🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустриалното производство в ЕС е спаднало през март

Еврозоната отчита неочакван спад на годишна база заради енергията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустриалното производство в Европейският съюз е спаднало през март, показват данните на Евростат. Спрямо февруари спадът в ЕС е 0.2%, а в 18-те страни, използващи еврото – с 0.3%. В сравнение с март 2013 г. производството в еврозоната се е свило с 0.1%, докато в целия съюз се е покачило с 0.5 на сто.

Производство на енергия

Спадът на месечна база на производството във валутния съюз бе очакван от анализаторите, докато свиването спрямо предишната година бе изненадващо. Експертите очакваха повишение с 1% на годишна база. Това е първи спад за индустрията на годишна база от август 2013 г., когато секторът се сви с 1.6 на сто. Причина за свиването през март е значителното понижение при производството на енергия в региона от 11.9%. Енергийното производство спада за четвърти пореден месец, като това е най-големият месечен срив от април 2009 г. Това понижение не е могло да бъде компенсирано от 2.6-процентния ръст на производството на капиталови стоки и 2.2-процентното увеличение при междинните продукти.

На месечна база понижението отразява спад на продукцията във всички сектори, като само производството на трайни стоки като автомобили е останало на същите нива като предишния месец. Най-силен спад на индустриалното производство е отчетен в Португалия (-4.8%), Литва (–3.7%), Швеция (–2.5%) и Гърция (–1.9%). България също се нарежда в тази група със спад на продукцията от 1.3% спрямо предишния месец. На годишна база обаче има увеличение от 4.2%. Страните с най-голямо повишение през март спрямо февруари са Ирландия (5.6%), Дания (3.1%) и Словения (2%).

Икономическо възстановяване

Германия е единствената голяма европейска икономика, чието индустриално производство е нараснало на годишна база. На месечна база обаче се отчита първият спад от декември. По-рано тази седмица също така излязоха данни, според които инвеститорското доверие в Германия е спаднало за четвърти пореден месец през май и достига най-ниските си нива от година и половина.

Анализаторите прогнозират, че през първите три месеца на годината икономиката на еврозоната е нараснала с 0.4% спрямо последното тримесечие на 2013 г., когато БВП се увеличи с 0.3%. Подобрението се отдава основно на нарастващото вътрешно търсене. Ако статистическите данни потвърдят тези прогнози, това ще е най-високият икономически ръст от три години. Повечето излезли досега статистики и проучвания сочат, че първото тримесечие наистина е било добро за еврозоната, но положителната тенденция не се е пренесла във второто.

Все още няма коментари
Нов коментар