ !!! и по този начин нямало как да го знае Мавродиев.
    Само да напомня всеизвестния факт, че Борисов е протеже на Пашата и вероятността Пашата да не се знае с човека, който Борисов е назначил на подобен важен пост с огромни възмижности за натиск на фирми и inside info според мен клони към нула.

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 29

    Купил имот от Пашата, обаче не знаел, че е от него, защото - забележете - нямало как да разбере, тъй като продавачът нямал нищо общо с продажбата на ... имота му!?!?
    Да влезе убитият!
    И става дума за Пашата, за когото много говорят, че точно той стои зад Борисов, който пък е назначил Мавродиев!
    Остава Мавродиев да заяви, че не познава Пашата и не е чувал за него!
    Този ако бе наполовина умен, колкото се има за велик...

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 18

    Сега Боцко да обясни, откъде го изкОпа този.
    Защото още на пръв поглед Мавродиев навява асоциации с брат'чед си Остап. ...Бендер имам предвид.
    :-)

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 16

    До коментар [#9] от "2.5":

    Май не е точно Боцко, май е Пашата или някой от дружинката му...Не съм съм забелязал Боцко да се интересува много от финанси и финансисти. (не че този е!) Но пак чрез Боцко, де.
    Както Доган постави Пеевски чрез Станишев и рапортуващия им Прешарски.
    Абе тя в България е една, хвани единия удари другия...

    Нередност?
Нов коментар