🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германското икономическо доверие спада заради Украйна

Анализаторите не очакват сътресенията да попречат на възстановяването

През март икономическото доверие в Германия е отбелязало най-силния си спад от почти година на фона на страховете, че кризата в Украйна ще се отрази негативно на най-голямата икономика в Европа. Изготвяният от мюнхенския институт ZEW индекс на икономическото доверие е спаднал до 46.6 пункта спрямо 55.7 пункта през февруари. Това е по-слаб дори от най-песимистичните прогнози на анализаторите, като средните очаквания бяха за понижение до 53 пункта. Това е най-резкият месечен спад от април 2013 г., като показателят отстъпва вече трети пореден месец.

"Кризата в Крим натежа над икономическите очаквания в Германия. Все пак нивото на индикатора подсказва, че икономическото възстановяване все още не е под риск", коментира президентът на ZEW Клеменс Фюст. Подиндексът на текущите икономически условия е нараснал до 51.3 пункта спрямо 50 през февруари, което показва доброто състояние на германската икономика.

"Комбинацията между сътресенията на нововъзникващите пазари по-рано тази година и кризата във взаимоотношенията между Русия и Запада вероятно са имали негативен ефект върху инвестиционния климат в Германия", коментира икономистът от Berenberg Bank Кристиян Шулц. Той обаче добавя, че ще е нужна много по-сериозна криза в Украйна, за да се извади от релси възстановяването в Германия и еврозоната като цяло. Берлин очаква икономиката на страната да нарасне с 1.8% през тази година, което би било четворно повече от 2013 г. Последните статистически данни показват ръст на индустриалното производство и новите поръчки през януари. Изследванията на потребителското доверие и бизнес климатът също показват подобрение.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Поправете си заглавието - излишно членуване на "икономическо" :"Германското икономическото доверие .."

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • - 5
    • + 13

    Това, че кризата около Украйна (а не в Украйна, защото в нея са замесени основните световни военни и икономически сили) води до засилени кризисни процеси в нея, е естествено. Защото от всички замесени в кризата държави точно Германия е тази, която в средносрочен план ще бъде най-силно засегната от вредните последици на една продължителна политико-икономическа криза или от една Втора студена световна война.

    И това е естествено. Путин, независимо дали го обичаме или го мразим, е третият след Сталин талантлив управлител на Русия (вторият е Андропов, но той не можа да го покаже). И не би объркал така решително сметките на САЩ, НАТО и ЕС, ако не беше преценил, и то правилно

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 5

    Това, че кризата около Украйна (а не в Украйна, защото в нея са замесени основните световни военни и икономически сили) води до засилени кризисни процеси в нея, е естествено. Защото от всички замесени в кризата държави точно Германия е тази, която в средносрочен план ще бъде най-силно засегната от вредните последици на една продължителна политико-икономическа криза или от една Втора студена световна война.

    И това е естествено. Путин, независимо дали го обичаме или го мразим, е третият след Сталин талантлив управник на Русия (вторият е Андропов, но той не можа да го покаже). И не би объркал така решително сметките на САЩ, НАТО и ЕС, ако не беше преценил, и то правилно, че при сериозен отпор от страна на неговите противници в спора те могат да загубят повече, отколкото ще загуби Русия. И точно по тази причина Германия изобщо е против сериозни ответни мерки, а и САЩ не се натискат много да покажат политически и военни мускули. При това в ЕС Германия не е сама в тази позиция.

    Или, направо казано, ако не прекали, Путин ще има възможност да изравни играта, без да получи сериозни загуби от това. А до сега той показва завидни политически качества. Така че до Втора студена световна война едва ли ще се стигне, а за Трета световна изобщо не трябва да мислим. И колкото по-бързо се разберат, толкова по-добре, защото дългите пазарлъци могат да предизвикат ново изостряне на финансово-икономическата криза.

    Нередност?
  • 4
    comandante avatar :-|

    [quote#2:"glog"]Германия е тази, която в средносрочен план ще бъде най-силно засегната от вредните последици [/quote]
    Както е тръгнало не само засегната е по-добрия сценарии , германците ще загубят около 10% от износа си като разходите за енергия ще им се вдигнат! Меркел се оказа доста наивна.

    „Комерсант“
    Руснаците признаха Леонид Брежнев за най-добрия и успешен съветски лидер.

    А най-противни и проклинани са Горбачов и Елцин !

    Нередност?
  • 5
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "comandante":
    Последният път, когато Германия беше в лошо икономическо положение... едва не превзе света...

    Нередност?
Нов коментар