КФН лицензира застраховател, свързан с Маджо

"Асет иншурънс" ще работи в общото застраховане

Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК    ©  Георги Кожухаров
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор (КФН) е дала лиценз на нова застрахователна компания, която има връзки с Младен Михалев–Маджо - един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК. От решението на регулатора от 16 април става ясно, че "Асет иншурънс" ще може да сключва всички основни видове общи застраховки - автомобилни, имуществени, финансови загуби плюс "Заболяване". За намеренията за учредяването на компанията се знае от около година, когато някои от бъдещите й акционери - публични компании, обявиха решенията си да придобият дял в нея.

Няколко връзки сочат към СИК, която не успя да получи застрахователен лиценз през 1997 г., както и към "Бул инс", която по това време пое голяма част от бизнеса на силовия застраховател. Учредители на "Асет иншурънс" са няколко дружества от Асоциацията на индустриалния капитал и най-вече от групата на "Стара планина холд", които са и акционери в Интернешънъл асет банк (преди Първа източна международна банка). С дял малко под 10% е и самата финансова институция. Изпълнителен директор е Румен Бобев, бивш шеф на "Бул инс" от 2000 до 2005 г., която по това време е собственост на множество физически лица и офшорни компании, но контролът се свързва с братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) и Васил Божков. Според запознати към момента Божков е излязъл от участието си в компанията. В началото на този век Михалев и Маргините влязоха в явен конфликт.

Завръщане към деветдесетте

Официално "Асет иншурънс" все още не е регистрирана и информация за акционерната й структура дават единствено самите собственици. Пред "Капитал Daily" директорът на "Стара планина холд" Васил Велев обясни, че повече детайли за бъдещата дейност на застрахователя ще бъде дадена скоро. Вчера той се извини, че е на семинар и не може да говори много.

Най-голям дял в новия застраховател има "Стара планина холд", която пряко държи 20% и още толкова чрез дъщерното си дружество "Хидравлични елементи и системи". Другият голям акционер с 28% е дистрибуторът на горива "Бент оил", бившият приватизационен фонд "ТК - холд" с 15%, Интернешънъл асет банк с 9% и няколко по-дребни собственици, стана ясно от информация на "Стара планина холд". По данни на холдинга новото дружество ще има 10.5 млн. лв. капитал.

Интернешънъл асет банк наследи Първа източна международна банка, купена от Маджо през 1995 г.  Тя е една от малките банки в сектора. По размер на активите е на седемнайсто място към края на февруари по данни на БНБ. От отчета на банката към края на 2013 г. се вижда, че активите й са за 971.6 млн. лв.

Официално Михалев няма участие в банката, а акционери са множество физически и юридически лица, сред които и съпругата му Елена Михалева. Сред акционерите с по-големи дялове са и дружества от групата на "Стара планина" - ХЕС и "Елхим Искра". Най-голям дял в банката има компанията "Динатрейд интернешънъл" (33%), посочена в разследване на сайта "Бивол" като свързана с Михалев. Съдружник в нея е бившият борец Кирил Барбутов, който още от 90-те години се сочи за приближен на Маджо и едно от лицата на легалния му бизнес.

Дълги години в ръководството на банката беше и заместник-председателят на БСП Евгени Узунов, когото бившият депутат от партията Татяна Дончева нарече завоалирано като "банкера на Маджо". Понастоящем Узунов е председател на борда на "Стара планина холд".

От горива към финанси

Неофициална връзка на бившия бос на СИК има и с "Бент оил" (понякога изписвано като "Бент ойл"). В хода на разследване на МВР за връзките на обвинения в наркотрафик Златомир Иванов–Баретата преди малко повече от година източници от прокуратурата посочиха пред Dnevnik.bg, че "Бент оил" е близка до Маджо, а Баретата е бил гарант по доставки на горива от въпросната компания. Официално основен собственик в "Бент оил" е директорът й Димитър Радев чрез фирмата "Вилет". Радев е и в управлението на "Фарма", в която дял от 67% отново има Елена Михалева.

Неофициално в застрахователния бранш от няколко месеца се обсъжда, че лицензът на "Асет иншурънс" е бил една от причините за освобождаване от КФН на бившия зам.-председател по застраховането Борислав Богоев (мандатът му изтече юни 2013 г., но новият член беше избран този януари). Според източници на "Капитал Daily" Богоев е поискал да се поправят непълноти в документите и не е дал гаранция, че със сигурност ще даде разрешение за дейност на дружеството. Богоев отказа да коментира издаването на лиценза, като посочи, че докато той е бил в КФН, сроковете за произнасяне не са били изтекли и не би могъл да обсъжда действията на наследника си.

"Решението си е чисто политическо – беше им по-лесно да сменят Богоев, отколкото да разчитат, че може да докажат произход на средствата, прозрачност и всичко, което се изисква по закон", коментира представител на застрахователна компания. По думите му председателят на КФН Стоян Мавродиев е посещавал централата на Интернешънъл асет банк, докато е течала кореспонденцията за лиценз. Според друг източник от около година "Бул инс" подготвят прехвърляне на най-добрата част от портфейла си към нова застрахователна компания, с която формално няма да имат връзки. Изпълнителният директор на застрахователя Стоян Проданов отрече този слух.

