Букмейкърът William Hill отхвърли офертата за придобиване от 3.6 млрд. паунда на Rank и 888

Компаниите щяха да образуват група оценявана на 5 млрд. паунда

Трите компании щяха да образуват група, оценявана на над 5 млрд. паунд
Трите компании щяха да образуват група, оценявана на над 5 млрд. паунд
Трите компании щяха да образуват група, оценявана на над 5 млрд. паунд    ©  EDDIE KEOGH
Трите компании щяха да образуват група, оценявана на над 5 млрд. паунд    ©  EDDIE KEOGH
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата година William Hill предложи 720 млн. паунда за 888, но сделката пропадна

Консорциум между букмейкърите Rank Group и 888 подаде официална оферта за придобиването на по-големия им конкурент William Hill за 3.6 млрд. паунда, която обаче беше веднага отхвърлена. Това съобщава Financial Times, като се позовава на източници, близки до компаниите. Офертата е била за между 3.64 и 4.08 паунда за акция. При успешна сделка трите букмейкърски къщи щяха да създадат група с общи годишни приходи от 2.7 млрд. паунда и печалба от над 500 млн. паунда. Те можеха да комбинират в една компания една от водещите онлайн платформи, собственика на най-много казино и бинго зали, както и букмейкъра с най-много физически обекти на Острова.

Строги данъчни изисквания

Миналата година ситуация беше различна. Тогава от William Hill предложиха 720 млн. паунда за 888, но без успех. Целта на консорциума между Rank Group и 888 с придобиването беше да постигнат по-големи икономии от мащаба, за да могат да устоят на високите данъци в този сектор. За William Hill това щеше да означава достъп до онлайн платформата и технологичните възможности на 888. Сделката също така би увеличила географското разнообразие, защото 85% от операциите на William Hill са във Великобритания.

"Консорциумът вижда сериозна логика в придобиването чрез консолидиране на онлайн и физическите операции, постигането на сериозни приходи и разходни синергии" - обявиха в общо изявление Rank и 888 пред Reuters. Миналата седмица изпълнителният директор на William Hill Джеймс Хендерсън беше уволнен заради слабите резултати на онлайн платформите на компанията.

Анализаторите отчетоха факта, че потенциалната цена е добра, но не виждат как стратегическото позициониране ще бъде подобрено и дали това ще донесе допълнителна стойност за компанията. "Премията по сделката е сериозна, но не виждам обосновката за тази оферта", беше категоричен финансовият анализатор в Davy Дейвид Дженингс, цитиран от Financial Times.

Трите компании

Willian Hill е пазарният лидер със своите 2370 локации из Великобритания. Компанията беше една от първите, които започнаха да предлагат залози на живо, но платформата им така и не успя да монетизира изцяло това нововъведение. Rank е собственик на най-големите вериги казина Grosvenor и бинго залите Mecca. Около половината от 888 се държи от братята от Израел Ави и Арон Шакед.

Все още няма коментари
Нов коментар