Големите букмейкъри във Великобритания създават саморегулатор

William Hill, Ladbrokes, Gala Coral и Paddy Power подписаха споразумение за по-строги стандарти в бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големите букмейкъри във Великобритания подписаха споразумение за създаване на саморегулатор, който да повиши стандартите в индустрията. Компаниите предприемат този ход, след като държавните органи поставиха на дневен ред въпроса за увеличаващите се проблеми в залаганията, съобщава Financial Times.

Новият орган

William Hill, Ladbrokes, Gala Coral и Paddy Power са основатели на новата институция, която ще може да изобличава, порицава и налага глоби на букмейкъурите, които нарушават стандартите. Други компании като Betfred и Bet 365 също са поканени да подпишат споразумението, което ще започне да действа през януари и ще се казва Senet Group, вдъхновено от името на една от най-старите игри на дъска, популярна в Египет.

"Действията са по-силни от думите. Затова Senet Group ще разполага с необходимата независимост, бюджет и компетенция да държи хазартната индустрия под око", заяви Карл Ливър, изпълнителен директор на Gala Coral.

Четирите букмейкъра решиха да въведат допълнителни регулации и в сферата на рекламата. Така те ще ограничат телевизионнитe реклами за залагания преди 21.00 часа, за да намалят броя на децата, които ги гледат. Също така ще премахнат рекламите с ротативки от витрините на техните пунктове. Една пета от мястото за реклами пък ще бъде предназначена за отговорни послания. Саморегулаторът ще се ръководи от независим комисар.

Диалог с институциите

Обявените рестрикции са в крак с наскоро въведените изисквания от британските регулатори. "Ще продължаваме да си сътрудничим с регулатора и правителството във въвеждането на по-добри стандарти, гарантиращи сигурността на клиента", съобщават компаниите основатели в отворено писмо.

Новият регулаторен орган е добро начало, но той трябва да обхваща цялата индустрия, да бъде напълно независим от нея и да бъде свободен да я контролира, коментира министърът на спорта в сянка от лейбъристите Клив Ефорд.

Дебатът за хазартния бизнес стана по-интензивен през тази година, след като правителството на Дейвид Камерън алармира за пренасищане с букмейкърски пунктове, риск от увеличаване на ротативките, изискващи големи залози, и сериозната реклама на бизнеса. В резултат на това през март данъците върху игралните автомати бяха повишени. Секторът обяви, че това ще му струва 350 млн. паунда на година и ограниченията поставят под риск съществуването на повече от 2000 пункта.

Подписаното споразумение представлява повратна точка в отношенията между бизнеса и институциите, след като през април индустрията определи наложените мерки като неприемливи и заяви, че ротативките не са причина за появата на проблеми при залаганията.

За основа на споразумението в хазартната индустрия е послужило това на Portman Group – организация, създадена през 1989 г. от производителите на алкохол във Великобритания, които се обединиха в подкрепа на отговорната консумация.

Все още няма коментари
Нов коментар