🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трицифрен ръст в броя на фалитите в България през 2012 г.

Coface прогнозира влошаване на несъстоятелността в ЦИЕ през следващите две години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Значително увеличение в броя на българските фирми, обявили несъстоятелност през последната година, отчитат от компанията за управление и застраховане на кредитен риск "Кофас България". Според данните на френската компания майка – Coface Group, през 2012 г. общо 1339 местни дружества са обявили фалит в сравнение с 390 през 2011 г. Очакванията на анализаторите са негативните тенденции да се запазят и през следващите две години, като прогнозите им предвиждат влошаване на ситуацията не само в България, но и в повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Антишампиони

Отчетеният за България ръст от 243% е най-високият сред 13 държави от ЦИЕ, наблюдавани от Coface Group. Средно за региона увеличението в равнищата на несъстоятелността е с 3.5% (виж таблицата). Трицифрено е и увеличението, отбелязано от бизнеса в Хърватия, където за последната година броят на фалиралите дружества нараства със 174%.

Въпреки трицифрения ръст обаче за момента България остава сред страните, в които делът на фалиращите компании е сравнително нисък на фона на общо активните дружества на пазара. Според данните на "Кофас" броят на обявилите несъстоятелност през 2012 г. български фирми съответства на едва 0.35% от активните дружества на местния пазар, които към края на 2012 г. са от порядъка на 380 хиляди.

Основните причини за увеличаването в броя на българските компании, обявяващи несъстоятелност, са високата задлъжнялост на бизнеса, както и високите финансови разходи, свързани с осъществяването на дейността на фирмите. Негативно влияние оказват още волатилните цени на суровините и ниската ликвидност, пояснява управителят на "Кофас България" Милена Виденова. Същевременно от дружеството очертават като проблем и неефективните юридически процедури, свързани с обявяването на несъстоятелност. На дневен ред остава и проблемът за обявяването на фалит със задна дата, което ощетява кредиторите и създава предпоставки за измами, напомня Виденова.

При анализа на данните обаче следва да се има предвид и времевият лаг, който се получава заради продължителността на процедурите по обявяването на несъстоятелност. Така например средната за България продължителност е от порядъка на три години и три месеца, обяснява Виденова. Така на практика отчетеното за 2012 г. съществено увеличение в броя на фалиращите компании до голяма степен е отражение на влошаването на икономическата ситуация в началния период на кризата – 2008-2009 г.  

Регионално влошаване

Като цяло от Coface наблюдават влошаване на икономическите условия в целия регион на Централна и Източна Европа, което пък от своя страна дава отражение и в посока повишаване на равнищата на несъстоятелност. От компанията отчитат ръст в броя на фалиращите фирми в почти всички държави от региона с изключение на Латвия, Естония и Украйна. Спад е регистриран и в Сърбия, но това се се дължи до голяма степен на промени в нормативната уредба, уточняват от Coface.

Показателен за общото забавяне в региона е и фактът, че според данните на компанията вече са налице и сигнали за навлизане в рецесия на полската икономика, която се смяташе за двигател на региона заедно с Турция. За последната година броят на фалитите в страната се е увеличил с 21.3%, което е най-високото нарастване на показателя, отчетено от осем години насам, посочват от Coface. Според анализаторите на компанията за момента икономиката на Полша все още отчита ръст на основните си макроикономически индикатори, но сигналите за влошаване на ситуацията стават все по-забележими. "Дори през 2009 г., в пика на кризата, фалитите бяха с 25% по-малко от миналата година. Секторът на строителството е най-сериозната причина за тези резултати – с 25% от общия брой, а на следващо място се нарежда търговията на дребно", отчитат от Coface.

 

Секторна картина

Строителството всъщност е и секторът, който е най-силно засегнат от кризата не само в Полша, а и в останалите страни от региона. Особено осезаемо е влиянието на влошената икономическа обстановка и върху дружествата, които работят в сферата на търговията на едро и на дребно, се посочва в анализа.

Сходна е картината и в България, където като най-засегнати сектори (според броя на фалиращите компании) от Coface посочват строителството и товарния автотранспорт. Сериозно влошаване на ситуацията се наблюдава още при добива на железни руди и лигнит, както и при търговията на дребно от страна на неспециализирани малки магазини – например търговци на дрехи, пояснява Виденова. Производството на текстил също е сред най-засегнатите сектори, като основната причина за проблемите пред компаниите от бранша са високите капиталови разходи, свързани с дейността им.

Доста по-позитивна е ситуацията в сектори като IT, телекомуникациите, образованието и здравеопазването. Според наблюденията на Coface тези сектори са най-слабо засегнати от кризата и съответно показват най-ниски нива на неплатежоспособност през 2012 г. в целия регион на Централна и Източна Европа.

Данните за България показват, че най-ниски са равнищата на несъстоятелност във фармацевтичния сектор, особено по отношение на компаниите, чиято дейност е в сферата на производството на лекарства, отбелязва Виденова. Добре се представят още дружествата от IT сектора, както и тези, които работят в сферата на търговията на едро с горива. Сред най-добрите сектори се нареждат още услугите за фирми (главно счетоводни услуги и данъчни консултации), както и селското стопанство.

 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 5

    Слава Богу че не са 2430% след 3.5 годишното управление на Бат Бам и Флик...... пак минахме метър....

    Нередност?
  • 2
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 5

    [quote#1:"boby1945"]Слава Богу че не са 2430% [/quote]
    До коментар [#1] от "boby1945":
    Ех, Боби лошо е защото когато е моята (твоята) фирма проблема става личен и е на 100%.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#2] от "д-р Замен":

    След погрома на българската индустрия направен от хората на Лостов, Деди и особено от Бат Бам и Флик и на това берекет вересин....

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-?
    2.5
    • + 4

    "Така на практика отчетеното за 2012 г. съществено увеличение в броя на фалиращите компании до голяма степен е отражение на влошаването на икономическата ситуация в началния период на кризата – 2008-2009 г."

    Ауу, това няма да се понрави на Ори и кръжеца от технократи.

    Прави впечатление 380'000 активни компании в България, срещу 417'582 за Румъния, която е 2,5 по-многолюдна.
    Тъжно, но кризата отнася по-бързо най-малките. Каква част от фалиралите са ЕТ последни по веригата, на които са забавили плащанията. След като окапят те, идва реда на малко по-големите и т.н. За съжаление голяма част от родния бизнес(и малък, и не чак толкова) бозае от държавата. Докато това не се промени ни чакат тежки времена.

    Нередност?
  • 5
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • + 5

    До коментар [#3] от "boby1945":

    [quote#3:"boby1945"]След погрома на българската индустрия направен от хората на Лостов, Деди и особено от Бат Бам и Флик и на това берекет вересин....[/quote]

    Ако беше сложил и Доган и Станишеф - щях да ти повярвам, ама ти си като цървен политработник. :-)

    Нередност?
  • 6
    townboy avatar :-?
    townboy

    Тези данни защо не се публикуваха преди изборите а на блогъри и форумци които го тръбяхме че Дянков, Борисов и Цветанов целенасочено унищожават националната икономика най-вече дребния и среден бизнес ни се налагаше цензура и бивахме освирквани.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    До коментар [#5] от "д-р Замен":

    Няма как да ги сложа, защото двамата не са спомогнали за "приватизирането", разбирай унищожаването, на нито едно важно икономически за страната предприятие, като Соди Девня, Нефтохим, Кремиковци, ЕРП-тата ....
    Ако бяха щях да ги включа.... аз много и отдавна помня и то в цифри, не само в мантри....

    Нередност?
Нов коментар