Строгостта на регулатора

По телефона зам.-председателят на КФН по застраховането Ралица Агайн обясни, че не може да обсъжда решенията без официално запитване. На писмените въпроси на "Капитал Daily" пресцентърът на комисията отговори с уверение, че "спазва стриктно изискванията на закона и най-добрите регулаторни практики с цел осигуряване на равнопоставеност на пазарните участници и защита на правата на потребителите на небанкови финансови услуги". Оттам отказаха коментар по конкретните въпроси с мотива, че принципната политика на регулатора е да не дава информация по индивидуални производства. "При добро желание и необходимо ниво на професионализъм бихте могли да откриете публично достъпна информация по интересуващите ви въпроси на адрес: www.fsc.bg, както и в съответните регистри", се казва още в отговора.

От КФН съзряха във въпросите на вестника "некомпетентност и тенденциозност" не само към "Бул инс" и "Асет иншурънс", а и към самата КФН, която според тях е "част от консистентна и дългосрочна кампания на медийната група "Икономедиа" по отношение на КФН и нейното ръководство". "В основата на тази кампания без съмнение прозира недоволството и раздразнението на собствениците на "Икономедие" от прецизната и безкомпромисна надзорна дейност на КФН, включително по отношение на компаниите, свързани с тях. Както неведнъж сме заявявали, регулаторът няма да се поддаде на натиск и да позволи да стане заложник на каквито и да е публикации при вземане на обективни и обосновани решения в изпълнение на задълженията си", констатира още регулаторът. Въпросите към надзора и пълният текст на отговорите може да видите в прикачените файлове.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 17
    • + 74

    Е, как комунетата няма да лицензират фирма на едно от протежетата си...

    Нередност?
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 18
    • + 73

    Мавродиев съвсем я кара през просото , но рано или късно дори най-бездарния некадърник си плаща за делата (независимо кой стои зад него .

    Нередност?
  • 3
    mich avatar :-|
    mich
    • - 9
    • + 63

    а защо някой си мисли че има промени от 90–те год. ? Просто нещата станаха по прикрити и бившите от ДС се обиграха още повече в ограбването на народа

    Нередност?
  • 4
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 8
    • + 59

    Всеки ден в тая мизерна държава става все по-гадно да се живее. Мутрите са на почит, а на честния предприемач му се тегли една майна с извинение. Както се казва, терминал 2 и кой откъде е ..

    Нередност?
  • 5
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 14
    • + 36

    " беше им по-лесно да сменят Богоев, отколкото да разчитат, че може да докажат произход на средствата, прозрачност и всичко, което се изисква по закон"

    Тук нещо в тази информация не е както трябва... Няма нищо по-лесно от това Маджо да докаже произхода на средствата си пред Мавродиев защото предполагам, че и Маджовите офшорки ги е правил и обслужвал Мавродиев.

    Нередност?
  • 6
    barbq avatar :-|
    BarBQ
    • - 8
    • + 33

    Няма мафия, спокойно.

    Нередност?
  • 7
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • - 9
    • + 44

    Като цяло не можах да разбера статията. Според Капитал има ли нещо не както трябва или няма? Ако "неофициално близки до Маджо" хора правят застрахователно дружество и това е проблем, то тогава дайте да говорим и за Интернешънъл Асет Банк. При нейния лиценз има ли проблеми? Тя с пране на пари ли се занимава? Капитал? Стара Планина Холд със сделките на Маджо ли се занимава? Не разбирам, някак между другото е посочено че Стоян Мавродиев бил ходил в Банката. Ама в офис или да се види с някой директор? Може и на банкомат на банката да е теглил пари. Това проблем ли е?

    Нередност?
  • 8
    hlngr avatar :-|
    hlngr
    • - 6
    • + 27

    Я, машината на времето работи - отново сме 1995г.

    Иначе, "Бек ту дъ руутс..", както се казва на чист български...

    Нередност?
  • 9
    anuwar avatar :-|
    anuwar
    • - 1
    • + 14

    Бул инс с кой е свързан в момента? Каква е логиката да преливат качествения портфейл към Интернешънъл? Единствената логика е читавите клиенти да отидат в Интернешънъл,а Бул инс да фалира. Това ли искате да кажете?

    Нередност?
  • 10
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 10
    • + 33

    С изключение на чуждите банки, БГ такива са в ръцете на меко казано непрозрачни групировки, свързани с ДС и БКП/ДПС. Останалите финансови институции - почти всички са на същите такива кръгове и групировки. По-голяма част от едрия бизнес - също. Дори държавните компании - АЕЦ да речем, се "управляват" така че печалбата да отива отново в сенчестите кръгове. Отделно от това, в деловия сектор (БТК и т.н. "Цветанови" бизнеси) нахално се наливат държавни руски пари (КТБ/ВТБ и цялата верига) с цел политическо влияние.

    Положението е лошо. С негативна тенденция. Изходът е широко реформаторско мнозинство със силна воля и западна подкрепа, но на хоризонта такова няма. Обедняването и лумпенизирането на българите е гарантирано за дълъг период от време. Освен ако не съм прав. Много ми се иска :-)

    Нередност?
Нов коментар